Hocam daha geçen gazete de okudum, 2. sınıf 2 tane üniversite öğrencisi(Sanırım makine müh.) bir e-ticaret sitesi kurmuşlar. Otobus ve diğer biletleri satıyorlar. Çok küçük bir bütçe ile başlayıp çok iyi duruma gelmişler çok uzun zamanda da değil sanırım bir 6 ay içinde.

Önemli olan başarıyı ne kadar istediğiniz ve ne kadar sabırlı olduğunuz. Ve tabi en önemli faktör iyi çalışmak.

Diğer konulara gelirsek,

Bir şirket kurmanız gerekiyor, LTD falan kurmayın çok masraflı olur. Bir şahış işletmesi şeklinde kurabilirsiniz. Bir dükkan yada ofis göstermelisiniz, evinizde bir odayı ofis olarak gösterbilirsiniz, home ofis. Vergi levhası ve fatura bastırmanız yeterli.

En başta işletme için 250 TL civarı bir para gider sanırım, aylık muhasebecinize 100 TL ödersiniz ve 3 ay da bir kestiğiniz faturaya da bağlı olarak en düşük 100 TL civarı ile satış rakamınızla doğru orantılı artan bir vergi ödersiniz.

Daha sonra iyi bir domain bulmalısınız, ya kendinize bir marka yaratın ya da içinde çanta yada satmayı düşündüğünüz malzemenin adı geçen sempatik bir domain bulun.

Bir e-ticaret scripti kurmalısınız. Pro ticaretin ve birçok açık kaynaklı güzel e-ticaret temaları var piyasa da.

Ssl almanız gerekiyor. Sitenizin güvenli olması için bir şifreleme protokolü. SLL hakkında bilgi.

Tabi satacağınız malzemeleri almalısınız :)

Geldik en zor kısıma, sanal pos almaya. Burada bankalar çok büyük sıkıntılar çıkarabiliyor. Herkese sanal pos vermiyorlar. Mesela 6 ayını doldurmayan işletmeler alamaz deniyor, ama bankada bir tanıdık ya da akraba varsa bu işlem yarı yarıya hızlanıyor. Ayrıca sanal pos başvurusundan önce sitenizde kesin güçlü bir SSL sertifikası olsun, yani siteniz güvenilir olsun.

Paypal, kapıda ödeme, banka ödemesi vs. şeklinde de ödeme alabilirsiniz.

Daha sonra reklam vs. olarak devam etmelisiniz.


Benim aktaracaklarım bu kadar. Eksik ya da yanlış olabilir ama en son uğraştığımda prosedür bu şekildeydi.


Şimdiden başarılar...