Facebook şu anda 240 milyardan fazla fotoğrafı sunucularında barındırıyor.
Facebook kullanıcıları tarafından günde 350 milyon fotoğraf yükleniyor. Tüm bu verileri barındırmak da elbette Facebook için ciddi bir maliyet gerektiriyor. Sunucu masraflarının yanı sıra, harcanan enerji ve bakım maliyetleri de var.
Facebook üyesi olduğunuz günden itibaren, yıllar boyunca yüklediğiniz fotoğraflarınızı, etiketlendiğiniz fotoğrafları düşündüğünüzde bile korkunç büyük bir veriden bahsettiğimizi anlamak güç değil.
Bu yüzden Facebook bünyesindeki eski fotoğrafları saklamak için daha düşük enerji harcayacak ve daha ekonomik olacak bir soğuk sunucu deposu kurmak peşinde. Cold storage adı verilen bu sunucular, uzun vadeli saklamalar için ideal ve verileri stand-by konumda bulundurarak, sadece ihtiyaç halinde aktif hale getirerek sunucuları çalıştırıyor.
Bu sonbahar aylarında Prineville, Oregon’daki veri merkezlerine 3 adet cold storage sunucu kuracak olan Facebook, kullanıcıların sürekli olarak ihtiyaç duymadıkları ancak geçmişte, yani zaman tünellerinde yer alan fotoğrafları bu sunucularda saklayacak. Veri merkezine kurulacak ilk sunucunun bu sonbahar aylarında aktif hale getirilmesi bekleniyor.
Bu durum kullanıcı tarafında hız açısından olumlu bir gelişme iken, Facebook tarafında da büyük bir veri saklama ve sunucu soğutma maliyetlerinden kurtulması anlamına geliyor. Facebook’un bu özelliğe ait yeni sunucularının kapasitesi ise tam olarak 3 exabyte (3,000 petabyte) boyutunda.
Son olarak Facebook’un Prineville’deki operasyonu ilk 9 ayda toplamda 71 milyon kilowatt güç harcadığı bilgisi de kamuoyuna duyurulmuş durumda. Facebook’un da amacı hem bu maliyetleri kısmak, hem de çevreye biraz olsun daha duyarlı olabilmek.
Kaynak: http://www.webrazzi.com/2013/02/22/facebook-soguk-sunucu-deposu/