Yorumları okudukça daha da kederlendim konudaki..
Yapılan yorumlar A'dan Z'ye yanlış ve telif davası açanlar haklı..
Facebook'ta arkadaşlarınla paylaş, twitter'da güldüğün bir karikatürü paylaş..
3-5 karikatür'ü bu şekilde paylaşana kimse bir şey diyemez.
Ancak onun üzerinden 3 kuruş ya da 3 bin tl kazanırsan, dikkat edin rakamın yanındaki sıfırların hiçbir önemi yok..Eğer menfaat elde ediyorsan, bu reklam geliri ile olur site hiti ile ilgili olur ne olursa olsun bunu yapamazsın.
Bir karikatüristin o karikatürü çizebilmesi, espriyi bulabilmesi onca yıllara yayılan uzun bir uğraş gerektirir.
Nasıl ki profesör olmuş bir beyin cerrahı o konuma gelene kadar ne kadar dirsek çürütüyor ve hayatını o konuya vakfediyorsa karikatürü de hakkıyla yapmak böyledir.
Zaten paylaşılan karikatürler de popüler çizerlere aittir.Popüler çizer dediğin de ağaçta 1 yılda yetişen meyve değildir.
Yukarıda 20 yaşında bir arkadaşımız demiş ki biz paylaşmasak seni kim tanır.O arkadaş eksi (-) 7 yaşındayken Türkiye'de karikatürleri en çok paylaşılan Erdil Yaşaroğlu ve Selçuk Erdem gibi çizerler Limon dergisinde 1993 zaten tanınıyorlardı.O zamanlar dergiler çok sattığından..
Sonra özellikle son 15 yılda sosyal medyanın ortaya çıkması, sitelerin hukusuz yere bu karikatürleri 'bilmem nenin en sevilen 20 karikatürü yok bilmem ne dergisinin en sevilen 50 karikatürü' gibi saçma sapan sözüm ona haber başlığı gibi yansıtarak paylaşmaya başlamasıyla dergiler satmaz oldu.
Öyle ki kim bayiye kadar yürüyecek cebinden cüzdanı çıkartacak parayı verip üstünü alıp ebve gidecek de dergi okuyacak..
Bunun yerine sıcacık koltuğunda kahvesini yudumlarken bir hafta sonra dergide yayınlanan karikatürler zaten scann edilip internete düşmüş oluyor.
Ve internette binlerce arşivlenmiş eski karikatürler de cabası..
Eee durum böyle olunca 15 yaşında çocuk da bir web sitesi kurup bunları paylaştığında o dergiler bu söylediğim son 15 yıl içinde daha fazla ayakta duramadılar..
1980'lerde Gırgır dergisi ki o zamanlar internet yok 250-350 bin haftalık tiraj ortalaması yaparken son kapanan penguen dergisi 30 bin tirajla ayakta kalmaya çalışıyordu ve kapandı..
Herkesin hayranı olduğu Yiğit Özgür düşen gelirle ayakta kalmaya çalışan kurucusu olduğu uykusuz dergisinden ümidi kesip 2 yıl önce İngiltere'ye taşındı..
Uykusuz daha ne kadar ayakta kalır bilemeyiz..Belki seneye o da nalları dikecek..
Eee ondan sonra da eskileri paylaşırsınız artık, eski mizah, tatsız tuzsuz gelişen hayatla alakasız yıllar geçtikçe anlamsızlaşan bir mizah anlayışı ile görülür o birkaç saniyede bize kahkaha attıran küçük kareler..
Zaten bu durumda yeni jenerasyonu temsil edecek çizer de çıkmayacatır.
Sermayenin olmadığı yerde neden yeni bir karikatürist çıksın ki..
Çıkacaklar ultra amatör gerek çizgi gerekse espri anlayışına sahip olacaktır.
Yani onları zaten 'bu da ney ki' diyerek siz zaten paylaşmayacak, paylasanız da okuyacak kitle olmayacak..
Kısaca özetlerse, o karikatür 'bilseydim böyle olacağını ben paint'le çizerdim'...
Ya da 'biz paylaşmasak onları kim tanıyacak ki...' Ya da 'haksız yere hukuku kullanarak paramızı almaya çalışıyorlar' diye geçiştirilebilecek küçümsenecek bir şey değildir.
O küçük karenin profesyonelce düşünülmesi, çizilmesi, yayınlanmasının altında DEV BİR EMEK VE ADANMIŞLIK VARDIR.
Atatürk'ün de dediği gibi herkes millet vekili olabilir, bakan olabilir hatta cumhurbaşkanı olabilir ama sanatçı olamaz..Karikatüristler de birer SANATÇIDIR.
Karikatüristin hukukunu çalıştığı dergi dahi çalamaz.Sözleşmelerinde sadece o haftaki sayının basımı için o karikatürün kullanılacağı belirlidir.
Karikatürist istediği yayın evi ile anlaşarak karikatürlerini bastırabilir.Mizah dergisi ise izin dışında bir daha yayınlayamaz ya da herhangi bir şekilde bir proje için kullanamaz!
Çizilen karikatürlerin orjinalleri ise her zaman çizerde kalır.Dergiye ait değildir..
Asıl burada suçlu olan bilinçli ya bilinçsiz bir şekilde bunları paylaşanlar da değildir.Yani dava açılan kişinin suçu bir ise üç hatta dört katı internet kartellerine aittir.
Bunun asıl rantını yiyen google ve facebook gibi kartellerdir.İsteseler telif hakkına sahip bir karikatür yayınlanır yayınlanmaz bir saniye için yayından kaldırabilecek programlara teknoloji seviyesine sahip bu şirketler buna engel olmuyorlar..
Niye, çünkü işlerine geliyor.O zaman da müdahale için hak sahibine diyorlar ki bakın bu internet derya deniz.
Bul hakkını yiyeni uğraş, ben milyarlarca dolara hükmetsem de senin üzerinden para kazanmaya devam edeceğim..
Sen ise hakkını aramakla yükümlüsün..
Telif hakkını küçümsemeyin, o dolar milyarderlerinin yüzde bir bile bunun rantını yediğini farz edelim ancak bence çok daha fazla olacağını düşünüyorum ki milyarlarca toplamda dolar yapar..
Olan emekçiye üretene, dirsek çürüten sanatçıya oluyor, zengin yine daha zengin.
Gelinen sonuç budur.