Merhaba herkese, konuyu biliyorsunuz. Sosyal medya gelirleri ile ilgili yeni çıkan yasa.

 

Youtube'da takip ediyorum bazı kanallar bu konuyla ilgili videolar çekip duruyor. Vergi dairesine gidip istisna belgesi almak için yanlış yönlendirmelerle mükellefiyet açıyorlar ve bunun sonucunda Bağ-Kur ödemek zorunda kalıyorlar. İşin kötüsü video çekip, diğer insanları da yaptıklarının doğru olduğunu söyleyip aynısını yapmaları gerektiğine inandırıyorlar.

 

Çünkü vergi dairesinde çalışan arkadaşlar konudan haberdar değil, giden herkese Youtuber muamelesi yapıp "591103 - Sinema filmi, video ve televizyon programları yapım faaliyetleri (belgesel yapımcılığı dahil)" koduyla mükellefiyet açıyorlar. Oysa yasa sadece video çekenleri kapsamıyor. Metin paylaşan veya uygulama geliştirenleri de kapsıyor.

 

Bu yasa sadece Youtube'la ilgili değil, vergi dairesindeki arkadaşlar yasayı tam okumamış olabilirler mi? Yaptıkları şey hatalı değil mi? 200-300 lira kazanan insanlar Bağ-Kur'u nasıl ödeyecek, bu işte bir yanlışlık olmalı diyen bir vergi dairesi çalışanı vardır eminim.

 

Üstelik yasada Bağ-Kur ödenir diye bir şey yazmıyor, sadece %15 stopaj uygulanır yazıyor. İnsanlar bu çok basit yasayı okuyup anlamamış olabilirler mi?

 

Sizin görüşlerinizi de merak ediyorum bu konuda. Polemik yaratmadan mümkünse :)