kultigin adlı üyeden alıntı

Bütün bankaların kredi mevzuatları aynı değildir. Hele ki sizin durumunuz daha bir farklı. Siz bireysel kredi kullanamazsınız ticari kredi kullanabilirsiniz. Nedeni ise vergi mükellefi olmanız. en az bir vergi yılını geride bırakmanız, kişisel istihbaratınız olumlu ( daha önce takip geçirmemiş yada ödemelerde aksama yapmamış olmak) kaydı ile ve vergi levhanızda zarar yada matrahsız olmamak kaydı ile sizin için skor oluşturularak talebiniz değerlendirilecektir. Bazı bankalar kişisel skorlama yolu ile kredibilitenizi değelendirir. Bu skor bankalarla olan ilişkileriniz ile belirlenir. Kredi kartı kullanma ve ödeme performanslarınızın yanı sıra kredi talepleriniz ve KMH(kredili mevduat hesabı-nakit avans) gibi tüm faktörler bu skorun oluşmasına etkendir. Fakat kişisel skorlama kullanmayan bankalarda mevcuttur. Devlet bankaları kişisel skor kullanmaz bireysel kredilerde sadece istihbarat ve Sosyal güvenceye bakarken ticari kredilerde durum ticari işletmenin mahiyetine göre değişmektedir. Kısacası şahıs firmaları için matrah yazan ( kar eden) bir vergi levhası en az 6 aylık bilanço, kimlik fotokopisi ve muhasebecinizin tel no su ile başvuruda bulunabilirsiniz.


Kar etme zorunluluklari yoktur. İsletme giderlerini karsilayabilecek karliliga ulasmis bilancolar bile hesap yili sonunda zarar etmis olabilirler. Onemli olan surdurulebilirlik ve kabul edilebilirliktir.

Ayrica soz konusu isletme tuzel kisilik ( sirket ) degilse kredibilite direk kisisel skor ile belirlenir. Ornek vermek gerekirse, 01.01.2006 yilindan once ise baslamis Gokhan Nakliyat adinda bir isletmem var ve vergi levhamda ticari adim da Gokhan Nakliyat olarak gecmekte. Soz konusu tarihten sonra yapmis oldugum tum resmi islemler kanunen vatandaslik numaram uzerinden yurutuldugunden mukkellefiyet vergi numaram uzerinden degil, vatandaslik numaram uzerinden skor uretilmesi gerekir. Buda demek olur ki gercek kisi mukellefiyetlerinde skor, kredibilite vb. tamamen kisisel olarak yurutulur.