lostyazilim

Haber Sitelerinden Alıntı Yapmak

16 Mesajlar 7.807 Okunma
lstbozum
wmaraci reklam

Psycho Psycho <--! Am I Psycho? --> Yönetici
  • Üyelik 11.12.2010
  • Yaş/Cinsiyet 37 / E
  • Meslek Emekçi
  • Konum Edirne
  • Ad Soyad H** K**
  • Mesajlar 6008
  • Beğeniler 3911 / 3917
  • Ticaret 6, (%100)

Geçtiğimiz hafta gazeteler; haber, yorum, köşe yazısı, fotoğraf, karikatür, grafik, çizgi ve sayfa dizaynı gibi materyallerini kopyala yapıştır yöntemiyle kullanan televizyon, radyo ve internet sitelerine karşı ortak bir deklarasyon yayımladılar.

Bu bildiriye göre bundan sonra haber sitelerinden hiç bir şekilde, kaynak gösterilse dahi alıntı yapılamayacak. Ancak bu durum ne kadar kontrol altına alınır bilemiyorum. Sizin bu konudaki yorumlarınız nelerdir?

Yayımlanan deklarasyon:
Bugüne kadar bazı internet sitelerinin, gazete içeriklerimizi fikir ve emek hırsızlığı yaparak, pervasızca kullanmakta olduğu kamuoyunca da gözlemlenmektedir. Takdir edileceği üzere; bu durum ciddi emek ve maliyetlerle çıkartılan gazeteler ve gazetelerin internet siteleri aleyhine açık bir haksız rekabet oluşturmaktadır. Bu, aynı zamanda hukuka ve kanunlarımıza aykırı bir durumun ortaya çıkmasına da sebebiyet vermektedir. Gazetelerin içerikleri; yani, haberler, yorumlar, köşe yazıları, yazı dizileri, fotoğraflar, çizgi, grafik, sayfa tasarımı ve benzeri bütün unsurların tek sahibi gazetelerdir. Bu unsurların şimdiye kadar gazetelerin izni olmaksızın, fikir ve emek hırsızlığı yapılarak bazı internet siteleri tarafından çalınması eylemi ‘gazetecilik’ olarak nitelendirilemez. Hem gerçek anlamda emek ve bilgi sonucu ortaya çıkartılan gazetelerin içeriklerini korumak ve hem de sağlıklı bir internet haber medyası düzeni için fikir ve emek hırsızlığına karşıyız. Bu itibarla, ürettiğimiz ve bütün hakları bize ait olan; haber, yorum, köşe yazısı, fotoğraf, karikatür, grafik, çizgi ve sayfa dizaynı gibi materyallerin hiçbir şekil ve hacimde kullanılmasına izin vermeyeceğiz. 1 Ekim 2012 tarihinden itibaren, hiçbir televizyon kanalı, internet sitesi ve haber portalı, aşağıda imzası bulunan gazetelerin içeriklerini kaynak göstererek dahi kullanamayacaklardır.
GsliKahraman

kişi bu mesajı beğendi.

Hatalıysam telefon etme, idare et (?)

wmaraci
reklam

TahsinCetinkaya TahsinCetinkaya WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 23.03.2012
  • Yaş/Cinsiyet 37 / E
  • Meslek Öğretmenlik
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad T** Ç**
  • Mesajlar 1072
  • Beğeniler 251 / 257
  • Ticaret 1, (%100)
Ben büyük bir haber sitesinin Sorumlu Editörüyüm.

Evet deklerasyon yayınlamakta haklılar...Ama aynı haberler, AA,DHA,CİHAN gibi ajanslarda da mevcuttur...Şöyle yayınlanabilir:

Haberin bir bölümü ilgili internet sitesinin konu linkini barındıracak şekilde yazılır ve aktif link verilir...

Deklerasyon yayınlayan şirketlerin hepsi de bünyesindeki çalışanlara ve yukarda belirtilen envanterlere yüklü miktarda para harcarken ufak çaplı haber şirketlerinin emek hırsızlığı makul karşılanmaz. Karşılanmamalıdır da...

https://pirilancer.com/freelancer-ara

GsliKahraman GsliKahraman Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 15.07.2011
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek Öğrenci :)
  • Konum Uşak
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 1345
  • Beğeniler 761 / 199
  • Ticaret 2, (%100)
Evet önceden de sürekli alıntı yapanları uyarıyorlardı zaten..
Ajans üyeliği alın diyorlardı.

• Üyelik 23.03.2012
  • Yaş/Cinsiyet 37 / E
  • Meslek Öğretmenlik
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad T** Ç**
  • Mesajlar 1072
  • Beğeniler 251 / 257
  • Ticaret 1, (%100)
Bu bildiriye göre bundan sonra haber sitelerinden hiç bir şekilde, kaynak gösterilse dahi alıntı yapılamayacak. Ancak bu durum ne kadar kontrol altına alınır bilemiyorum.

Bu işi ifşa eden, otomatik içerik kontrolü ve manuel içerik kontrolü yapabilen şirketler bu konunun üzerinde duruyor! Örnek Aşağıdaki Link:

http://www.gazeteciler.com/gundem/aa-abonesi-ama-hurriyetten-haber-caliyor-57898h.html

wmaraci
wmaraci

kulturelbellek kulturelbellek Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 06.06.2011
  • Yaş/Cinsiyet - / E
  • Meslek
  • Mesajlar 1387
  • Beğeniler 357 / 363
  • Ticaret 0, (%0)
Çok gereksiz ve saçma bir uygulama. Zaten bu konuda çeşitli açıklamalarda yapıldı. Hatta anayasada bile haber alma özgürlüğüne aykırı olduğu yönünde görüşler ileri sürüldü. Örnek vereyim siz hürriyetin bütün haberlerini alıp sitenize koyun ne olacak. Haber sitesine zerre kadar zararı olmaz. Haber siteleri istedikleri kanaldan ama istedikleri görüntüyü alıp haber yapıyorlar. Zaten tartışmalardan biride buydu. O zaman sizde televizyonlardan görüntü almayın.

• Üyelik 23.03.2012
  • Yaş/Cinsiyet 37 / E
  • Meslek Öğretmenlik
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad T** Ç**
  • Mesajlar 1072
  • Beğeniler 251 / 257
  • Ticaret 1, (%100)

kulturelbellek adlı üyeden alıntı

Çok gereksiz ve saçma bir uygulama. Zaten bu konuda çeşitli açıklamalarda yapıldı. Hatta anayasada bile haber alma özgürlüğüne aykırı olduğu yönünde görüşler ileri sürüldü. Örnek vereyim siz hürriyetin bütün haberlerini alıp sitenize koyun ne olacak. Haber sitesine zerre kadar zararı olmaz. Haber siteleri istedikleri kanaldan ama istedikleri görüntüyü alıp haber yapıyorlar. Zaten tartışmalardan biride buydu. O zaman sizde televizyonlardan görüntü almayın.

Kardeşim, kimse kimsenin emeğini çalamaz! sen sitene özgün yazı yaz ben geleyim kopyalayayım, sen sitene materyal koy ben aynısını alıp kopyalayayım! yanlış düşünüyorsun. zaten şuan maçlar ve çoğu film video konulmuyor izinsiz haber sitelerine.telif hakkı denilen bir şey var.... geçenlerde mangal style diye hayrettin'in videosyunu koyduk adamın sekreteri hemen aradı kaynak belirtin bir daha diye..adam haklı...

Unyesil Unyesil Ordum.net'te Yayıncı :) Kullanıcı
  • Üyelik 11.10.2012
  • Yaş/Cinsiyet 35 / E
  • Meslek İnternet Yayıncılığı
  • Konum Ordu
  • Ad Soyad O** F**
  • Mesajlar 338
  • Beğeniler 59 / 62
  • Ticaret 2, (%100)
Ben haklı buluyorum. Emek hırsızlığına gerek yok. "Haber Sitesi" yapmak isteyenler bu işi gerçekten, tam anlamıyla yapmalılar ve gerekirse ajanslara da abone olmalılar. Bir yığın çöp haber sitesi dolu zaten. Biraz temizlik olur en azından!
TahsinCetinkaya

kişi bu mesajı beğendi.

Bildirim ve AdMob özellikli Android uygulama sadece 50 TL! - Örnek Uygulama: "Ordum Mobil"

• Üyelik 23.03.2012
  • Yaş/Cinsiyet 37 / E
  • Meslek Öğretmenlik
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad T** Ç**
  • Mesajlar 1072
  • Beğeniler 251 / 257
  • Ticaret 1, (%100)
kulturelbellek hem kültür hemde Eğitim adlı sitelerin var.Anlaşılan bu eğilimli bir eğitimli! insansın ama hala hak hukuk nedir, alıntı ile çalıntı materyal nedir bilmiyorsun yada sırf tartışma olsun diye gereksiz polemiklere çekiyorsun insanları...

Yapma, bari kardeşlik hukukunu HAK,ADALET KAVRAMLARINI İNSANLARA DOĞRU ŞEYMİŞ GİBİ HAKSIZ OLAN ŞEYLERİ doğruymuş gibi gösterme...

ortada doğru bir karar var ve bu yargısal olarakta onaylanmış telif hakkı denilen bir durum var ortada..sen çıkmış "yanlış birşey miş" deyip boşyere poelmik yaratma!

Ek Olarak: Ayrıca Burdan Telif hakkı nedir öğren.. lazım olur: http://telifhaklari.gov.tr/

GsliKahraman GsliKahraman Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 15.07.2011
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek Öğrenci :)
  • Konum Uşak
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 1345
  • Beğeniler 761 / 199
  • Ticaret 2, (%100)
Bence saçma kaynak belirtildikten sonra sorun olmaması gerek..
Google bile kaynak belirttikten sonra bir yaptırım uygulamıyor..

kulturelbellek kulturelbellek Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 06.06.2011
  • Yaş/Cinsiyet - / E
  • Meslek
  • Mesajlar 1387
  • Beğeniler 357 / 363
  • Ticaret 0, (%0)

cambazoglu adlı üyeden alıntı

kulturelbellek hem kültür hemde Eğitim adlı sitelerin var.Anlaşılan bu eğilimli bir eğitimli! insansın ama hala hak hukuk nedir, alıntı ile çalıntı materyal nedir bilmiyorsun yada sırf tartışma olsun diye gereksiz polemiklere çekiyorsun insanları...

Yapma, bari kardeşlik hukukunu HAK,ADALET KAVRAMLARINI İNSANLARA DOĞRU ŞEYMİŞ GİBİ HAKSIZ OLAN ŞEYLERİ doğruymuş gibi gösterme...

ortada doğru bir karar var ve bu yargısal olarakta onaylanmış telif hakkı denilen bir durum var ortada..sen çıkmış "yanlış birşey miş" deyip boşyere poelmik yaratma!

Ek Olarak: Ayrıca Burdan Telif hakkı nedir öğren.. lazım olur: http://telifhaklari.gov.tr/

Ben ajansa kendi elimle haber göndermiş bir insanım. Saatlerce gitmiş elimde kamerayla çekim yapmış insanım. Ben bu olayı başından beri takip eden biriyim. Ayrıca bu konuya karşı çıkan medya patronları bile var. Anayasa haklarına aykırı olduğunu söyleyen yazılar var. Ben emek nedir, alın teri nedir bilen insanım.

Bu konu hakkında bakın ne demişler

Habertürk yazarı Yavuz Semerci aynı görüşte değil:

"Bu gazete tirajlarını arttıracak bir uygulama değil. Büyük gazetelerin internet siteleri de bizden haber alıyor. Biz gazete haberlerini kullanmıyoruz" diyor. (Gazeteport)

Ya internet medyası?

Tepkili elbette. İnternet Medyası Derneği başkanı Hadi Özışık'ın sözlerini aktaralım:

"Haber değeri varsa hiçbir güç bunu önleyemez. Korsan'a hayır sloganının altına ben de imza atıyorum. Bize hiç davet gelmedi konuşulmadı bile. Kararı kendi başlarına aldılar. Keşke bize danışsaydılar. Bu kararın altında internet dünyasını boğma girişimi var. Bence çok ciddi yanlış yapıyorlar. Bu kararın altında kalırlar." (İnternethaber)
TahsinCetinkaya

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
Konuyu toplam 2 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 2 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al