Resmi gazetede yayımlanarak 30 Nisan'dan itibaren yürürlüğe girecek düzenlemeye ilişkin açıklamalar. Bu yönetmeliğin uygulanmasında kripto varlık dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilemeyen gayri maddi varlıkları ifade eder. Merkez Bankası'nın ilk kripto para tarifi bu yönde oldu.
-Kripto varlıklar ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamaz.
-Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamaz.
-Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremez, bu tür iş modellerini ilişkin herhangi bir hizmet sunamaz.
-Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım, satım, saklama, transfer, veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemez.
Merkez Bankası böyle bir düzenleme neden ihtiyaç duyulduğunu açıklayan duyurusunda şu ifadelerde bulundu, kripto varlıklar herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapılar nedeniyle yasa dışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalına bilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi ile işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi nedenlerle ilgili taraflar açısından önemli riskler barındırmaktadır.
kaynak: https://mustafaozkanbulut.blogspot.com/2021/04/kripto-para-yeni-duzenleme-2021.html