7 sene bu işi yapmış biri olarak tekrar yazmış olayım ;
- yazılım işin en kolay tarafı ( yıl 2010 , yazılım için istanbulda bir firmadan teklif aldım o dönem bana verdikleri teklif 80.000 TL idi , O parayı verdim mi hayır . Daha iyisi yapıldı mı evet )
İşin en zor tarafı ürünleri çekeceğiniz siteler ile anlaşmak ve sonrasında ise bu ürünlerin bu siteler tarafından güncel tutulması .
e-ticaret sitelerinden xml dosyasını bedava hizmet karşılığında alırsın , e-ticaret sitesi binlerce para vermiş gibi hesap sorar . xml dosyasını alırsın , içeriği güncel değildir anlamı olmaz .
Hadi xml dosyasını alayım dersin , e-ticaret sitesi bu dosyayı oluşturmak için sitemi yapan firma benden yıllık bukadar para istiyor bunu bana vermen gerekir der. 2017 yılında en son 500 TL istiyordu e-ticaret siteleri .Şimdi nedir bilmiyorum .Tek bir e-ticaret sitesi için , 100 siten olsa 500*100 = 50.000 TL yıllık masraf .o kadar kazanıyormusun hayır
Sende dersin ki , o zaman sitene benim robotlarım gelsin , ilgili dosyayı kendi oluştursun . Bu da olur olmasına ama bu durumda güçlü bir sunucuya ihtiyacın olur .Tek bir site için yapmıyorsun ki bunu . Maliyetlerin artar . Sana xml sini vermeyen her site için bunu yaptığında sürekli sunucunun gelişmesi anlamına gelir.
Hadi butun hepsini aştın , yüzlerce e-ticaret sitesinin ürünlerini kendi kategorilerin ile eşleştirmen gerekir. Yazılımın bunu mümkün oldugunca otomatik yapar . yapar ama yine de bir bakman gerekir .Ayrı bir çile .
Tek kişi ile yapılır mı , yapılır yapılmasına amma yorucu .Göründüğü gibi değil hem firmaları ara xml yi almaya çalış hem de hala niye xml yüklenmedi , verdik ya kardeşim dosyayı diyenler ile uğraş .
geldik para kazanma kısmına en önemlisi bu , adsense para kazandırmaz .Affiliate olarak kazanman gerekir ama bu da o kadar kazandırmaz . Affiliate olarak sana link verecek aracı kuruluş çok yok . Benim uğraştığım zamanlarda zanox vardı o da Turkiyeyi kapattı .
Bunların hepsini aştın , büyüklerden biri derki kardeşim senin websiten benim adımdan türemiş , avukatı sana ihtarname gönderir . Korkarsan , tırsarsan kapatırsın siteni . Korkmazsan devam edersin . Seni tehtid eden sitenin kapandığını görmek nasip olur .