[SIZE=5]Giriş[/SIZE]

Öncelikle ele cPanel nedir, ne işe yarar bunu alalım. cPanel bir web sitenin barınmasında yönetimi kolaylaştıran bir barındırma alt yapısına kurulan paneldir. Linux işletim sistemi üzerine kurulmaktadır. Bu panel ile websitenizin alt yapısında ihtiyacı olan tüm modülleri otomatik olarak kurmakta ek olarak istenilen tüm modülleri ise tek tık ile kurulabilen bir yazılımdır. Hostragons olarak Hosting paketlerimizde cPanel'i ücretsiz olarak sunmaktayız. Bu sayede kullanıcıların Lisans yükü, sunucu maliyetleri gibi ek ücretlerden de kurtarmaktayız.


cPanel Nasıl Güncelleme Nasıl Yapılır?

cPanel güncellemenin 2 adet yöntemi bulunur, bu yöntemlerin ikiside sorunsuz ve kolaydır. Ancak bizim önerimiz cPanel'in kendi panelinden yapılan güncellemedir. SSH ile yapılan güncellemeleri pek önermiyoruz ancak buda sorun yaratmayan bir yöntemdir. Kısacası cPanel Güncelleme yani Update işlemini dilerseniz tek bir SSH kodu ile dilerseniz de WHM panel üzerinden yapabilmektesiniz.


[SIZE=3]
[/SIZE]
WHM Üzerinden cPanel Güncelleme İşlemi




Öncelikle, cPanele ip:2086 portu ile bağlanmanız gerekmektedir. Root bilgilerinizi giriş yaptıktan sonra arama bölümüne "Upgrade to Latest Version" yazarak giriş yaptıktan sonra, "Force a reinstall even if the system is up to date." kısmına tik attıktan sonra "Click to Upgrade" butonuna tıklayıp güncellemenin bitmesini beklemeniz yeterli olacaktır. Bu süreçte ekranı kapatmamanızı önerir ve tamemen bitmesini beklemizi tavsiye ederiz. Ek olarak Cpanel Update yani güncellemesini yaptıktan sonra sunucunuzu yeniden başlatmanızı tavsiye ederiz. Yeniden başlatmak ayarların uygulanmasını var ise yeni gelen özelliklerin daha sağlıklı çalışmasını sağlayacaktır.


[SIZE=3]
[/SIZE]
SSH Üzerinden cPanel Güncelleme İşlemi

cPanel Update yani Güncelleme Kodu'nu kullanmak biraz daha teknik bir kısımdır. SSH ile bağlantı yapmanız gerekmektedir. SSH ile bağlantı yapmak için Putty ve alternatif uygulamalar kullanılmaktadır. Putty uygulamasını bilgisayarınıza ya da telefonunuza indirerek Sunucu IP adresi ve SSH Portunuzu yazarak root bilgileri ile sunucuya bağlanmanız ve akabinde aşağıda ki kodu kopyalayıp yapıştırmanız yeterlidir. Bu işlem bitmeden SSH'ı kapatmamanız gerektiğini lütfen unutmayınız yarıda kalması sunucuda problem yaratacağını belirtmek isteriz.




/scripts/upcp -force
Yukarıda ki Kodu yaztıktan sonra bitmesini bekleyin ve bittiğinde sisteme reboot atmanızı ya da services cpanel restart yazmanızı tavsiye ederiz. Ancak önerimiz tamamen reboot atmanızdan yanadır. Ayrıca cPanel Güncelleştirme Kodunu yazmadan önce yum update -y yazıp kernel ve eklentileri güncellemenizde de fayda bulunmaktadır. Eğer ki yum güncellemesi yapıp akabinde cpanel güncelleştirmek istiyorsanız tavsiyemiz kesinlikle reboot atmanızdan yanadır.
Ayrıca bu kodu SSH'a bağlanmadan WHM panel üzerinden de Terminal menüsünden de yazıp uygulayabilirsiniz.


Sonuç Olarak

Bu tür işlemleri yapmadan önce önemli verileriniz var ise yedek almayı ve bilgisayarınıza indirmeyi unutmayınız. Bu makalemizde sizlere cPanel Update Code yani Güncelleştirme Kodunu ve WHM panel üzerinden nasıl güncelleyebileceğinizi gösterdik. Yapılan işlemler sonrası cPaneliniz güncellenmiş ve bir çok hataları giderilmiş oldu. Ayrıca bu cPanel Güncelleştirme işlemi çöken cpanel sunucularında yada hatalı çalışan cpanel sunucularında bir çok sorunu düzeltmeye ve çözmeye yardımcı olduğunuda belirtmek


Kaynak : https://www.hostragons.com/cpanel-guncelleme-update-kodu/