Ön uyarı : Konudaki anlatımlar şahsi düşüncemdir.
Arkadaşlar, uzun zamandır ben ve arkadaşlarım internet sitesi tasarlıyoruz. Fakat özellikle 2-3 senelik son dönem internet siteleri için tam bir ivme artış yılları oldu.
Fakat bu ivmelenmeye rağmen site tasarım işiyle uğraşan tasarımcıların gelirlerinde artma yerine azalma gözlemliyoruz.
Site tasarım işleri bundan 2 yıl evvel 500-1000 tl arası ( Orta sınıf ) değişirken, son zamanlarda site tasarım aracılarının yapmış olduğu profosyonel siteler bile 100-200 arası bir fiyattan teslim edilmekte.
Kod bilgisine sahip olmak gerekmeksizin site kurulumuna zemin veren wordpress in bunu 1. dereceden etkilediğini düşünüyorum.
Hatta çok ilginçtir bazı tasarımcı kişiler Wordpress portallardan apartılarak ( Kırpılarak ) ücretli işlemlerini gerçekleştirmekte. 30 TL bütçesi olan bir bireyin bile bu denli kolay bir şekilde site açması, dahası bu sitelerde ticari faaliyet göstermesi, Site tasarım işiyle ilgilenen arkadaşlarımızın iş bulamamasına ve mesleklerinden soğumalarına neden olmaktadır.
9-10 Yaşında bir bireyin 1 domain, hosting bileşeni ile kolayca site kurması, sanal dünyanın avantajlarından da yararlanarak gerek reklam gerek site ziyareti bakımından haksız rekabete yol açması çok manidardır.
Çoğu wordpress sielerine şöyle bir göz gezdirdiğimizde kopya içeriklerle dolu olduğunu görüyoruz ( Arama motorları kopya algılamıyor fakat konu kelimeler değiştirilerek dönüp dolaşıp aynı amaca hizmet ediyor )
Şuanda web-bilişim sektöründe iş yapılabilecek ve para kazanılabilecek grafik tasarım ve hosting işlerinden başka bir faaliyet bulma durumu çok az. ( Ki bu belirtilen kitle hosting işinede el atmış durumda 40-50 tl arası site oluşturulup satılmakta.)
Sözlerim yanlış anlaşılmasın, Tabiki bireylerin kendilerini geliştirip girişimci olmaları çok güzel birşey. Fakat senktör hakkında benim düşüncelerim bunlardır.
Sizde konu hakkındaki düşüncelerinizi paylaşırsanız güzel bir tartışma alanı oluşturmuş oluruz.