Google’ın blog servisi blogspot.com’un engellenmesinin ardından sessiz kalan şirket, biraz önce elimize ulaşan açıklamayla ilk kez konu hakkında yorum yaptı. Açıklamanın tamamını paylaşıyoruz.

Google olarak telif hakkı ihlali iddialarını çok ciddiye alıyor ve telif ihlali konusunda elimize geçerli bir yasal uyarı ulaşan içerikleri hızlı bir şekilde Blogger’dan kaldırıyoruz. Blogger’a yüklenmiş içerikler ile ilgili telif ihlali sozkonusu olduğunda, içerik sahipleri internet uzerinden gerekli uyarıyı kolaylıkla yapabilmekte ve süreç etkin olarak işlemektedir. Tüm içerik sahiplerini, Blogger hizmetine erişimin engellenmesi konusunda girişimde bulunmaktansa, bu süreci kullanmaları yönünde teşvik ediyoruz. Bu şekilde, biz söz konusu şikayetle ilgilenirken Türkiye’deki kullanıcılar Blogger’dan sorunsuz bir şekilde yararlanmaya devam edebilir. İlgili politikamıza ilişkin ayrıntılara http://www.google.com/blogger_dmca.html. adresinden ulaşılabilmektedir.

Google bu açıklamasıyla Digiturk’ün mahkemeye gitmeden önce site üzerinden bildirim yapmadığını iddia etmiş ve ilgili sayfayı öne çıkarmış. Arda Kutsal’ın da katıldığı 5n1K programında konuşan Digiturk tarafı davaların yurdun 4 bir tarafından farklı avukatlar tarafından açıldığını dile getirmişti. Acaba kararın alındığı Digiturk’ün Diyarbakır’daki avukatı, bu form üzerinden başvuru yapmadan direkt mahkemeye gitmiş olabilir mi?

Bunu bilemiyoruz. Ancak internete düşen fakat dava sürdüğü için paylaşamadığımız kapatmaya sebep olan dilekçede alt alan adları belirtilmeksizin blogspot.com‘un birden çok IP adresi üzerinden kapatılması isteniyor.

5n1k programında Digiturk tarafının açıklamalarını da tekrar düşündüğümüzde kendileri için çalışan 450 avukatın konu hakkındaki bilgi seviyelerinin ne kadar yeterli olduğu sorusu akıllara geliyor. Aynı programda yetkili avukatın paylaştığı belgelerde sürekli alt alan adları hedeflenirken Diyarbakır’daki dilekçede direkt ana alan adının hedeflenmiş olması bu soruyu kuvvetlendiriyor.

Yasal süreçlere çok hakim olamasak da olayda iki tarafında ihmali olduğunu düşünüyoruz. Google tarafı yıllardan beri bu sorunu yaşayan Digiturk ile diyalog yolunu kurabilirdi. Digiturk tarafı ise bu tip kapatma isteklerinin sadece merkezden yapılmasını sağlasa, böyle önemli bir konuyu tüm Türkiye’de anlaştığı serbest avukatların inisiyatifine bırakmamış olurdu.

kaynak: webrazzi