WORDPRESS SİTE HIZLANDIRMA TEKNİKLERİ (2022)



WordPress site hızlandırma tekniklerini uygulamak SEO (Search Engine Optimization) çalışmalarının olmazsa olmazıdır. Bu tekniklerle birlikte WordPress altyapısı kullanan web site sahipleri arama motorlarında oldukça avantajlı duruma gelmektedir. Ayrıca binlerde tema ve eklenti sayesinde birçok optimizasyonu kod yazmadan halledebilmektedirler. Bu yazıda asıl konumuz olan WordPress site hızlandırma tekniklerini göreceğiz. Hazırsanız başlayalım.



Web Site Hızı Neden Bu Kadar Önemli?



Google ziyaretçilerinin iyi bir deneyim yaşamasından yanadır. Yavaş web sitelerine erişmeye çalışan ziyaretçilerin çoğu henüz açılmadan siteyi terk etmektedir. Eğer hızlı bir web sitesine sahipseniz, Google sizi diğer web sitelerinin önüne çıkaracaktır. Dolayısıyla diğer sitelerden önde olduğunuz için tıklanma sayınızda buna bağlı olarak artış gösterecektir.



Araştırmalara göre web siteniz 4 saniyeden geç açılmamalıdır. Bu durumda ortalama her 4 ziyaretçiden birinin siteyi terk etmesi muhtemeldir.



WordPress Site Hızlandırma Nasıl Yapılmalıdır? En İyi Site Hızlandırma Teknikleri



1- Hosting Firması



Bu adım web site hızını belirleyen unsurların başında gelmektedir. Aşağıdaki maddelerin inceleyerek size en uygun host sağlayıcısını seçin.



Popülerlik: Adını duyurmuş, bilinen hosting (sunucu) firmalarını tercih etmelisiniz. Çünkü kalitesiz bir sunucunun sitenizin SEO puanını düşürmesi kaçınılmazdır.
Uptime (Çalışma Süresi): Kesintisiz bir host sağlayıcısı SEO bakımından oldukça önemlidir.
Konum: Türkiye'de bulunan host sağlayıcılarını tercih edin.
Güvenilirlik: İstenmeyen saldırılara ve çeşitli güvenlik sorunlarına maruz kalmamak için kurumsal ve bilinir yerleri tercih edin. Kısacası ucuza kaçarak güvenliğinizden olmayın!
Öneri: Hosting kullanıyorsanız özel ip adresi satın almayı düşünebilirsiniz. Çünkü tek ip adresinde çok sayıda site kullanmak; cpu, ram problemleri ile birlikte yavaşlamalara neden olabilir.
2- Tema Seçimi



Bu madde web sitelerinin kaderini belirleyecek niteliktedir. Çünkü sizin seçtiğiniz tema sitenizin hızını belirleyen en önemli etkiye sahiptir. Seçtiğiniz temanın SEO uyumlu, temiz kodlanmış ve sade bir tasarım olmasına özen gösterin. ThemeForest gibi tema satılan yerlerden tema satın almadan önce müşteri yorumları ve güncelleme sıklığı gibi önemli kriterleri incelemeyi unutmayın.



Demo sitenin URL’sini web site hız sorgulaması yapan programlar ile ölçün. Sonuçlarda yer alan First Contentful Paint ve Speed Index gibi metrikleri de göz önünde bulundurun. Ayrıca demo siteyi W3C Validator (HTML + CSS Validator) testinden geçirin. Hatalı HTML5 etiketleri ve CSS3 ifadeleri çok sayıda olmamalı.



3- Eski Eklentileri Temizleyin



Önceden kullandığınız eklentiler WordPress panelinden silinse bile veritabanında barındırılmaya devam edecektir. İşte bu veritabanı yükünü hafifletmek sitenin hızını artıracaktır. Bunu yapmak için çeşitli eklentiler mevcuttur. Bunlardan bazıları; WP Clean Options, Plugins Garbage Collector gibi gibi..



4- Resimleri Optimize Edin



Görsel optimizasyonu, sitenizde kullandığınız resimlerin dosya boyutlarını sıkıştırarak küçültür. Bu işlem site hızına oldukça olumlu katkı sağlayacaktır. Bu işlemi manuel olarak yapmakla birlikte Compress JPEG & PNG images - TinyPNG ve Imagify Image Optimizer gibi çeşitli yararlı eklentileri de tercih edebilirsiniz.



5- Cache Eklentisi Kullanın - WordPress Site Hızlandırma



Cache eklentileri yararlı çerezleri aktive ederek site hızınızda olumlu katkı sağlayacaktır. Bununla alakalı ücretli/ücretsiz cache eklentilerini tercih edebilirsiniz. Ücretsiz olarak LiteSpeed Cache, ücretli olarak WP Rocket & Fastest Cache + Autoptimize eklentisini kullanabilirsiniz.



6- Site Sağlığı Durumu - WordPress Site Hızlandırma



WordPress 5.1 güncellemesi ile eklenen bu özellik sitenizdeki problemleri göstermektedir. Ayrıca bu problemler için çözüm üreterek kullanıcılara katkı sağlamaktadır. Sonuç ekranındaki kritik hataları gidererek önerilen iyileştirmeleri yapın. WordPress , eklentiler ve temanızın sürümünü güncel tutmaya çalışın. Mutlaka SSL sertifikası (https://) kullanın. Son olarak PHP versiyonunuzu sunucu yönetim paneli üzerinden son sürüme güncellemeyi unutmayın.