Google'ın tek başına rakipsiz olduğu Türkiye'deki arama motoru reklamcılığında bir dönüm noktası yaşandı. Yandex'in planlanandan erken hareket etmesi her şeyi değiştirecek.
Arama motoru teknolojisini geliştirmek, sanıldığı gibi birkaç yazılımcının garaja girmesiyle ortaya çıkartacağı bir proje değil. Milyarlarca dolarlık yatırımın dışında, devlet tarafından da desteklenen önemli stratejik girişimlerden bahsediyoruz.
Ülkemize cesur bir giriş yapan Rus internet şirketi Yandex'in CEO'su arama motoru teknolojisine sahip olan ülkelerin, aynı zamanda uzayda söz sahibi olan süper güçler olmasına dair açıklamaları da ilginç bir tesadüf. Bu liste bir bakıma, geleceğin nereye gittiğini gören ve bu yönde yatırım yapan vizyon sahibi ülkelerin listesi olarak da değerlendirebilir.
Google'ın tek başına kral olduğu Türkiye'deki arama motoru reklamcılığının hacmi, dudak uçuklatan cinsten. Sadece 2011'de Google'ın Türkiye'den kazandığı para, en gerçekçi tahminleri açıklayan organizasyon IAB'ye göre 152 milyon Euro.
Sahada artık Yandex de var
Şimdi bu pastaya gözünü diken bir rakip daha var. Yandex de ülkemizde arama motoru reklamcılığı için düğmeye bastı. Yandex Direct'i Türkiye'de devreye sokan şirket, aslında hepimizi şaşırttı.
Yandex CEO'su Arkady Volozh ile Rusya'da yaptığım özel videolu röportajda, Türkiye'deki Pazar paylarını %10'a ulaştırdıklarında reklam için düğmeye basacaklarını belirtmişti. Şu anda %1 pazar payına sahip olmasına rağmen bu girişimi yapmış olması, aslına bakılırsa çok da yanlış bir çıkış olmadı.
Arama motoru reklamcılığında değişim bekleyenler, sadece reklam verenler değiller. Bu çarkın dönmesinde önemli rol oynayan reklam yayıncıları da Yandex'ten gelen haberle bu değişimin hız kazanmasına katkıda bulunacak gibi görünüyor.
Bu değişimin altında yatan güven, geçtiğimiz günlerde şirketin Türkiye ofisine CEO olarak atanan Mehmet Ali Yalçındağ'dan da kaynaklanıyor olabilir.
Yandex reklamlarını kaç kişi gördü?
Yandex Direct hizmetinin ülkemizde kullanılmaya başlamasının üzerinden 3 gün geçmesine rağmen gelen rakamlar da ilginç. Firmanın verdiği bilgilere göre (bu yazıyı kaleme aldığımda) reklamları Türkiye'den yaklaşık 80 binden fazla kişi gördü.
Olan bitenden sonra geleceği masaya yatıracak olursak, söylenecekler belli.
Arama motorunun ve sunduğu diğer hizmetlerin daha fazla kullanılmasını sağlamak için çabalayacak olan Yalçındağ yönetimindeki Yandex Türkiye, aynı zamanda Google'ın tek başına çalıştığı "Arama motoruna reklam vermenin faydaları" konusunda hem büyük markaları hem de KOBİ'leri ikna etmek zorunda.
Google her ne kadar 2011'de Türkiye'den 152 milyon Euro almayı başarsa da, bu hizmetten faydalanabilecek daha milyonlarca kişi ve kurum var.
Rekabetin merkezi, artık Türkiye
Aya çıkan ilk ülke olma konusunda ABD ve SSCB arasında yaşanan gerilimli rekabetin belki bir benzerini, bu iki arama motoru arasında görebiliriz.
Rusya'da bu rekabet Yandex'in %65 pazar payına sahip olmayı başarmasıyla sonuçlanmış gibi görünse de, bu durum küresel rekabette kendisini aynı şekilde göstermeyebilir. Türkiye, Yandex'in anavatanındaki alfabenin kullanılmadığı ilk yabancı ülke.
Hangi arama motoru, yoğurdu nasıl yiyecek, kısa sürede göreceğiz.
Kaynak: ShiftDelete