Merhaba,

RAID 0 RAID 1 RAID 5 RAID 10 şeklinde ve giden yapılandırmalar mevcut. DELL, HP ürünlerde çok rastlayabilirsiniz.

RAID kelime anlamı açısından açılım şeklinde " Redundant Array of Independent Disks " Performans, Güvenlilik, Performans ve Güvenlilik, Performans Güvenlilik Güç şeklinde yapılandırma açıklamaları mevcut şimdi işine yarayacak Raid0 Raid1 ve Raid5;

Raid 0 gereken 2 adet disk: Stripping yani 2 diski birleştirme işlemi şöyle örneklendirelim ;
*- 2x1TB Sata3 Disk'in mevcut bu 2 adet Sata3 diski tek 2TB olarak gösteriyor ve verilerini hızlı bir şekilde disklere yazıyor şeması şu şekilde ;
*-* : 10MegaByte'lık bir dosyayı indireceksin diyelim, indirme işlemini başlattığında bu veri 5MegaByte 5MegaByte olarak Disk0 ve Disk1 üzerine yazılıyor. Verileri yarım yarım attığı için çok hız kazandırdığını söyleyebilirim.

Raid 1 gereken 2 adet disk : Mirroring, yani aynalama işlemi. 2x1TB disk örneğinden devam ediyorum. 2 Adet 1 TB diskini tek 1TB olarak gösteriyor ve 10Megabyte çektiğin dosyayı 10MegaByte 10Megabyte 2 diske'de yazıyor. Raid1 güvenlik açısından iyidir fakat performans açısından tercih edilmez.

Raid 5 gereken minimum 3 adet disk : Hem hız hem veri güvenliği açısından en çok tercih edilen Raid disk yapılandırmasıdır. Striping with Parity olarak adlandırılıyor ve şu şekilde , 3 adet diski tek disk yapıyor yani Mirror ediyor ve Striping mantığı ile 3 disk'e de eşit boyutta verileri yazdırıyor.

Raid bilgileri bu şekilde kabataslık kafamdaki şekilde anlattım, umarım faydası dokunur. Ha tercihimi ve genel olarak yapılması gereken yapılandırma nedir ? Diye sorarsan da bu yapılandırma Raid1. Raid1 senin için en sağlıklısıdır.