mobil bozum yaptırıp, faturasına yansıtarak 100 TL ödeme yapan bir kişi karşılığında 50 TL alıyor. ya da en fazla 50 TL alsın isteniyor. öğrenci olduğum dönemlerde bir kaç defa yaptım ben de bunu. ama öylesine parasız kalmıştım ki, şimdi anlatsam konu sapar. herkesin de böylesi parasız kaldığı anıları vardır zaten. empatisi zor değil.
bir iki defa yapınca o anlık parasızlığıma derman oluyordu tabi. yumurtamı domatesimi alıp menemen yapıp bir güzel yemiştim. 2 gün harçlığım olmuştu falan :)
fakat telefon faturam normalde 90 TL iken 290 TL olmuştu. sonrasında ben bu bozumlardan kaynaklı olarak fazla gelen telefon faturamı ödeyemedim. dolayısı ile telefonum iletişime kapandı. sonrasında para bulup 30 TL de fark ödeyip telefonu açtırmıştım. cebimde 100 lira harçlığım olsun diye yaptığım bu hareketler bana 320 TL'ye patlamıştı. kendimi toparlamam daha da zorlaşmıştı yani.
kendimden örnek verdim, ben gerçekten çok çok zor durumda olduğum için böyle bir şey yapmıştım. muhtemelen mobil bozum yaptıran kişiler, faturalarını ödeyen ve kendilerine arka çıkan birileri de yoksa benim geçmişte yaşadıklarımı yaşıyorlar. günü kurtarmak için bunu yapıyorlar.
Dolayısı ile, bu insanlar sonradan ödeyecekleri 100 TL karşılığında ne kadar fazla para alırlarsa onlar için daha iyi olacaktır. keşke 100TL mobil ödeme yapan birine 100 TL den fazla ödenebilse
bence forumda oran sabitlemesi değil de, güvenli bir şekilde bozum yapılmasını sağlayacak ortam oluşturulmalı. mesela sizin garip bulduğunuz gibi %65 oran veren kullanıcı bu ticareti gerçekten yapmış mı, yapıyor mu, yapacak mı bu takip edilmeli. ya da her önüne gelen ben 100 TL mobil ödeme yapana 70 TL veriyorum diyememeli. en az 50 ticaret puanı olan, doğrulanmış profil sahibi, güvenilir ve eski üyeler bu işi yapabilmeli örneğin. bu düzeltmeler yapılırsa oranlar zaten kendi normalini bulacaktır.
kusura bakmayın ama sizin talebiniz, bütün patronların birleşip asgari ücret tutarı 2000 TL olsun demesi gibi bir şey. bir oran belirlenecekse dahi sadece sizin ortak karar kıldığınız oranlar olmamalı.