Tam ilgim alanım olan bir konu. aslında.
Örnekleyerek yola çıkalım arkadaşlar. T.C Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü belli bir algoritmaya göre kimlik numaraları üreterek yeni bireylere atamaktadır. Biraz basite indirgeyerek anlatmaya çalışacağım. Sizin kimlik numaranızla bir büyük aile bireyinizin kimlik numarası aranızda 29999 sayısı bulunmaktadır. Tabi ki bu sadece ilk 9 haneyi kapsamaktadır. Son 2 hane güvenlik kodudur.
Biraz daha somut açıklayalım. Siz doğduğunuz da aileniz sizlere kayıta götürdüğünde sizden bir önce kan bağı olan kişinizin kimlik numarasının üzerine 29999 eklenir ve ilk 9 hanenin üzerinde yapılacak matematiksel işlemler ile son 2 hane ortaya çıkartılır. Bu olaya soy kütüğüde denir.
Kimlik numarasının algoritmasıyla ilgilenirsen, gelecek nesilin kimlik numaralarını bulman çok kolaydır ancak atanmadığı için sayı doğru olsa da ortada birey yoktur. Deneme amaçlı isteyene henüz hiçbir bireye atanmamış ancak kimlik numarası doğru olan birkaç numara oluşturabilirim.
Kontor algoritması da buna benzer. Algoritmayı tahmin etseniz bile, ortada eğer ki sizin ürettiğiniz algoritma ile çıkan kod piyasaya sürülmedi ise kod geçersizdir yükleme işlemi yapamazsınız. Kontor algoritmasını bulmanız sonrasında yarattığınız kodlar kim bilir ileride piyasaya sürülebilir :)
Algoritmanın tanımı bu konuda yetersiz kalıyor aslında. Algoritma ve şifreleme her zaman birbirini tamamlayan tekniklerdir arkaplanda.