Bipixel adlı üyeden alıntı

Pagerank 5 İngilizce bir sitem var hocam. Bu siteden link veyahut tanıtım yazısı satsam siteye zarar vermiş olur muyum ? Ve kaça satabilirim sizce Pagerank 5 sitenin tanıtım yazısı ile linkini :).


Şöyle izah edeyim, ben sitem için sizden tanıtım yazısı almak istese idim ne yapardım? Kaç para verirdim? Bu şekilde olaya bakarsak. Tanıtım yazıları iki türlüdür.

1-Marka çalışması için
2-Backlink için

Marka Çalışması : Eğer ben sadece marka çalışmasını hedeflese idim, sitenizin pr değerine, alexa değerine bakardım. Çünkü benim için önemli olan markada 2 amaç vardır.

a) Çok fazla kişinin haberdar olmasını sağlamak
b) Beni referans gösterecek sitenin güvenilir olması

Bu iki kıstası sizde yakalarsam, size vereceğim ücret, pr ile eş orantılı değil, hitinizle eş orantılı olacaktır. Pr değeriniz iyi, alexa değeriniz de iyi diyelim. Bu aşamadan sonra, sitenizin gerçek hit rakamlarını size sorardım (elbette sözünüze bakarak değil sunduğunuz gerçek ispatlı verilere bakarak). Bu rakam beni tatmin etti ise, x bir ücrette anlaşır ve tanıtım için iş yapmış olurduk.

Backlink için : Eğer sadece backlink alma hedefinde olsa idim, siteniz için 4 kıstasa bakardım.

1-Pr değeri
2-Sitenizdeki dış link sayısı
3-Sitenizin gelecek güvenilirliği
4-Tanıtım yazısının nerede olacağı

1-Pr değeri : Pr değeriniz 5, güzel bir değer
2-Sitenizdeki dış link sayısı : Sitenizde hiç dış link yok ise çok iyi;

1 tane var ise, çok iyi
2 tane var ise, çok iyi
3 tane var ise, iyi
4 tane var ise, iyi
5 tane var ise, orta
ve dahası kötüye doğru gider

3-Sitenizin gelecek güvenilirliği : Tanıtım yazılarında backlink hedefinde olanların amacı kalıcı backlink almaktır. Tanıtım yazısı kalıcı olmalıdır. Burada sizin ben bu yazıyı kaldırmam demenizin de bir etkisi yoktur. site batarsa kapanabilir, doğal olarak tanıtım yazısı da yok olabilir. Bunu göz önünde bulundurarak domain yaşınıza, gidişatınıza bakmam gerekir. 2 ay sonra siteyi satabilirsiniz. Ben para verirken ömürlük istemiştim ama:)

4-Tanıtım yazısının nerede olacağı : Tanıtım yazıları içerik gibi girilir. Sonrasında kısa sürede yeni içerikler oluştuğundan geriler, geriler ve arşive yol alır. Bu sayede anasayfada fazla kalamadığından o yazı url si bir pr değeri almaz. Yani sizin siteniz isterse 10 olsun. -1 pr değerindedir o tanıtım yazısı. Wikiden bedava sayfa açıp link bassak aynıdır. Çünkü wikinin pr değeri 5'den fazladır:)
Eğer ana sayfada en azından 1 pr güncelleme aralığı zamanında kalacak ise yine veririm. Ama eğer ben yazıyı girerim sonra yeni içerikler girip anasayfadanda itelerim kimse görmesin de sitenin genel gidişatı bozulmasın dersen pr 5 bir siteye vereceğim tanıtım yazısı ücreti 5 TL dir. Onu da 2 kere düşünürüm:)

Sonuç olarak : Tanıtım yazıları 1 yıl gibi uzun vadede alınacak ise o link kalacak ve garanti ise, pr 5 sitenin ücreti en fazla 5 Tl dir.

Link satışı yapılacak ise, pr 5 sitenin ücreti;

Tek çıkış ise. aylık 500 tl
2. dış bağlantı ise, aylık 300 tl
3. dış bağlantı ise, 150 tl
4. dış bağlantı ise, 75 tl
5. dış bağlantı ise 50 tl
6. dış bağlantı ise, 25 tl
sonrası çöp.

Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. a kişisi tek dış bağlantı için 500 tl ödedi. Sonra b kişisi geldi, ücreti 300 tl idi. Ödedi. Ama 1. kişi, 500 tl'yi tek çıkış bende diye ödemişti:) a kişinin hakkı yenmiş oldu. Bu gibi durumlarda a kişisinin ödediği ücreti aldığınızdan ya 300 tl sini alıp 200 tl sini iade edeceksiniz ben 2. bir link aldım diyerek. Yada a kişisinin 30 günlük kalma süresini uzatacaksınız ki, hak yerini bulsun.

Biraz karışık gelebilir size ama şunu anlamanız gerekiyor. Pr sayısı tek baz alınan etken değil link satışları için. Örneğin pr 5 iki site var. İkisindende tek dış çıkış alacaksınız ve hangisini seçerdiniz? Neye bakardınız? Elbette bu pr 5 sitelerin geçmişine. Yani a sitesi son 2 aydır pr 5, b sitesi 2 yıldır pr 5 ise, a sitesine göre b sitesinin trustrank değeri daha yüksek olacaktır. A sitesi 1 yıldır, b sitesi 5 yıldır ise?

Elbette a sitesinin değeri daha yüksek olacaktır. İlk seçenekte a sitesi 2 aydır pr 5 olduğundan henüz ilk güncellesi olduğunu anlıyoruz. Ama ikinci seçenekte a sitesi 1 yıldır pr 5 olduğundan 3 güncelleme geçirdiğini anlıyoruz. Evet b sitesi buna göre 5 katı güncelleme geçirdi, fakat a sitesi 3 güncellemedir, ki -1 den başlar (ilk site açılışı) değerler, b sitesi bunun 3 katı yani 15 güncellemedir pr 5 olduğundan, yükseliş ivmesinde a sitesi daha gelecek vaad ediyordur.

Aslında işlemler biraz daha karmaşık ama anlamanıza biraz daha nedir mantığı öğrenmenize olanak sağlamak için bu derece anlatmaya çalıştım.

Ana fikir : Link alımlarında pr sadece etkendir herşey değildir. Sitenin kendisi kalitesi hiti geçmişi geleceği çok önemlidir. Pr 5 sitem var deyince bir rakam verilemez. pr 5 siteniz vardır 20 kişiye link satmışsınızdır, ücreti farklı olur. Kimseye vermemişsinizdir ücreti farklı olur. Sitenizi bilmediğimden bu konu bazında genel bir açıklama bu konu ile ilgili.