bbking

Şu forumda yorum yapmaya, birine yardım etmeye çekinir oldum arkadaşlar, ne cahil olmadığım kalıyor, ne de okuma yazma bilmediğim kalıyor.

Kamu Yönetimi lisans mezunuyum, daha öncesinde Ticaret Lisesi muhasebe mezunuyum, memuriyet görevi yapmışım, isteseydim, uğraşsaydım İdari Hakim de olurdum.

Şurada birbirimize yardımcı olalım, konuyu amacından saptırıp birbirimizin kalbini kırma moduna getirmeyelim.

Mevzuat; mevzu, yürürlükteki hukuk demektir (Anayasa, yasa, Khk, Tüzük, Yönetmelik ... hepsi içine girer)

Kanunlar yürürlüğe girdikleri tarihte, hüküm ifade ederler. Ancak ilgili kurumlar yürürlüğe giren kanunun uygulanması ile ilgili, örneğin yönetmelik çıkarabilirler.

Daha önce yaptığım yorum ile Yargıtay Hukuk Kurulu'nun aşağıdaki kararı arasında anlam bakımından ne fark var söyleyin:


"Öğretide kanunların geriye yürümemesi esası kabul edilmiştir. Buna göre, gerek özel hukuk ve gerekse kamu hukuku alanında, kural olarak her Kanun, ancak yürürlüğe girdiği tarihten sonraki zamanda meydana gelen olaylara ve ilişkilere uygulanır; o tarihten önceki zamana rastlayan olaylara ve ilişkilere uygulanmaz. Bu kuralın doğal sonucu da, kanunların yürürlüğe girmelerinden önceki olayları etkilemeyeceği, başka bir anlatımla geriye yürümeyecekleridir. Hukuk güvenliği bunu gerektirir.

Ancak şu husus da belirtilmelidir ki; sosyal güvenlik hukukunun kamusal niteliği itibarıyla, devam eden uyuşmazlıklarda, tamamlanmamış hukuki durumlara yeni kanun veya düzenleyici kural "derhal yürürlüğe girme" niteliği nedeniyle uygulanacak ve hukuki sonuçlarını doğuracaktır. Tamamlanmış hukuki durumları yeni kanun veya düzenleyici kuralın etkilememesi ve onlar üzerinde hukuki sonuç doğurmaması ise kazanılmış hakları saklı tutma amacı gütmektedir.

Kanunların geriye yürümemesi (geçmişe etkili olmaması) kuralının istisnalarından birini, beklenen (ileride kazanılacağı umulan) haklar oluşturmaktadır."