Bu bir sorun yahut hata değildir. Onu baştan belirtelim. Tamamen performans odaklı otomatik olarak yapılan bir şey. 

Eğer ki siz 5x5 boyutlarında bir görseli 2x2'lik bir alanda göstermeye kalkarsanız, sayfa her görüntülendiğinde kullandığınız cihaz arkaplanda o görseli işleyip ilgili alana sıkıştırmaya çalışır. Kullanıcı görsel işlenip ilgili alana yerleştirilinceye kadar boş bir ekran görmeye devam eder. Bu kullanılabilirlik açısından ciddi bir sorundur. 

 

Wordpress gibi çoğu CMS, herhangi bir görsel yüklendiğinde hem kendi varsayılan boyutlarında hem de kullanılan temanın varsayılan boyutlarında otomatik olarak ilgili görseli işler ve farkı boyutlarda birer kopyasını üretir. Bunun sonucunda yukarıdaki örnekte belirttiğim gibi kullanıcı 2x2'lik alanda bir görsel görüntülemek istediği vakit, sizin sunucuya yüklediğiniz orjinal dosya değil, sistem tarafından oluşturulan ölçeklendirilmiş görseli görür. 5x5'lik görselin boyutu 500kb olsun. 2x2'lik görselin boyutu da 200kb olsun. Ölçeklendirilmiş görseli kullanıcıya sunmak, hem sunucunun daha az işlem gücü hem de daha az trafik kullanması demektir. 

 

Sayfanın eksiksiz olarak ne kadar sürede yüklenip, kullanıma hazır hale geldiği çok önemli bir SEO kriteridir. Bu sebeple bu tarz performans iyileştirmeleri hayati önem taşır. Belki masaüstü sürümde ölçeklendirilmemiş bir görseli görüntülemek herhangi bir sorun yaratmaz lakin, mobil sürümde çok büyük performans sorunu yaratır. Örneğin doğru yapılandırılmamış sitelerde Search Console'da bir süre sonra Mobil Kullanılabilirlik Sorunları altında Ekrana Sığmayan İçerik gibi hatalar alınabilir. Bu tür hatalar sıralamanızı doğrudan etikler.

 

Eğer ki görseli optimize edip, yüklerseniz orjinal dosya boyutu küçük olacağı için oluşturulan kopyalarda buna bağlı olarak çok çok düşük boyutlarda yer tutacaktır hosting içerisinde.

 

Velhasıl, bu durum kafaya takılacak bir konu değildir.

 

Sağlıkla!