İlk kez ticaret yapıyorum ve Ticarette anlayamadığım bir şey var.
Herhangi bir ürünü satmak için piyasa fiyatını geçmemek gerekiyor. Toptan alırsak aldığımız fiyat ile piyasa fiyatı arasında çok küçük bir kâr marjı kalıyor ki geçinmek için çok fazla satabilmek lazım.
Eğer kendimiz üretip satarsak maliyetimiz ile piyasa fiyatı arasındaki aralık biraz daha açılıyor kâr marjı daha da yüksek oluyor. Fakat bu kez de üretmeye emek, zaman, iş gücü ve para harcıyoruz bu kez de yine bi anlamı kalmıyor.

Meselâ 80 liraya satacağım bir ürünü hazır alırsam 10 lira civarında anca net kârım oluyor. Kendim ürettirirsem 25 lira net kârım oluyor. Fakat bu kez de hammadde almak üreticiyi yönetmek ürünleri kontrol etmek gibi bir dizi işle uğraşmak zorunda kalıyorum, yani zamanımdan harcayıp öyle kârı artırmış oluyorum yine bir anlamı kalmıyor.

Benim asgari ücret kadar kazanç elde etmem için 25 lira kârdan ürün başı günde en az 9 tane satmam lazım. Günde 9 ürünün hem üretimine hem satışına harcadığım o efor da asgari ücrete değmiyor bu kez. Ben bu aradaki dengeyi çözemedim ticaretteki.

Kısaca aydınlatabilirseniz çok sevinirim.