1: include:parantez kullanımı tamamen zevk meselesi (hız açısından hiç bir fark yok)

2: echo: eğer ki bir string değer çıktı alıyorsanız manuel olarak tırnak olması mantıken mecbur. Tırnaksız bir string değer zaten yazılamaz. Parantez muhabbeti include de olduğu gibi hiç bir hız farkı yok. (Bunlar zevk melesi if'in bir sürü kullanımı var süslü parantezsiz tek satır, süslü parantezli sorgu gibi bunlar hızı etkileyen faktörler değil)

3: NULL: Muhabbetini örneklendirelim. Bir üye tablomuz var. Ve "istiyoruz ki" telefon numarasını girmeyen kullanıcıları listele o zaman NULL kullanırsak telefon numarasını girmeyen kişilere ulaşabiliriz çünkü böyle bir veri yoktur. (NULL>BOŞ,OLMAYAN). Eğer tırnak içerisinde yazarsanız bu bir karşılık verilen string değer olacaktır. telefon numarası "NULL" olanları getir diyecektir yani biri NULL=BOŞ, "NULL"="NULL" (string-bir karşılığı olan, null kelimesine/değerine eş değer) anlamına geliyor.

4: $data["ornek"] == 10: Diğerlerinde de olduğu gibi. İşin özü şudur; Eğer bir değer tırnak içerisinde yazılırsa bu bir dizedir (kelime,cümle,sayısal olmayan herşey). eğer ben yas=10 dersem "yas" değeri bir sayısaldır bunu biliyorumdur. Ama eğer ki yas="10" dersem bu bir metindir. Sayı değil. Mantıkende ileri de toplama işlemi yapmak istesem sayı ve metini topalayamayacağıma göre ya metin/dize olan değeri sayısala dönüştürmem gerek "ki bu işi uzatır" yada direkt sayı üzerinden gitmem gerekir.

---------------

Arkadaşlar şunu unutmayın;

Hangi platform,yazılım,program,dil olursa olsun tırnak içerisine yazılan değerler her zaman sizin belirlediğiniz bir dize/kelime/cümledir.

Hani X programında adımı yazarken tırnak kullanmıyorum diye bir muhabbet yok derleyici/aracı programlar bir şekilde bunu sağladı varsayalım ama bu algoritmaya yanlıştır.

yas=10 > INT/INTEGER/SAYISAL
ben bu "yas" değerini yas += 1 diyerek 10 yaşını 11e çıkarabilirim ama ;

yas="10" > STRING/VARCHAR/DIZE/METIN/KELIME
bu değeri yas += 1 diyemem çünkü "yas" değerim artık bir dizedir. Sayısal işlem yapamam.

Parantez,süslü parantez vb gibi işaretleyiciler performansı etkilemez. Burada hızı etkileyecek tek faktör sizin yaptığınız yazılımın ağırlığı nereye bindirip işi uzatıp-uzatmamanız.

if( yas==10 ) echo "Yaşınız 10.";
ile
if( yas == 10 ) { echo "Yaşınız 10." }
Arasında bir hız farkı yok. Tek fark süslü parantez kullanmazsanız tek satır, süslü parantez kullanırsanız birden fazla işlem yaptırabilirsiniz o if'e ait.

include "sayfam.php";
ile
include ("sayfam.php");
arasında bir fark yok.

Bu 2 belirttiğim örnek sadece fantezi bunun bir sürü çeşitleri var yazılabilen if sorgusu için

Bu örnek short-if diye geçer ama yukarda belirttiklerimden bir farkı/hızı yok. Sadece kullanımı basit ve fantezik.

1.yöntem;
for(vsvs) {
//işlemler
}
2.yöntem;
for:
//işlemler
endfor;

Yazım farkını görüyorsunuz ama hız farkı yine yoktur. Bu tarz muhabbetlerde fark edilen tek şey fantezidir.

Sağlıcakla kalın, iyi kodlamalar