Adım 1

Proje dokümantasyonunu hazırlama.

Adım 2

Dokümantasyon üzerinden proje planını sınıflandırma.

Adım 3

Proje Planı üzerine çalışmalar, revizyon, düzenleme ve iş planı oluşturma.

Adım 4

Başlangıç adımlarını hayata geçirmek(isim, internet sitesi vb.).

Adım 5

Proje planının yatırımcılara sunmak adına görsel, yazılı dokümantasyonunu hazırlama.
- Önemli olan sorular.
Proje geliri nedir?
İstenilen yatırımla gerçekleştirilecek proje ayakları nelerdir?
Proje hayata geçme süresi nedir?
Proje için yetkinliğiniz var mı(Kimsiniz? Daha önce ne yaptınız?)

Adım 6

Yatırımcı buluşmaları için seminer, toplantı kovalamak.

Bu arada influencer'lardan olabildiğince uzak durun. Sizleri yatırımcılara götürecek kişileri doğru seçmeniz durumunda yatırımınızı alırsınız.

Adım 7

Yatırım toplantısı öncesi ekibinizle toplantı yapın, projenizi, sunumunuzu gözden geçirin. Kendinizi iyi ifade edebiliyorsanız, olumsuz durumları açık açık dile getirebiliyorsanız yatırım alma ihtimaliniz bir hayli yüksek.

---


Ekstra olarak bu ve bunun gibi mecralarda proje üreten kişilerin yaptığı hataların en büyüğü: "Benim bir fikrim var!" sloganı. Evet, fikirlere kurşun işlemez, yerleştiği zaman yeşerir fakat para etmezler. Çünkü herkesin bir fikri var ve ne yazık ki ülkemizde ki herkes her alanda bilgili. Burada önemli olan, gerçekleştirmek istediğiniz projedeki yetkinliğiniz, kişisel gelişiminiz ve mental hazırlığınız. "Bilgi ve deneyiminizle kendinizi alanınızda hangi seviyede görüyorsunuz?" Bu soru karşınıza gelecektir, gelmese bile CV incelenecektir. Deneyiminiz yok diyelim, o zaman peri masalı olması için çok çalışacaksınız.

- Bir yatırımcıya asla fikir aşamasında ki bir proje ile gitmeyin. En azından başlangıç ve temel çalışma prensiplerini yerine getiren, işleyişi görebileceği, gelir planını anlayabileceği projeyle gidin.

- Ola ki yatırım aldınız kendi yaşam standartlarınızı iyileştirmeyin. O para sizin değil, projenizin.

- Ekip hayat kurtarır. Eniştenin biraderi yerine alanında uzman birini işe alın.

- Alanınız ile ilgili gelişmeleri takip edin, proje güncellemelerini zamanında yapın.


Bu arada yatırımcılar yüzde olarak şu kadar hisse istiyorum demezler. Projenin gider-gelir kalemleri, devamlılık ve 5 yıllık gelir planlarına göre o dönem ki şartlara uygun olarak azami desteği sağlarlar. Ona göre de azami hisse sahibi olurlar. Sonuçta projeyi satmıyorsunuz, gelir ortaklığı anlaşması yapıyor, sermayeye karşı hisse veriyorsunuz.

Şimdiden kolay gelsin.