Bakınız arkadaşlar, bazı konular karıştırılıyor.
Eğer bir haber sitesi, sağlık, politika, müzik, moda ve benzeri jenerik başlık veya başlıklarda bir site yapıp yayına sokacaksanız portalları bir inceleyin. Neredeyse bütün haber sitelerinde tüm başlıklar işlenmiştir. Her birisinin içinde moda veya spor (örnekler çoğaltılabilir) yer almasına ve her bir site resmen bir dev olmasına karşın, asla google da birinci gelemez... hatta çoğu büyük site ilk 10 da bile yoktur. Moda denince, sadece moda ilgili siteler gelir. Niye? Çünkü spesifiktir. Tek konuya odaklanmıştır. (Sakın bana cımbızla seçipde, "aha bak varmış" demeyin. genel konuşuyorum)
Başka bir örnek ile daha iyi açılmaya çalışalım.
Genellikle çoğu webmaster arkadaş film sitesi kurar. Aslında çok yanlıştır.
Neden?
Çünkü rekabet çok yukarıdadır ve maça 1-0 yenik başlamış olur.
Oysaki şansını artırmanın bir çok yolu vardır.
Film kelimesi [tam] aranmada 250k dır.
Ama herkes açgözlülükten "film" kelimesine odaklanır. ve tüm kategorilerden içerik koyar.
ve sonuç;
hüsran + giden emek + yıpranma payı = Forumlardan birinde bir mesaj "10 TL ye satılık film sitesi"
Ama, film kelimesi yerine "Aşk Filmleri" başlığına deyince ve sadece aşk filmlerini koysa, "aşk filmleri" konusunda inanın okadar hızlı yükselir, eski ve yüksek PR lı sitelerin önüne okadar çabuk geçerki inanamazsınız. Üstelik "aşk filmleri" seyretmek isteyen herkesi kapmış olur.
Tüm bunları yaparken özgünlük ne kadar önemli?
Tabiki önemsiz demiyorum. Ama şunu net olarak söyleyebilirim ki; Arama motorlarının en çok sevdiği şey; Zengin ama Arabesk bir yapıya sahip sitelerden çok, zayıf ama tek konuya odaklanmış sitelerdir. İçindeki bilgilerin sağdan soldan alınmış olmasının bir önemi yoktur. Yeterki spesifik olsun.
Haaa, bu arada, başkalarının içeriklerini kullanmak yanlış filan değildir. Kimse kusura bakmasın. Adam kendi reklamını yapamıyorsa, ne güzel fırsat oluyor işte o makale sahibine. Ama tabi, metnin sahibinin ismi ve sitesini KESİNLİKLE koymak şartıyla. Bu, hem makalenin gerçek sahibinin hoşuna gider, hemde arama motorlarının. Ziyaretçi için hiç bir şey farketmez. Onun için önemli olan işini görmektir.
Özgün nedir?
Özgün, bir yazının alınıp dötünü başını değiştirerek yeniden yazmak demek değildir. Hedef kitle için bilgi vermektir. Bu makalede olduğu gibi.
Kalın sağlıcakla.
.