Geçenlerde Yandex Browser ile ilgili birkaç güzel yorum okuyunca tarayıcıyı indirip kurmaya karar verdim. İndirdim ancak kurup denemek bugüne nasip oldu. Açılır açılmaz çok hoşuma giden bir özelliği dikkatimi çekti: Anlık çeviri özelliği
Tarayıcıyı açtığımda bir ipucu gösterim aracı tarafından bir uyarı yapıldı ve anlamını bilmediğim yabancı kelimelerin anlamını öğrenmek için Shift tuşuna basarak imleci üzerinde bekletmem gerektiğini söyledi. Şaşırdım. Zira Chrome gibi esnek bir tarayıcıda bu özellik eklentiler tarafından sağlanıyor. Oysa Yandex Browser bunu tarayıcının kendisine entegre etmiş.
Bu tür gömülü eklentilerin performans açısından Yandex Browser’in daha yavaş çalışmasına sebep olabileceğini düşünebilirsiniz. Bu konuda bir test yapmadım. Ancak tarayıcı gayet hızlı görünüyor.
İndirirken hoşuma gitmeyen başka bir şey ise, indirme dosyasının gerçek kurulum dosyası olmasıydı. Bildiğiniz gibi Google Chrome kurmak için 2 MB kadar bir yükleyici dosya indiriyorsunuz ve bu dosyayı çalıştırarak anlık en güncel Chrome sürümünü bilgisayarınıza kurabiliyorsunuz. Oysa Yandex Browser kurulum dosyasını direk indirtiyor. Neden bilmiyorum ama kurulum dosyasının direk verilmesi canımı sıktı, belki de 35 MB dosyanın indirilmesini beklemekten sıkıldım.
Her ne kadar Google Chrome’dan kolay kolay vazgeçmeyecek gibi görünsem de, Yandex Browser’in performansından ilk kullanımda memnun kaldım. Umarım Google Chrome’un karşısına güçlü bir rakip olarak çıkarlar ve rekabetin artmasını sağlayarak daha kaliteli işlerin çıkmasına vesile olurlar.
Yandex Browser denemek için:
http://browser.yandex.com.tr/
Kaynak:
Yandex Browser anlık çeviri özelliği