WordPress, bildiğiniz gibi arama motorları açısından en gelişmiş içerik yönetim sistemlerinden bir tanesi. WordPress’in mevcut ayar yapısında kalıcı bağlantılar gibi bir kısım bulunmakta ve bu kısımdan her wordpress kullanıcısı kendisine özel bağlantı yapısı oluşturabiliyor. Peki en doğru bağlantı yapısı nasıl olmalı? İşte bu sorunun cevabını, kendi bilgilerim dahilinde açıklamaya çalışacağım sizlere.

Benim tavsiye ettiğim bağlantı yapısının şekli aşağıdaki gibidir. Bazı kısımların nedenlerini de kısaca açıklamaya çalışacağım.



Gördüğünüz gibi bağlantı ayarlarımı Özel Yapı seçeneğini seçerek /%postname%.html şeklinde yaptım. Peki /%postname%/ şeklinde kullanmak ile /%postname%.html şeklinde kullanmak arasında ne fark var?

/%postname%/ şeklinde kullandığımızda, arama motorlarında bu bağlantının bir klasör olduğu izlenimi oluşur ve bunun alt sayfalarını arar. Örnek olarak şöyle düşünebiliriz;

Windows 7 işletim sisteminde Kitaplıklar\Belgeler bir klasörü (Belgeler klasörü) ifade eder. Fakat Kitaplıklar\Belgeler\Deneme.txt dosyasının alt tabakası yoktur. Yani o bir dosyadır. Web sitelerinde de içeriklerimizi yayınladığımız sayfalarda .html, .php, .htm, .abc gibi herhangi bir bitirici ek kullanmak, arama motorlarına o sayfanın son dosya olduğunu belirtir ve arama motorları içeriğinizi o sayfada arar. Alt tabakayı aramaya çalışmaz. İçeriğinizin yerini doğru göstermek için sonunda mutlaka ek(prefix) kullanmalısınız. Kişisel deneyimlerim bu şekilde oluşturulan bağlantıların genel anlamda daha yararlı olduğunu gösteriyor.

Umarım yararlı olmuştur. Aklınıza takılan soruları bilgim dahilinde cevaplayabilirim. Bol hitli günler diliyorum :)

Kaynak