Lösemi, normal kan hücresi üretimini etkilediği bilinen kemik iliği ve kan hastalığıdır. Normal kan hücrelerinin sınırlı bir yaşam süresi vardır ve faaliyetlerini sürdürebilmeleri için sürekli olarak taze, genç hücrelerle değiştirilmeleri gerekir. Kemik iliğinde (kök hücre) vücudun ihtiyaç duyduğu kan hücresi türüne göre olgunlaşan bir hücre türü vardır. Normal durumda, bu kök hücreler kontrollü bir şekilde kırmızı kan hücrelerine, beyaz kan hücrelerine veya trombositlere dönüşür. Lösemi, kan hücrelerinin normal gelişimini bozar ve organizma içindeki rolünü yerine getiremeyen kısmen gelişmiş hücrelerin birikmesine neden olur.
Gelişme hızına ve bozukluğun kalıcılığına bakılırsa, iki tür lösemi vardır: akut lösemi ve kronik lösemi. Bozukluktan etkilenen kök hücre türlerine bakıldığında, lösemi ya lenfositik ya da miyelojen olabilir.
Akut lösemi, kök hücrelerin gelişimlerinde ulaşabildikleri seviyelerle kronik lösemiden farklılık gösterir (anormallikler sergileyen kök hücreler, kısmen gelişmeyi başarır ve olgunlaşmamış hücrelere veya tam, normal beyaz kan hücrelerine benzer).
Miyelojenik akut lösemiden muzdarip insanların vücudunun içinde, kemik iliği, miyeloblast adı verilen bir tür kısmen olgunlaşmış beyaz kan hücresi oluşturan kök hücreler üretir. Bu tip kan hücresi tam bir olgunluk durumuna ulaşmaz ve amaçlanan rolünü yerine getiremez. Miyelojen hücreler çok hızlı çoğalarak sağlıklı kan hücrelerinin sayısını aşma eğilimindedir, bu da aneminin, enfeksiyonların oluşumunu kolaylaştırır ve vücudun bağışıklık sistemini zayıflatır. Hastalıklı hücreler ayrıca organizmanın organlar gibi diğer yerlerine de yayılabilir.
İstatistiklerin gösterdiği gibi, çok sayıda yıllık hastalık vakası vardır, miyelojenöz formdaki akut lösemi en yaygın lösemi türüdür. Hastalığın uygun tedavi uygulandığında hızla gerilediği bilinmesine rağmen, tedavi edilmediği takdirde etkilenen kişinin ölümüne neden olabilir. Bu tür lösemi, yeniden canlanma eğilimindedir ve zamanla yeniden gelişebilir.
Yaş ve cinsiyete bakılmaksızın birçok kişiye lösemi teşhisi konur. Çocuklar, bazı lösemi türlerine daha iyi yanıt verme eğilimindeyken, yetişkinler hastalıkla zor bir şekilde başa çıkmaktadır. Akut lösemi vakaları, kronik lösemi vakalarını yaklaşık yüzde 10 oranında aşmaktadır. Yaşlı yetişkinler en çok akut lösemiden etkileniyor gibi görünmektedir. Akut lösemi vakalarının yaklaşık üçte ikisi 60 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır. Lösemi ciddi bir kanser türüdür ve acil tedavi gerektirir. Doğru tedavi edilirse, özellikle başlangıç aşamalarında, lösemi başarıyla aşılabilir.