Merhaba Arkadaşlar;

Yazıya başlamadan önce biraz kendim hakkında bilgi vermek istiyorum böylece neyi neden düşündüğümü daha iyi kavrayabileceğinize inanıyorum.
Bilgisayarla 3 yaşımda tanıştım.Wolf3D gibi arcade oyunları ile büyüdüm.90ların sonları 2000lerin başlarında evdeki interneti kullanarak internette uzun saatler harcıyordum internet sitesi yapmak gibi şeyleri araştırıyordum.Arama motorları bu kadar popüler değildi elbet.Mynet mysite olayını bilirsiniz ilk siteleri çok basit tasarımlardı ama muhteşem günlerdi :)
Hatta mynet gibi site yapacağım başka site bulmak için mycom myorg mysite vs domainleri kaç defa kontrol ettim bir ben bilirim :D

O zamanlar oluşturduğum internet siteleri çok basitlerdi.2003 yılına kadar evimde bilgisayarım ve internetim daima vardı ve html ve wysiwyg başta olmak üzere kendimce tasarımlar yapıyordum yalnız talihsiz bi kaza ile 2003 yılında babamı kaybettim.Mühendis olduğu için bu işlere girmeme büyük öncülük etmişti.Vefat edince bilgisayarla olan nerdeyse bütün bağım koptu lise sınavları araya girdi askeri liseye gittim derken Harp Okulundan ayrıldığım 2010 yılına kadar doğru düzgün bir bağlantım olmadı.Daha sonra da üniversite sınavları felan derken yeni yeni geri geliyorum.

Bir kere bu dünyada 10 yıl öncesine göre gerçekten çok fazla şey değişmiş.Hosting olayı artık çok ucuz neredeyse yıllık peşin ödedim vps hostum için.Tasarımlar kodlamalar genel olarak daha basit kodlama bilmiyorsanız bile hazır sistemler almış başını gidiyor 10 yıl önce kodlama bilmiyorsan seçeneklerin yok denecek kadar azalırdı.

Amma ve lakin; artık proje konusu üretmek zor.Ha şu var 10 yıl önce dropbox gibi bir proje kurmak saçma olurdu veya online sinema izlemek ama internet pastasının farkında olan büyük oyuncular pek çok projeyi bizden çok hızlı ve rahatlıkla yapabiliyorlar.Misal pinterest tarzı bir projem vardı 4-5 yıl önce aklımda herşeyi tamamdı ama maddiyat-ekip vs olmadığı için yapamadım.Bunun yanında com-net-org domainlerde geçerli bir domaini boşta bulmak 4 yapraklı yonca bulmak gibi bişi olmuş.Ülkemizde webmasterlık gelişmiş bu işle uğraşan tonlarca insan var.Bir blogla veya logo/banner tasarımı ile yola çıkıp ekmek parasını internet sitelerinden kazanan çok fazla insan var artık ve çoğu freelancer.Yani bu pazar artık çok rahat normal insanlarında karnını doyurabiliyor.Ama dediğim gibi pazarın büyüklüğü rekabet getiriyor ve başarılı olan azınlığın yanında çoğu arkadaşımız ne yazıkki bu rekabet konusunda başarısız oluyor.

Bu dünyaya şubat ayında geri döndüm yani 7 ay olmuş webmasterlığa başlayalı.Bu 7 ayda çok yanlış şeyler öğrendim çok yanlış şeyler yatırımlar yaptım.Bazı yanlış bildiklerimi düzelttim bazılarını hala düzeltememişimdir.

Şimdi çoğumuzun amacı sitesinin istediği kelimelerde yukarılara çıkması ziyaretçi sayısının artması ve bu işten para kazanmak.Bu iş içinde çoğumuz hatırı sayılır sayılmaz para yatırıyoruz seo mevzusuna.Ama gelin bir bakalım neleri yanlış yapıyoruz neden yukarılara çıkamıyoruz.

Bir kere seo işi yapacak arkadaşlar alınmasın söyleceklerime sizin işiniz kaliteli olabilir ama herkes öyle değil.

Şu 5000 blog backlink 3000 whois yok 250 blog tanıtım yazısı felan var ya açık konuşayım onların en az yarısı boş yalan.Bir işe felan yaramaz.Neden diyeceksiniz google sizi neden yukarı taşır?Başka siteler başka insanlar"sosyal medya" sizi tavsiye ettiği için.Yani link tarlasına dönüşmemiş zaten google nezdinde kalitesini ortaya koymuş yada koymasın ama özgün güncel siteler, gene link tarlasına dönmemiş sosyal medya hesapları bunlar sizin hakkınızda birşeyler paylaştıkça sitenizin kıymeti artar.

Arama motoru sizi yukarı çıkarmak için kaliteli olduğunuza İ-N-A-N-M-A-L-I-D-I-R!

İçerik girmeden isterseniz 50bin backlink alın zaten 49.950sini botlar pas geçecektir hiç bir işe yaramaz hiç bir yere çıkamazsınız hatta sandboxın yolunu tutarsınız.

Şimdi başka bir forumdan bir resim paylaşacağım:

Bu çalışmalara bir yorum yapayım.
1- 150 edu sitesinde hedef kelimede yükseliş.Eyvallah.Ama bu linkler 7 liradan satılıyorsa çoooooooook çok büyük ihtimalle link tarlası olmuştur.Hedef kelimede yükselme ile ilgili birşey olmayacaktır.Bu arada çalışmayı yaptırmadım yapanı da tanımam zaten başka bir forumdan çektim resimi kaliteli bir işte olabilir genel kanılarla konuşuyorum.

2-10 kaliteli blogdan backlink demiş.Prli bloglar.İçeriğini okumadım ama aldığı iş bir elin en fazla iki elin parmaklarını geçiyorsa bir işe yaramaz bu bir gerçek.

3-9 farklı sözlükte tanıtım entry'si.Bakın işte bu sosyal medyanın kullanımı.Kaliteli sözlükler ise bunlar botlar backlinklerinizi alacaklardır.Yazınızı gören insanlar sitenize geleceklerdir.Yalnız link tarlası ve kaliteli sözlük şartları burada da geçerli!

Rastgele seçtiğim 3 örnek bunlar.

Ucuz çalışmalardan uzak durmanızı öneriyorum genel olarak.Aynı çalışmadan ne kadar çok kişiye yapılıyorsa o kadar az verim alırsınız.Eğer arama motoru optimizasyonu için ayırabileceğiniz iyi bir ücret yoksa önerim çalışmaları kendiniz yapmanız.İnanın bana şimdiye kadar farklı forumlarda 20-30 tane çalışma yaptırmışımdır.Çoğuna i-trader bile vermedim.Neredeyse hiç biri bir işe yaramadı.Ama ne zaman kendi çalışmalarımı yapmaya başladım işte o zaman yükselişler geldi.3 kelime grubu için aldığım teklifler 200-600 tl arasında idi ama öyle bir kaynağım olmadığı için yaptıramadım.Oturdum bilgi en pahalı hammadde dedim öğrenmeye başladım.

Biliyorum konu dağınık ilerliyor.Kusuruma bakmayın çok uzun bir yazı çünkü.

Neyse devam edelim dediğim gibi işinde uzman bir seo uzmanı ile çalışamıyacaksınız kendi seonuzu kendiniz yapın.Öğrenin, benden kat be kat bilgili adamlar forumlarda yazıyorlar bedavaya bilgilendiriyorlar okuyun öğrenin!

Neyse sitenin yükselmesi için siteyi güncel tutmak site içi seo dışında yapacağınız çalışmanın kaliteli sitelerden tanıtım link almak ve sosyal medya olduğunu belirtmiştim.Bu konuyu ikiye ayıracağım.

İlk olarak sosyal medya nedir kıymeti nedir?
Sosyal medya dünyanın her tarafından insanların geniş özgürlüklerle paylaşım yaptıkları platformlar.Bazı kendini dünya hakimi görenlerin desteklediği arap baharında en büyük iletilişim örgütlenme aracı sosyal medya oldu varın siz düşünün.

Arama motorları bu sitelerde gerçek/tüzel kişilerin yaptıkları tanıtımları doğal ve kaliteli olarak algılıyor.Link tarlası felan olmayan hesapları yani bu durumda da sitenizin kıymetini kendi sistemi içinde artırıyor neden?Çünkü sitenizde kaliteli bir paylaşım yapılmış ki bu gerçek/tüzel kişi bunu arkadaşlarına çevresine gösterme ihtiyacı hissetmiş.

Sosyal medya aracılığı ile pinterest gibi pinleme sitelerini kullanabilirsiniz öneririm.Türkçe imleme siteleri türkçe reddit felan çok işe yarayabilir ama etkin kullanıcı olun.

Video backlinkler hazırlayın.Botlar sizin görsel kaliteli içerik paylaştığınızı farkedecektir ve videonuzun ziyaret sayısı ile orantılı olarak bu işinize yarayacaktır.

Twitter facebook gibi araçları etkin kullanın.Benim önerim olabildiğince doğal hesaplar aracılığı ile paylaşım yapmanız.Yani sırf link paylaşımları için hazırlanmış hesaplar gene kıymetsiz kalır.Unutmayın siz gerçek/tüzel bir kişisiniz ve o sitede kıymetli bir şey gördünüz!

OF ARKADAŞ NE KADAR UZADI YA :D

Neyse diğer başlık tanıtım ve link alımı.Bir kere kaliteli sitelerden link almaya özen gösterin.Kaliteli dizinlere kaydolun sizin kaliteli olduğunuzu botlara onlar anlatırlar..
Pagerankın artık eski önemi olmadığı çokça söyleniyor bende buna inanıyorum.Ama pagerank yüksek siteleri genede tercih etmeye çalışın öyle yada böyle o da bir sıralama ölçütü.Tanıtım yazınızı forumlarda bloglarda felan paylaşmaya özen gösterin.Adsense reklam yayınlayabiliyorsanız yayınlayın bir şekilde sorgularda yukarıda oluyorsunuz.Kendi wiki edu listenizi oluşturun.Dışarıdan bütün linkleri tek bir günde SAKIN almayın.Sonraki bir ay bir daha link almazsanız siteniz düşüşe geçtiğinde daha yeni backlinkler almıştım demeyin.Yayın zamana yayın bırakın botlar yavaş yavaş değerli olduğunuza inansın.Unutmayın hızlı çıkan hızlı iner ;)

Benim bu konular hakkındaki genel görüşlerim bunlardır.Bir uzmanla çalışmadığınız sürece kendi işinizi kendiniz yapın.Kendinizi bilgi ile donatın.İnanın en pahalı şey bu.Bu kadar uzun bir yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederim daha kısa olmasını planlıyordum daha yazacaklarım vardı ama baktımm gittikçe gidiyor yeter şimdilik dedim.Film sitem dışındaki sitelerimden ikisi imzamda var.

Böyle bir yazıya birde link vermemin zararı olmaz sanırım :D
Gerçi kişisel sitem alkinkasap.net'te bu paylaşımı yapmadım ama kişisel sitem orası :)

Bu yazıyı sadece wmaracında paylaşıyorum.Çünkü wmaracını seviyorum ve kaliteli olduğuna inanıyorum.Lütfen izinsiz kopyala/yapıştır paylaşım yapmayın.Herkese iyi günler.