Son zamanlarda artış sağlayan ve önüne geçemediğimiz, emek harcayıp oluşturduğumuz içeriklerin çalınmasına karşı alınabilecek bazı önlemlerin yazdığı faydalı bir makale.
İnternetin varoluşuyla beraber bilgiye yegane ulaşma yolunu tekelinde bulundurmaya başlamış olduğu çağımızda üretilmiş, araştırılmış, tasarlanmış, icat edilmiş bilgi, belge, video, resim vb. birçok öğenin kaynak gösterilmeden çalınması suretiyle diğer internet mecralarında veya yazılı ve görsel basında görebilmekteyiz.
Dünya da artık içerik hırsızlığına karşı gerek teknik yollar, programlar ve lisanslama yöntemi gelişmekte ve bununla beraber hukuki altyapılar oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu önlem çalışmalarını teknik ve hukuki önlemler olarak ele alacağız.
Teknik Yöntemler
Öncelikle web site veya blogunuza içerik koruma eklentileri yerleştirilebilir. Peki içerik koruma eklentileri ne fayda sağlar?
• Anında uyarı iletisi verir
• Sağ klik devre dışı bırakma özelliği sağlar
• Metin seçimini devre dışı bırakır
• Kopyala yapıştır özelliğin devre dışı bırakır
Tabi ki bu yöntem tek başına komple bir güvenlik sağlamaz çünkü bu önlemleri aşmak çok ta zor olmamaktadır . Bu önlemlerle beraber Dünya’da içerik lisanslama yolu ile hizmet veren kuruluşlardan yararlanmak zaruridir. Her ne kadar bu lisanslama yöntemlerinin her ülkede aynı kabulü görmese de yine de yapılması gereken hukuki yollara başvurabilmek ve hak iddia edebilmek için lisanslama yöntemi kullanılmalıdır. Peki lisanslama yöntemi ne faydalar sağlayabilir?
Web sitenize, blogunuza veya her türlü eserinize yerleştirebileceğiniz lisans logosu ve ‘’Tüm Hakları Saklıdır’’ ibaresi en öncelikle bilgi hırsızlarına karşı biraz caydırıcılık sağlayabilir. Peki bilgi çağının hakim olduğu bu zamanda ve internetin yegane bilgi kaynağı olduğu aşikar iken çalınmasından korkarak niçin bilgilerimizi, ürünlerimizi vb. internette yayınlarız. Ses sanatçısı video klibini, bir yazar yazılarını, bir fotoğrafçı fotoğraflarını vb. elbette ki bunları paylaşmak için ama kendi adıyla tanınmasını ve yayılmasını ister.İşte lisanslama burada bize farklı opsiyonlar sunmaktadır.
• Eserin ilk sahibinin belirtilmesi koşulu
Bu koşula sahip lisanslı eserlerde eseri yaratan kişinin mutlaka belirtilmesi gerekir.
• Lisans modelinin korunması koşulu
Bu lisansa sahip eserler türetilebilir veya çoğaltılabilir aynı lisansa sahip olması koşulu şartı ile
• Eserin ticari amaçlı kullanılmaması koşulu
Ticari olarak kullanmak için eser/ürün sahibinden izin almak mümkün olmakla beraber bu eser/ürün ticari olmayan mecralar da kullanılabilir.
• Eserin türevinin yaratılmaması koşulu
Bu eser/ürünlerin türevlerinin yapılmasına müsaade edilmez.
Bu maddelerdeki lisanslama ürünlerinden sadece biri ile lisanslama yapılabileceği gibi birkaçı ile de lisanslama yapılarak önlem alınabilir. Teknik konularını her ne kadar yeterli olarak ele almış olamasam da yapılmış bir içerik hırsızlığının birde hukuki boyutunu kısa olarak ele almaya çalışacağım.
Hukuki Yöntemler
Hukuki olarak bilgi hırsızlığı ihlali gerçekleştiğinde ülkemizde 5846 KANUN olan Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na başvurabilmekteyiz. Bu kanun değişik alt kanunlarla değişik eser veya ürünleri savunmamıza yarar. Birkaç başlık altında toplayacak olursak
• Fikir ve sanat eseri çeşitleri
• İşlemeler ve derlemeler
• Alenileşmiş ve yayımlanmış eserler
Genel itibariyle bu başlıklar altında birçok madde bulunmaktadır. Zaman darlığından dolayı daha detaylı yazamadığım bildirir saygılar sunarım.Kanun hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için lütfen buraya tıklayınız.
Kaynak