Hızlı site istiyorsanız sunucu ve yazılımınızın optimize edilmiş olması gerekir.

WordPress Site Hızlandırma yazımda bunlara detaylı olarak değinmiştim. Fakat tekrar özet geçmek gerekir ise sitelerinizin hızını pagespeed ya da gtmetrix gibi hizmetler ile en sona test etmenizi öneririm.

Öncelikle paylaşımlı hosting kullanıyor iseniz bırakın. Bu işi iyi yapan insanların hiç biri hosting kullanmıyor. Düşük donanım gereksinimi olan basit projeler için hosting kullanılır. Projeniz wordpress ve sürekli içerik girişi yapılıyor. Veritabanı sorguları güncellemeler derken kaynaklarınız şişiyor ve bu kaynakları organize edecek bir sunucu yapılandırmanız yok. Çünkü sunucunuz yok.

Sanal sunucu kiralayıp içinde sitenizi çalıştıracak konfigürasyonları yaptırmanız sitenizin paylaşımlı barındırma hizmetlerindeki hızını ikiye katlayabilir. Maliyetine takılmayın. Bugün bir hosting için ayda 20-30 TL ödüyorsunuz. 50 TL ödeyin VPS'e geçin. 100 lira verin kurulum ve konfigürasyonlarını yaptırın. Hadi bir 100 lira daha verin WordPress'inizi optimize ettirin. Bu işi yapan pek çok öğrenci arkadaşımız var.

Konfigüre edilmiş bir sunucu ve WordPress'den sonra içeriklerinizi optimize etmelisiniz. Görselleriniz özellikle sıkışmış olmalı. Kodlarınızı zaten sunucu yapılandırması ve WordPress optimizasyonu ile sıkıştırmış olacaksınız. Otimizasyon eklenti ile yapılmaz. Her eklenti veritabanınıza yüktür. Her yük sitenizi yavaşlatır.

Siteyi hızlandırmak için yavaşlatıyorsunuz. Eklentiler son çare olarak tercih edilmeli.

Sunucuya geçin. Eklentilerinizi devre dışı bırakıp yaptıkları işleri kod ile halletmeye çalışın. Sunucu ve WordPress adaptasyonu için gerekirse teknik destek alın. 1 kere ödeme yaparsınız. Zaten yılda 250-300 lira masrafınızı çıkarmayan bir proje vakit kaybıdır. Eğer gönüllü yapıyor iseniz tutarın önemi olmamalı. Her iki ihtimalde de işinizi iyi yapmak için detaylara girmek zorundasınız. Faydalı olması dileği ile...