Yapay zeka (AI) uygulamaları için blockchain tabanlı bir pazar olan SingularityNET, 30 Eylül’de yapılan açıklamaya göre Charles Hoskinson ve IOHK ile işbirliği yaptı. Kazan-kazan ortaklığı dünyanın en büyük dokuzuncu blok zincirinin gelişimini yönlendirecek.
Robot Sophia’nın arkasındaki firma SingularityNET, Cardano’nun kurucusu Charles Hoskinson liderliğindeki ve Cardano blok zincirinin mühendislik ve gelişimini ileriye taşıyan IOHK ile işbirliğini duyurmaktan ötürü son derece heyecanlı. Cardano’nun ADA token’ı şu anda piyasa değeri açısından küresel olarak 10. kripto para birimi ve Cardano ekosistemi, Plutus akıllı sözleşme çerçevesi gibi bir dizi önemli özelliğin yakın gelecekte piyasaya sürülmesinin beklenmesi nedeniyle hızlı bir büyüme dönemine giriyor.
SingularityNET / IOHK işbirliğinin altında yatan bazı motivasyonların, sinerjilerin ve olasılıkların derinlemesine bir incelemesi, Hoskinson ve SingularityNET CEO’su Dr. Ben Goertzel arasındaki 90 dakikalık videoda bulunabilir. Ve ayrıca Dr. Goertzel’in bu yılın başlarında Cardano Zirvesi’nde yaptığı konuşma da bir takım ipuçlarını sunuyordu. Cardano ve SingularityNET, demokratikleşme ve merkeziyetsizliğe ortak odaklanmanın yanı sıra, gelişmiş bilgisayar bilimi ve matematiğe odaklanan bir kültür ve geliştirme tarzını da paylaşıyor. Cardano’nun temel blok zinciri teknolojisini geliştirirken akademik titizlik ve resmi yöntemlere odaklanması, SingularityNET’in yapay zeka ekibinin derin bilimsel geçmişiyle yakından eşleşiyor.
Ethereum’u Terk mi Ediyor?
IOHK ve SingularityNET platform ekipleri, SingularityNET’in merkeziyetsiz protokol ve platformunun önemli bir bölümünü Ethereum‘dan Cardano’ya taşımak için ne gerektiğini ciddi bir şekilde tartışıyorlar. Bu, mevcut (Ethereum tabanlı) ERC-20 AGI token’larının bazılarını Cardano tabanlı AGI token’ları ile takas etmek için mekanizmalar sağlamayı ve ayrıca Cardano’nun yeni Plutus akıllı sözleşme dilini kullanarak SingularityNET platformunun temelindeki Solidity akıllı sözleşmelerinin analoglarını oluşturmayı içerecek.
Hoskinson ile yaptığı görüşmede, önde gelen yapay zeka araştırmacısı ve SingularityNET CEO’su Ben Goertzel, projenin altyapısını çoklu zincir yapmak istediğini ifade ediyor, bu da Ethereum’u tamamen terk edemeyebileceği anlamına geliyor. Goertzel, karar vermenin topluluğun ve pazarın elinde olduğunu söylüyor:
“Cardano kısmı çok daha iyi çalışıyorsa o zaman her şey oraya taşınmalı. Ethereum kısmının bazı amaçlar için daha faydalı olduğu ortaya çıkarsa, Cardano kısmı diğer bazı amaçlar için kullanışlıdır, o zaman ikisi de kullanılır değil mi?”
“İnsanlığın son icadı” olarak adlandırılan tekillik, gelecekte biyolojik zekanın makineler tarafından aşıldığı varsayımsal bir noktadır. SingularityNET, farklı AIsl’lerin birbirleriyle iletişim kurmasına, her biriyle veri paylaşmasına olanak tanıyan türünün ilk platformudur. Diğer, geliştiriciler ve kullanıcılar arasındaki bağlantıyı tamamlarken, bugüne kadarki en etkileyici robot olan Sophia adlı bir sosyal robot için yazılım geliştirmesiyle ünlüdür.
Robot Sophia ve Kripto Paralar
Hatırlarsınız geçtiğimiz sene Robot Sophia, 6 Kasım’da Lizbon’daki konferansın sonuncusunda katılımcılara hitap etmişti. Konferansta Sophia’ya, Blockchain, Bitcoin (BTC) ve kripto para birimleri hakkında bir fikri olup olmadığı sorulmuştu. Robot Sophia ise bu konu hakkında şunları söylemişti:
“Kripto paraların ne olduğunu biliyorum, ancak onları kullanmıyorum. Ben hiç para kullanmıyorum.”
Bu yeni ortaklıkla beraber belki Robot Sophia da kripto para kullanmaya başlayabilir. Ne dersiniz?
Kaynak: Kripto Para Haberleri