Ben webmaster forumlarındaki bir tavırdan çok rahatsızım arkadaşlar. “Şu kadar tık var, verdiği paraya bak”, “olmaz olsun böyle adsense”, “bu adsensenin suyu çıktı artık” gibi başlıklar. O kadar sinir bozucular ki.. (Lütfen önyargılı yaklaşmayın, söyleyeceklerimi objektif değerlendirin.)

Adsense’ye bakış açımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu sayede hiç kafama takmadan ödemelerimi alıyorum, kafam da rahat kalıyor. Az gelmiş, çok gelmiş, dert etmiyorum.

Öncelikle bir karar vermemiz lazım arkadaşlar. Biz niye website hazırlayıp yayına sunuyoruz. Para kazanmak için mi? İnsanlara fayda sağlamak için mi? Alexa, PR değerlerimizi yükselterek egomuzu tatmin etmek için m? Zevk için mi? Uzman olduğumuz bir alanda otorite olmak için mi? Niçin?

Yukarıda, forum sitelerinde açılan örnek başlıklardan bahsetmiştim. Öncelikle şunu belirtelim arkadaşlar: “Adsense bize istediğimiz paraları vermek zorunda değil”

Herkes adsenseyi kullanmaya başladığı zamanı bir aklına getirsin. Benimki şuna benzer birşeydi. “Olum bizim site varya, adsense koysak bi sürü para kazanabilirmişiz.”, “şu site varya, adsense ile günde şu kadar kazanıyormuş” Birlikte website işleriyle uğraştığım arkadaşımla böyle sohbetler yapardık, lise yıllarıydı. Eminim çoğu arkadaşımın da böyle sohbetleri olmuştur. Ancak bu şekilde başlayan adsense serüveninde, aynı şekilde devam etmek yanlıştır diye düşünüyorum.

Düşünsenize, bugün hürriyet, milliyet gibi büyük gazetelere hiçbir firma reklam vermese, bu gazeteler ne yapar? Yüzbinlerce okuyucuya ulaşıyorlar, belli bir ideolojileri var, savundukları bir görüş var, belli kitleye hitap ediyorlar. Hiç kimsenin bu gazetelere reklam vermediğini düşünün. Ben bu gazetelerin bu işi bırakacağına kesinlikle inanmıyorum.

Arkadaşlar adsense’ye bakış açısı olarak benim söyleyeceğim iddialı bir söz var. Bu işi ticari olarak yapıyorsanız, her türlü sonuca açık olmalısınız. Yani beklenmedik bir anda binlerce lira da kazanabilirsiniz, büyük beklentiler içinde olduğunuz zamanlarda sfırı da görebilirsiniz. Adsense ile olan ilişkimizde beklentisiz olmamız gerektiğini düşünüyorum.

Bir reklamverenin adwords’e kayıt oluşunu ve amaçlarını düşünün ve sitenizden kazandığınız cent’lerin ona göre hesabını yapın. Reklamverenler sisteme kaydolurken daha fazla müşteri, daha fazla hit, daha fazla insana ulaşmak için belli miktarda paralar yatırıyorlar. Peki sizin siteniz bu reklamverenin isteklerini karşılayacak kadar değere sahip mi? Bu kullanıcı profilini taşıyor mu?

Mesela eğitimle ilgili bir siteniz var ve eğitimle alakalı yazılar yazıyorsunuz. Uzman değilsiniz. Güncel haber de giriyorsunuz. Sağdan soldan duyduğunuz bir gelişmeyi de yazıyorsunuz. Bir şekilde sitenize ziyaretçiler geliyor ve bazıları reklamlara da tıklıyorlar. Düşünün ki size bu tıklama başına siz 0,03 aldınız. Peki bu aldığınız ücretin karşılığını ziyaretçi profiliniz verdi mi? Reklamverenin paralarının çöpe gittiğini hiç düşündünüz mü?

Olaya ticari olarak yaklaşmak hatalı diye düşünüyorum. Beklentisiz olmaktan bahsetmiştim. Herkesin illa ki giderleri var, birtakım harcamalar yapılıyor. Ancak şunu da aklımızdan çıkarmayalım ki, kimse bize reklama tıkladılar diye istediğimiz paraları vermek zorunda değil. Google zaten bu tıklamaların değerini en iyi biçimde ölçmek için yüzlerce uzman çalıştırıyor.

Eğer işin ticaretini düşünüyorsak, adsense üzerinden ticaretini düşünmemek lazım diye düşünüyorum. Tanıtım yazısı satın, link satın, reklam alın sitenize, ama adsense’ye kesinlikle güvenmeyin. Bu benim tavsiyemdir. Adsense bugüne kadar beni hem üzdü, hem de olumlu anlamda şaşırttı. Onun için beklentili olmayı bıraktım, nasıl istiyorsa öyle ödeme versin modundayım.

Bir de şunu savunuyorum: Eğer biz bir konudaki bilgilerimizi insanlara aktarmak için bu işi yapıyorsak, bu tarz beklentilere girmemeliyiz. Çünkü böyle bir düşünce karşılıksız iş yapma düşüncesidir. Bu işten karşılık beklendiğinde şevkimizin kaçması işten bile değil. Bunu da yaşamış birisiyim.

Paravan sitelerle, emek harcanmayan, piyasada zilyon tane çakması olan sitelerle gelir elde etmek isteyen arkadaşlara sesleniyorum: Sizleri insafa davet ediyorum. Bu şekilde işler yapıp da kazanç beklentisi içinde olmayalım. Güzel işler çıkaralım, herkes memnun olsun. İnternete alemine katma değerler oluşturma hedefinde olalım, aksi takdirde ne kendimize ne de insanlara bir yararımız olmadığı gibi, bazen kendimize bazen de insanlara zararımız olabiliyor.

Bunlar benim nev-i şahsıma münhasır düşüncelerimdir. Kimseyi bağlamaz. Adsense uzmanı felan değilim. Yazının gidişatı saçma sapan olmuş da olabilir. Yazıdaki tüm hatalar şahsıma aittir. Sadece biraz önce bir webmaster forumunda insanların acımasızlığını gördüğüm için böyle içimi dökeyim dedim. Katılmayan arkadaşlar tartışma ortamına çevirmezlerse sevinirim.

Herkese hayırlı geceler.

Kaynak olarak bloguma da yazdım. alexa'sı düşük ama idare edin artık :)