MSP adlı üyeden alıntı

Merhaba;

Ben bir şey soracağım blogger (google blog) üzerinden adsense gelir elde edenler de Youtube gibi bu vergi olayından istisna mı? Youtube'dan gelir elde eden şirket kurmasa oluyor belli bir tutara kadar, peki ya blogger (blogspot) üzerinden gelir elde edenler?

bilenler yeşillendirsin lütfen, teşekkürler...


Tebliğde Yer Alan Örnek Üzerinden Blogger Özelinde Bir Değerlendirme

Tebliğde Aynen Yazan:

Örnek 13: Mükellef (K), sosyal ağ sağlayıcısı üzerinden matematik dersi eğitim videoları yayınlamakta ve videoların izlenmesi esnasında yayınlanan reklamlardan kazanç elde etmektedir.

Sosyal içerik üreticiliği faaliyetinin sosyal ağ sağlayıcısı üzerinden yapılmış olması nedeniyle reklam gelirlerinden pay almak suretiyle elde edilen kazanca mezkur istisna hükümleri uygulanabilecektir.

Tebliğde Youtube=sosyal ağ sağlayıcısı sisteminden örnek verilmiş.

Blogger Uyarlama Örneğim ve Şahsi Değerlendirmem:

Mükellef (K), sosyal ağ sağlayıcısı üzerinden metin paylaşımları yayınlamakta ve metinlerin okunması esnasında yayınlanan reklamlardan kazanç elde etmektedir.

Sosyal içerik üreticiliği faaliyetinin sosyal ağ sağlayıcısı üzerinden yapılmış olması nedeniyle reklam gelirlerinden pay almak suretiyle elde edilen kazanca mezkur istisna hükümleri uygulanabilecektir.

Buna göre Blogger=sosyal ağ sağlayıcısı demek zor olmayacaktır.

Youtube ile Blogger işleyişi benzer diye düşünüyorum. Ücretsiz üyelik açılabiliyor. Kendine ait bir adresin (kanal veya alan adı olarak) oluyor. Yani her ikisi de paylaşım yapabilmek ve geniş kitlelere ulaşmak için sosyal ağ sağlıyor. İkisinde de abone ol/takip et özelliği mevcut. Bu hesaba ya da siteye ait panele ücretsiz olarak girebiliyorsun ve içeriklerini ekleyip düzenleyebiliyorsun. İkisinden de Adsense ile kazanç mümkün.

Blogger için özel alan adı alarak kullanım yapmanın da sorun olduğunu düşünmüyorum. Zira yapılacak bir incelemede Blogger panelinde asıl alan adı uzantısının ''blogspot.com'' olduğu görülmekte.

Blogger ile Youtube arasında bir fark olduğunu düşünmüyorum. İkisinin de tanımlarına bakınca ortak noktaları ‘’paylaşım yapılmasını sağlayan sosyal platform’’ olarak karşımıza çıkıyor.

Vergi sorunsalı nedeniyle sanırım Blogger kullanımına ilgi zamanla artabilir. Wordpress hakkında bir düşüncem yok.

Aklıma takılan tek şey, blogger alt yapısını kullanan bir haber sitesi de istisna kapsamında olabilir mi? Sosyal ağ sağlayıcı olarak blogger kullandığı için istisna kapsamında olabilir. Bu da vergi çalışanları tarafından detaylı bir inceleme ile mümkün gibi görünüyor.

Farklı düşünen varsa paylaşabilir.