1Bilgisayar virüsleri bilgisayarınızın içine sızmaya çalışan kötü huylu kodlardır. Uygun ortamı bulduklarında karanlık işlere girişmeye başlayacaklardır. Bu da, virüslerin geliştiricilerine para kazandıracak tüm değerli bilgilerinizin çalınması anlamına gelir. Virüsler; parolaları, banka bilgilerini ve web sitelerinin kimlik bilgilerini çekip alabilirler. Güvenliğinizi sağlamanın ilk adımı, iyi bir antivirüs programı yüklemek olacaktır: Norton ve Kaspersky gibi firmaların güvenlik yazılımlarını satın alabilir veya Microsoft Security Essentials'ı ücretsiz olarak http://kisalink.tk/fb9 adresinden indirebilirsiniz. AVG Antivirüs Free 2012 de ayrı bir seçenek olarak http://free.avg.com adresinden indirilebilir.
2Güvenlik duvarı, bir tür filtre gibi çalışan, internetten gelen ve gönderilen verileri kontrol eden bir yazılımdır. Göndermemesi gereken verileri aktaran programları tespit eder ve internet üzerinden bilgisayarınıza izinsiz girmeye çalışan kişileri engeller. Windows'un içindeki güvenlik duvarının açık olması ve doğru şekilde çalışıyor olması gerekir. Sizinkini kontrol etmek için "Başlat" düğmesine tıklayın ve ardından "Denetim Masası > Sistem ve Güvenlik > Güvenlik duvarı durumunu denetle" yolunu takip edin. Durum ibaresi "Açık" olmalıdır.
3Yazılımcılar düzenli olarak programlarını günceller veya "yamalar". Güncellemeler, çökmelere neden olan hataları ortadan kaldırır, yeni özellikler ekler ve genellikle hacker'ların işini kolaylaştırabilecek açıklara çözüm getirirler. Bilgisayarınızı güncellemek için Başlat'a tıklayın ve Arama kutusuna "Update" yazın. Ardından, yeni yamalar olup olmadığını görmek için "Windows Update > Güncelleştirmeleri denetle" yolunu takip edin ve "Güncelleştirmeleri yükle" seçeneğine basın. Windowséun gelecekte otomatik oalrak güncelleme yapmasını istiyorsanız bunu programlamak için Windows Update ekranında "Ayarları değiştir > Güncelleştirmeleri otomatik olarak yükle" seçeneğini seçin.
4Bilgisayarınızdaki her kullanıcı, kendine ait güçlü bir parolayla korunmalıdır. Parola atamak için "Başlat > Denetim Masası > Kullanıcı Hesapları ve Aile Koruması" yolunu takip edin ve "Windows parolanızı değiştirin" seçeneğine tıklayın. Daha önce parola kullanmadıysanız "Hesabınız için parola oluşturun" seçeneğini kullanmanız gerekecek. Artık yeni parolanızı girebilirsiniz. Tahmin edilmesi zor olan, güçlü bir parola belirlemelisiniz. Bu konuda yardım almak için http://kisalink.tk/fbh adresindeki Microsoft Güvenlik Merkezi'nin parola denetleyicisini deneyin. burada iyi bir parola belirlemeye yönelik ipuçlarını da bulabilirsiniz.
5Zararlı bir sayfanın ziyaret edilmesi, bilgisayarınıza virüs bulaşmasının en sık karşılaşılan yollarından biridir. Kötü niyetli kişiler, genellikle ziyaretçileri çekmek için sahte bir site kurar veya mevcut bir siteyi ele geçirerek siteye virüslerini yayarlar. Neyse ki sitenin güvenli olup olmadığını önceden bildiren bir sistem var: McAfee SiteAdvisor. www.siteadvisor.com adresine girin ve ücretsiz aracı indirin Online aramaların güvenlik derecesini trafik ışığı simgesiyle gösteriyor. AVG'nin benzer aracını indirmek için de http://www.free.avg.com/linkscanner adresine girebilirsiniz.
6Antivirüs yazılımları arka planda sessiz çalışmak için tasarlanmıştır ama bu da bir soruyu akla getiriyor: Sizinkinin doğru çalıştığından nasıl emin olabilirsiniz? Sorunun yanını EICAR test dosyasında yatıyor. Bilgisayarınıza zarar vermeyen bu dosya, koruma yazılımını harekete geçiren bir dizi karakterden oluşuyor. Tarayıcınızı açıp http://bit.ly/J4MJ0J adresine girin. Sayfanın alt tarafına doğru ilerlediğinizde "X50!P" ile başlayan bir satır göreceksiniz ilk bakışta bir anlam ifade etmeyen bu satırı olduğu gibi kopyalayın. Ardından Not Defteri'ni açıp EICAR metnini yapıştırın. "Dosya > Farklı kaydet" adımlarını uygulayın ve dosyanıza "test.com" adını verin. [Enter] tuşuna bastığınızda antivürüs yazılımınız harekete geçmelidir.
7Bilgisayarınızı standart bir kullanıcı hesabıyla kullanmak ve yalnızca önemli değişiklikler yapacağımız zaman yönetici olarak oturum açmak çok daha iyi bir fikir. Standart moddayken yaptığınız değişiklikler diğer kullanıcıları etkilemeyecektir. Bir hacker bilgisayarınıza girmek istediğinde içeri sızması çok daha zorlaşacaktır. Bu durumda standart hesapta sıkışıp kalacak ve yapabilecekleri sınırlı kalacaktır. Denetim Masası'nda "Kullanıcı hesabı ekle veya kaldır > Yeni hesap oluştur" adımlarını uygulayın. "Standart kullanıcı" seçeneğini işaretleyin ve hesaba yeni bir isim verin. Bilgisayarınız yeniden başlatıldığında yeni hesabınızı seçin. 4. adımda açıkladığımız şekilde parola oluşturmayı da unutmayın.
8Şüpheledenğiniz bir dosya alıysanız ve antivirüs yazılımınız dosyada herhangi bir risk tespit etmediyse, dosyayı hemen açmayın. Bunun yerine ikinci bir seçenek olarak F-Secure'un Online Scanner'ını deneyin. http://kisalink.tk/fbk adresine gidin ve Scanner'ın dosyanızı denetlemesi için buraya yükleyin. Daha da iyi bir seçenek olarak www.virustotal.com adresindeki 40 farklı antivirüs sisteminde dosyanızı denetleyin. Siteye girdiğinizde "Choose File" seçeneğine tıklayıp dosyanızı seçin ve taratmak için "Scan İt" düğmesine basın. Şüphei dosya sisteme yüklenecek ve analiz edecektir.
9Mutlaka yedekleme yapmanız gerekiyor. Dosyalarınızı DVD'lere kaydederek bile başlayabilirsiniz ama ya evinizde yangın çıkar veya iş yerinizi sel basarsa? Bilgisayarınızı internet üzerinde yedeklemenizde fayda var. Ücretsiz bir servis olan SkyDrive'ı kullanmak için https://skydrive.live.com adresine girip Windows Live hesabınızla giriş yapın. "Karşıya yükle" linkine tıklayın ve bilgisayarınızdaki önemli dosyaları seçin.
10Bilgisayarınızın yeterince güvenli olduğunu düşünseniz bile, onu düzeli sağlık kontrolünden geçirmelisiniz. Bunun için F-Secure'un harikalar yaratan Heath Check (Sağlık Kontrolü) sayfasına girin (http://kisalink.tk/fbk). Türkçeyi seçin koşulları kabul edin ve ardından "Denetimi Çalıştır" düğmesine basın. denetim biraz zaman alabilir ama işlem tamamlandığında tam raporla karşınızıa çıkacaktır. İnternette gezinirken bir anda karşınıza çıkan ve size check-Up teklif eden reklamlara asla tıklamayın. Bunların çoğu **************lık amacını güder ve sonunda ya paranızı çalar ya da bilgisayarınıza virüs bulaştırır
Kaynak: http://nevelturk.blogspot.com/2012/08/10-admda-bilgisayar-guvenliginizi-arttrn.html#ixzz24xIljygZ