MrAuTHoR adlı üyeden alıntı

8 yıldır web tasarım,4 yıldır yazılımla uğraşıyorum, gerçekten ilk defa bu tarz bir trajikomik bir olayla karşılaşıyorum. Yanlış anlama, alay etmek yada başka bir niyetim yok fakat ortada çok saçma bir durum var.

Mynet benzeri, bir site istiyorsun. Üstelik oyunlar özel olarak yapılsın istiyorsun, ki söz konusu oyun 1 tane değil. Bununla beraber bir sürü özellik istiyorsun ve 10.000 lira. En kral, 10-15 kişilik bir yazılım ekibi bile bu siteyi minimum 6-7 ayda yapar. 7 aylık bir çalışmadan 10-15 kişiye düşecek kişi başı para asgari ücret bile değildir, ki adam gibi bir yazılımcı aylık 1.500 liradan aşağı çalışmaz.

Ayrıca daha açılmayan bir sitenin sunucusuyla ilgili nasıl oluyor da aylık 20 bin lira fiyat çekilebiliniyor. Bu sitenin ziyaretçi sayısının, içeriklerinin ne olacağı nereden biliniyor, kısacası sunucu ihtiyacının ne olacağını nereden biliniyorda bu kadar yüksek ücretli bir fiyat çekilebiliniyor. En kral hosting şirketinin en kral sunucusu aylık 400 lira. 1 milyon ziyaretçin olur o zaman belki aylık 20.000 lira verilir.

Ortada çok tezat bir durum var. Sitenin yapılması için çekilen fiyat çok düşük, sunucu için çekilen fiyat çok fazla. Bu durumda üç şey söz konusu;
1. O kişiler seni kandırıyor. Parayı alıp kaybolacaklar.
2. Ellerinde bu tarz hazır bir sistem var ve hiç uğraşmadan o sistemi kuracaklar yani senin istediğin gibi sana özel olmayacak.
3. Adamlar sitenin sadece kendi sunucularında barındırılmasına izin verecekler ki yazılımdan almaları gereken parayı sunucudan çıkarsınlar. Bu durumda sen adamlara git, siz siteyi yapın, ben sunucuyu başka bir yerden alıcam de bakalım ne diyecekler.

Son olarak bugün site kurup,ertesi gün reklam yapmadan 1.000 kişi ziyaretçi çeken kim var ALLAH aşkına söyle. Ben 8 yıldır bu işin içindeyim, yüzlerce site kurdum, bi ton kaynak okuyorum. O kişiyi söyle ki gideyim ondan ders alayım. Cebimde şu an 5 kuruş para yok ama gider bankadan kredi falan bulurum bana ertesi gün reklam yapmadan yada maddi bir güç harcamadan organik ziyaretçi çekebilme yöntemini anlatması için 1.000 lira veririm. Bende bu sayede herkes gibi ziyaretçi çekebilmek için SEO ile uğraşarak bir taraflarımı yırtmam.


Verdiğiniz bu güzel yanıtlar için teşekkür ederim. 2003 yılından bu zamana kadar yazılım işiyle uğraşıyorum ve ben sadece alternatif bir çıkış arayış içerisindeyim. Çünkü bu iş bana geldi ve ben piyasa araştırması yapmak için böyle bir konu altında toplama yaptım. Bu sayede siz değerli yazılımcıların bu şekilde yorumlarını okuyarak neler çıkartabileceğimi ve nasıl bir fiyat söyleyeceğimi düşünmeme çok fazlasıyla yardımcı oldunuz. Evet bugün açılıp ve o gün 1 k hiti olmaz bir sitenin katılıyorum ama her yazılım işiyle uğraşanın başka taktikleri vardır sitenin index hızını arttırabilmek için. Ve söylediğiniz her söze harfiyen katılıyorum bu şekilde de düşüncelerimin nasıl olucağına daha iyi kanaat getiriyorum.

Tekrardan teşekkür ederim.