SEO çalışmaları yaparken dikkat ettiğimiz bir çok konu var, fakat bunların arasından en önemli ve bilindik uygulamaları sıralamak gerekirse bunlar;
[*]Belirli anahtar kelimelere yoğunlaşarak, öncelikli olarak ilgili anahtar kelimeler ile alakalı google sıralamasında kaçıncı sırada olduğunuzu öğrenerek, bu anahtar kelimelerde üst sıralarda yer almak için çaba sarfetmek.
[*]Hızlı index alabilmek için sosyal paylaşım sitelerinden ve PageRank değeri yüksek kaliteli imleme sitelerinden faydalanmak.
[*]Yazmış olduğunuz konuların benzersiz özellikte içeriklerden oluşması.
[*]Sitemizi sürekli olarak güncel tutmak
[*]Siteniz ile benzer içeriklere sahip diğer sitelerde konu paylaşımı veya yorum yapmak suretiyle linkinizi eklemek.
SEO konusunda yukarıdaki maddelerin tamamı veya bir kısmı ile ilgili çalışmalar yapmayı hemen herkes öğrenmiş durumda. Tüm bu harcanılan emeklerin hedefinde ise SERP (Search Engine Result Page) sonuçlarında üst sıralarda yer almak. Serp sonuçlarında üst sıralarda yer almak bir yandan organik ziyaretçi trafiğinizi arttırırken diğer yandan da web sitenizin populerliğinin arttırmakta. Sitenizin artan populerliği ile birlikte Adsense veya benzeri reklam firmaları aracılığı ile para kazanmanıza da imkan sağlanmış oluyor.
SEO konusunda yapılan çalışmalarla ilgli neredeyse yapmamız gerekenler kadar bir de yapmamamız gerekenler var ki, genelde hep gözden kaçıyor. Aslına bakarsanız yapmamanız gerekenlerin önem derecesi de yapmanız gerekenlerle eşit, %50. Peki gözden kaçırılan veya gözardı edilen yapmamanız gerekenler listesinde neler var? Şimdi biraz da bunlardan bahsedelim.
SEO Konusunda Sıkça Yapılan Hatalar
Aşırı Anahtar Kelime Kullanımı:
Anahtar kelimeler (keywords), içeriğinizin olmazsa olmazları arasındadır ve yazdığınız içeriğin arama sonuçlarında bulunması için bir bakıma yön tabelaları görevini üstlenir. Fakat anahtar kelime kullanımını sağlıklı bir şekilde yapmanız, olumlu etkisini maksimize ederken, aşırı anahtar kelime kullanımı, içeriğinizin arama motorları tarafından "spam" olarak değerlendirmesine yol açabilir. Aynı zamanda anahtar kelime seçimlerinde rekabeti düşük kelimeleri tercih etmeniz de başlangıç için en uygun seçim olacaktır. SEO tarihine genel bir bakış başlıklı yazımda da belirttiğim gibi, Google arama motorunun bu şekilde yaygın olarak kullanılıyor olmasının temelinde de spam ile mücadele yatmaktadır.
Optimize edilmemiş resimler:
Google images aracılığı ile sitenize eklenmiş olan resimlere de trafik geldiği biliniyor. Google arama motorunun, arama sonuçlarında sitenizdeki resimleri gösterebilmesi için resminizin mutlaka gerekli tanımlamalarının olması gerekir. Bu tanımlamalardan en önemli üç tanesi ise şunlardır;
Resminize ait alt tagı (Resminiz üzerine bir link eklemiş iseniz, ilgili link için title kullanımı (<....title="resim link açıklaması"...>)
Resminizin ilgili uzantı adı (jpg, jpeg, gif...)
Eğer başta bu iki özellik olmak üzere, resimlerinizde gerekli optimizasyon yapılmaz ise, google arama sayfalarında sitenize ait resimlerin yer alma sıklığı düşecektir. Bu da daha fazla ziyaretçi trafiği alma konusunda engel olarak karşımıza çıkacaktır.
Yazı Başlığınızı veya Etiketlerinizi Değiştirmek
Bir yazı yazdığınızda, ilgili yazınız indexlenme hızınıza bağlı olarak değişen süreler içerisinde, sitenize ait sitemap ve arama motorları botları aracılığı ile SERP lerde yerini alır. Yazınızın ve sitenizin özelliklerine bağlı olarak da bir süre sonra arama sonuçlarında yükselmeye başlar. İşte tam da bu anda bir çok kişi, daha da ön sıralara çıkabilmek için, genelde kendisinden üstteki rakip sitelerin kullandığı etiketlerden ya da başlıktan etkilenerek içeriğinde bu yönde bir değişiklik yapma girişiminde bulunur. Yapılan en sık ve en önemli hatalardan biri de budur. Aşırı hırs sebebiyle yapılan bu değişiklik, olumlu etkisi şöyle dursun, sitenizi arama sonuçlarında daha gerilere itebileceği gibi, sonuçlarda hiç tıklanmayacak seviyelere dahi sürükleyebilir. Dimyata pirince giderken elinizdeki bulgurdan olabilirsiniz.
Meta Description Kısmının Yanlış Algılanması
Meta Description Google’da sitenizin adını gördüğümüzde ekranda belirlenen tanımdır. Ziyaretçiye davet niteliğinde, sade ve özet şeklinde olmalıdır. Meta
Description oluşturuken dikkat etmeniz gereken en önemli maddeler şunlardır;
[*]Her description sayfanızın içeriği ile alakalı olmalıdır.
[*]İçerisinde belirleyici ve siteniz ile ilgili temel anahtar kelimeler bulunmalıdır.
Meta Description ile ilgili yaygın olarak yapılan yanlış ise, konu veya sayfa ile alakalı anahtar kelimelerin dışında sitenin diğer kısımlarındaki konularla da ilgili bir çok anahtar kelimeyi aynı anda yazmaktır. İşte bu durum google botları tarafından spam olarak değerlendirilir ki bu durum genelde sitenize faydadan çok zarar getirmekle sonuçlanır.
Kısa Zamanda Çok ve Sitenizle Alakasız Backlink Almak
Özellikle yeni başlayan arkadaşların en çok düştüğü yanlışlardan biridir. Sitesinin bir anda yükselişe geçmesini isteyen bir çok kişi bu yanlışa düşmektedir. Maalesef bu konuda ticari amaçlı yapılan yanlış yönlendirmeler de söz konusu fakat bu konudan şu an için bahsetmeyeceğim ama benim şahsi tavsiyem, web sitenizi gelişmekte olan bir çocuğa benzetin. Daha emeklemeyi öğrenmeden ondan koşmasını isterseniz, bu mümkün olmayacağı gibi üzücü sonuçlarla da karşılaşmanız kaçınılmaz olacaktır. Bu sebeple yavaş bir şekilde ve konunuz ile alakalı sitelerden backlink almaya çalışmalısınız.
Site Hızına Önem Vermemek
Yine en sık düşülen hatalardan birisi de site hızını göz ardı etmektir. Çoğu kişi, web sitesini daha göz alıcı bir hale getirmek için çaba sarf etmeye kendisini kaptırır ve sitesini gerekli gereksiz bir çok eklenti ile donatır. Neticede amacı, sitesine gelen ziyaretçinin gözüne hitap ederek beğenisini kazanmaktır, fakat tüm bu eklentilerin ağırlığı altında sitesi öylesine yavaş açılır ki, sitesine ulaşmaya çalışan ziyaretçiyi direkt olarak soğutur. Bir kez bu eşsiz tecrübeyi(!) yaşayan ziyaretçi de bir daha asla bunu denemez bile. Bu durumla ilgili yapmanız gereken şey ise aslında çok basittir. Empati! Siz böylesine yavaş açılan bir site içerisinde dolaşmak için zamanınızı harcar mıydınız?
Fazla Miktarda Link Satışları
O kadar emek sarf ettiniz ve google da emeğinizin karşılığı olarak PageRank değerinizi arttırdı. Şimdi link satış zamanı! Evet, maalesef çoğu arkadaşımızın düştüğü bir diğer yanlış da budur. PageRank değeriniz yükseldiğinde tabiki bu durumdan faydalanmak hakkınız, ama aşırıya kaçmamak suretiyle! Atalarımızın dediği gibi, azı karar çoğu zarar arkadaşlar. Eğer bir anda DoFollow link satışlarına başlarsanız ve bunu ölçüsiz olarak yaparsanız, google bu durumu asla affetmez ve kısa bir süre içerisinde size vermiş olduğu PageRank değerini ya düşürür ya da tamamen sıfırlar. Ve emin olun belki de kısa bir süre içerisinde, hak ederek almış olduğunuz PageRank değerinizi tekrar alabilmeniz en az bir yılınızı alacaktır. Belkide hiç bir zaman aynı PageRank değerine ulaşamamanızda sürpriz olmaz.
Bu yazımda paylaşmış olduğum hatalar, bir çok web site sahibinin yaşadığı durumdur. Önemli olan hata yapmamak değil, yapılan hatalardan ders çıkartabilmektir. Aynı hataları tekrar etmek tecrübe değil, sadece zaman kaybıdır. Dilerim bu yazım özellikle yeni başlayan arkadaşlarım için bir yol haritası olur. Herkese kolay gelsin.
Kaynak: Seo Konusunda Sıkça Yapılan Hatalar