Arkadaşım maalesef yazılım sektörü (tam yazılım da değil aslında web diyelim) çok kirlendi. Özellikle de pandemi sürecinde farklı sektörlerden işsiz kalan ve işi bilmeyen, okullar kapalı olduğundan okula gidemeyen çocuklar (13-15 yaş civarı) bu işlere soyundu. Udemy vs platformlardan 2 video izleyerek birşeyler yapmaya çalışıyorlar. Ha, kendilerini geliştirmeleri çok güzel birşey o ayrı konu ama maalesef iş bilir gibi görünüp parayla iş yapmaya çalışıyorlar... Bundan dolayı ortalık çöp yazılımlarla, scriptlerle dolu...
Basit bir örnek, daha 15 yaşında adam SEO/backling, e-ticaret uzmanlığı yapmaya çalışıyor. Ne kadar yapabilir ki? Ne tecrübesi var ki yani? Basit şeyler değil bunlar iki tıklamalık... Design patterni bilmez, algoritma mantığını kuramaz, onu da geçtim daha yazılımın organik bir canlı gibi yaşadığının farkında bile değil. Dikkat edersen ciddi ve gerçek yazılımcılar artık konu altlarına kolay kolay yazmıyor bile. Biz/sen onları bulup gidiyoruz.

Soruna gelince, yukarıda atıfladığım konulardan ötürü maalesef benim de elim dolu. Aslında istediğin öyle çok aşırı zor bir konu da değil. Çok ucuza iş yaptıran tanıdıklarımın enkazlarını ayağa kaldırmaya çalışıyorum ve boş vaktim yok. Ama eğer illa ki birileri yapsın diyorsan boş vaktim kalırsa ben yardımcı olmaya çalışayım... Ya da iş durumunu güncel ve açık tut, referanslı birileri mutlaka yardımcı olacaktır makul fiyata...
Dediğim gibi, maalesef ortam artık böyle. Keşke biraz toparlanıp ciddi günlerine dönse.