[CENTER]




[/CENTER]
[SIZE=5]Giriş[/SIZE]

FFmpeg; hem ses hem de video dosyalarını farklı formatlara çevirmenizi sağlayacak bir multimedya uygulamasıdır. Bu aracı bir komut satırı aracı olarak da kullanabilirsiniz. Bu uygulama üzerinden birçok video ve ses formatına işlem yapabilirsiniz. İstediğiniz multimedya dosyalarını kolayca düzenleyebilir ve gerekli gördüğünüz zaman yayına alabilirsiniz.
FFmpeg ile istediğiniz bir video formatına kodeklerini değiştirme de dahil çevirebilirsiniz. Bu araç açık kaynak kodlu ücretsiz bir yazılımdır. Bu uygulama ile birçok platformda ses ve görüntü kaydı alabilir, dönüştürme işlemi gerçekleştirebilir ve yayın işlemlerini düzenleyebilirsiniz. Encode, dcode, transcode, mux, demux, stream, filter, play gibi birçok işlemi yapabilirsiniz. Geniş bir kütüphaneye sahip bu uygulama video ve ses formatları arasında kolayca dönüşüm şansı verir.
Bu yazımızda sizlere Linux üzerinde FFmpeg kurulumunun nasıl yapılacağından bahsedeceğiz. Şimdi gelin Linux üzerinde FFmpeg kurulumu nasıl yapılır birlikte bakalım.



[SIZE=5]
[/SIZE]
[SIZE=5]Ubuntu ile FFmpeg Kurulumu[/SIZE]

En güncel sürüme sahip FFmpeg 4 sürümü Ubuntu üzerinden pratik bir şekilde kurulabilir. Bizler bu kurulumun Personel Package Archives yani Kişisel Paket Arşivleri üzerinden kurulumunu anlatacağız.
PPA eklemek için “sudo apt-get install -y software-properties-common” ve “add apt-repository ppa:mc3man/trusty-media” komutlarını kullanabilirsiniz.
Bu işlem tamamladıktan sonra “apt-get update” ve “apt-get dist-upgrade” komutları yardımıyla depo güncellemesi yapabilirsiniz. Sonrasında “apt-get install ffmpeg” komutunu çalıştırarak FFmpeg kurulumunu başlatabilirsiniz.
Kurulum tamamladıktan sonra “ffmpeg –version” komutunu kullanarak sürüm doğrulama işlemi gerçekleştirmenizi öneriyoruz.


[SIZE=5]
[/SIZE]
[SIZE=5]Debian ile FFmpeg Kurulumu[/SIZE]

Debian üzerinden kök kullanıcısı vasfıyla giriş yaparak FFmpeg kurulumu tamamlayabilirsiniz. Bu aracın kurulumu için APT paket yöneticisi kullanılır. Paket listesini güncellemek için “apt update” komutunu kullanabilirsiniz.
FFmpeg kurulumunu başlatmak için “apt install ffmpeg” komutunu kullanmalısınız. Debian kullanan kişiler için FFmpeg resminin multimedya deposuna eklenmesi gerekir. Bu işlemi yapabilmek için de /etc/apt/sources.list dosyası düzenlemesi şarttır. APT kullanılan depoların listesini bu dosyada bulabilirsiniz. Düzenleme işlemi için terminal editörü size yardımcı olacaktır.
Düzenleme işlemimi başlatmak için I tuşuna bastıktan sonra “vi /etc/apt/sources.list” komutunu girerek yolunuza devam edin.
Dosya açıldıktan sonra sırasıyla “deb http://www.deb-multimedia.org jessie main non-free” “deb-src http://www.deb-multimedia.org jessie main non-free” “# jessie-backports” ve “deb http://ftp.debian.org/debian/ jessie-backports main” satırlarını ekleyin. Bu işlem sonrasında Esc tuşuna basarak yaptığınız düzenlemeyi kaydedebilirsiniz.
Dosya düzenleme işinden sonra deb-mutimedia-keyring paketi yüklemeye sıra geldi. Paket güncellemesini tamamladıktan sonra yükleme yapabilirsiniz. Düzenleme işini tamamladıktan sonra “apt install ffmpeg” komutuyla FFmpeg kurulumu gerçekleştirin.
Debian üzerinden yapılan FFmpeg kurulumunu doğrulamak adına “ffmpeg –version” komutunu kullanabilirsiniz.


[SIZE=5]
[/SIZE]
[SIZE=5]Arch Linux ile FFmpeg Kurulumu[/SIZE]

Arch Linux üzerinden FFmpeg kurulumu için Pacman paket yöneticisi size yardımcı olacaktır. Bu depo sayesinde hangi sürümün bulunduğu hakkında detayları öğrenebilirsiniz. Veri tabanı güncellemesi için öncelikle “pacman -Sy vlc” komutunu kullanabilirsiniz.
Veri tabanı güncelleme işleminden sonra “pacman -R ffmpeg4.0” komutunu kullanarak FFmpeg kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.
Kurulum işleminizi tamamladıktan sonra “pacman –Su” komutu değişiklikleri güncellemenizi sağlayacaktır. Arch Linux üzerinde yaptığınız FFmpeg eklemesini doğrulamak adına “ffmpeg –version” komutunu kullanın.


[SIZE=4]
[/SIZE]
[SIZE=4]FFmpeg Ne İşe Yarar?[/SIZE]




FFmpeg aracının ses ve görüntü çevirme işlemlerinin yapıldığı açık kaynak kodlu bir araç olduğunu belirttik. Şimdi sizlere bu araç ile yapabileceğiniz işlemlerden genel itibariyle bahsedelim;


  • Sessiz videolar oluşturabilirsiniz.

  • Video dosyalarından sesleri çıkarabilirsiniz.

  • Elinizde bulunan videoları daha küçük klipler haline getirebilir ve istediğiniz kesme işlemlerini yapabilirsiniz.

  • Elinizdeki videolardan birleştirme işlemi yapabilirsiniz.

  • Video dosyalarının boyutlandırma işlemlerini yapabilirsiniz.

  • Ses ve videoları dönüştürebilirsiniz.


[SIZE=5]
[/SIZE]
[SIZE=5]Son Deyiş[/SIZE]

Linux kullanılan cihazlarda FFmpeg kurulumunu birkaç dakika içinde hiç zorlanmadan tamamlayabilirsiniz. Bu işlem için öncelikle yapmanız gereken kök kullanıcı olarak giriş yapmaktır. Bu işlem sonrasında yukarıda verdiğimiz talimatları uygulamaya çalışın.
Sizler için Ubuntu, Arch Linux ve DEbian için FFmpeg kurulumunun nasıl yapacağını anlattık. Belirttiğimiz kurulumu ve kontrolleri yaptıktan sonra en işlevsel multimedya uygulamalarından birini kullanmaya başlayabilirsiniz.
FFmpeg hakkında daha detaylı bilgi almak ve aklınızdaki tüm sorulara cevap bulabilmek için yorumlar kısmından bize yazabilirsiniz. İşlevsel bir multimedya aracı arayanlar için FFmpeg çok etkili bir seçim olacaktır.


Kaynak : https://www.hostragons.com/ffmpeg-nedir-linux-uzerinden-kurulumu-nasil-yapilir/