18 Yaşında bu piyasa girdim. 8 sene oldu yani. 19 yaşında bende seninle aynı düşünceleri paylaşıyordum ve her seferinde piyasada olmayan bir şey yapmalıyım diyordum. Bende senin gibi çok ayran gönüllüyüm, onlarca site kurdum kapattım. Aslında bu işle uğraşan çoğu kişi öyledir. İnternet üzerinden, internette başarılı olmuş ve çok büyük paralar kazananların konferanslarını izledim. Hiç biri ilk projelerinde yada yaptıkları bütün projelerde para kazanmış insanlar değiller ( istisnalar hariç ). Hep bir deneme yanılma ve yanılmalardan ders çıkarma neticesinde doğru yolu bulmuş kişiler.
19 yaşında senin durumundayken bu işin temelinin yani kodlamasının öğrenilmesi gerektiğini fark ettim. O dönemlerde Wordpress gibi sistemler daha yaygınlaşmamıştı. Forumlar ağırlıktaydı ve forum sitesi sahibiydim. Fazla kaynak yoktu. Ardından yazılım uzmanlığı eğitimi aldım ve yazılım konusunda kendimi geliştirdim. Yazılım konusunda kendimi geliştirmiş, sıfırdan bir yazılımı tek başına yapabilecek bir seviyeye gelmiş olmama rağmen şu ana kadar aylarımı, toplamda 1 yıldan fazla zaman ayırdığım 4 tane sıfırdan yazdığım yazılımı çöpe attım.
Wordpress, Joomla, VBulletin yada benzeri sistemlerle bir yere varabilmen için özgün olman, çok çalışman ve bir ekibin olması gerekli. Ücretsiz yada ücretli dağıtılan hazır scriptleri kullanacaksan PHP yada ASP.NET kodlama dilini bilmen gerekli ki özellikler ekleyebilesin. Dünyanın en mükemmel projesini bile yapsan ziyaretçi sayının çok fazla olması gerekli ki para kazanabilesin. Onun için çok sağlam bir SEO bilginin olması lazım. Yeri geldiğinde reklamda vermen gerekebilir.
Bütün bunların yanı sıra sende olmadığını söylediğin sabrı mutlaka edinmelisin. Bana danışanların hepsinde bu sorunu gördüm. İşe girmeden önce çok fazla beklentiye girip kısa vadede o beklentilerin karşılanmadığını görünce vazgeçiliyor. Halbuki bu işlerin temelinde sabır yatıyor. Hiç bir proje bugün kurulup yarın para kazandırmaz.
İnternetten para kazanmak zor iştir. Herşeyden önce sabır, çaba, bilgi ve birikim gerektirir.