Aslında her şey Facebook’un Mart ayında mobil mesajlaşma sistemi geliştiren ve 3 eski Google çalışanı tarafından kurulan Beluga’yı satın alması ile başladı.

Mobil cihazlarda SMS’in tahtını sarsan anında mesajlaşma uygulamaları piyasasına Facebook’un da adım atıp atmayacağı tartışılsa da, sosyal ağ devi uzun süre bu konuda sessizliğini korudu.

Ve sonunda Beluga satın alması nihayet meyvesini verdi: Facebook bu servis üzerine Facebook Messenger adıyla kendi mesaj sistemini Android ve iPhone uygulamasını yayınladı.

Push notification özelliğine de sahip olan Facebook Messenger, kullanıcıların cep telefonları üzerinden mesajlaşmasını sağlıyor. Bu sırada sistem Facebook üzerindeki mesajları da kapsıyor. Yani bir kullanıcı mobil cihazdan, diğeri ise site üzerinden karşılıklı mesajlaşabiliyorlar.



Facebook Messenger ayrıca grup mesajlaşma özelliğine de sahip. Son derece pratik bir şekilde mesajın kimlere gönderileceğini seçmek ve bu kişiler arasında bir mesaj trafiği başlatmak mümkün.

Bu yazı hazırlanırken Facebook Messenger sayfasında “yakında” ibaresi bulunuyordu. Yani Facebook Messenger henüz yayınlanmamış gibi görünüyor ama uygulama bu sabah itibariyle Android Market’te yerini almış durumda ve cihazlarda kullanılabiliyor. iOS sürümü ise Türkiye App Store’undan henüz indirilemiyor.



Peki bu uygulama neleri değiştirebilir? İlk akla gelen Whatsapp veya GroupMe gibi benzer uygulamalara etkileri. 250 milyonu mobil cihazlardan Facebook’a erişen 750 milyonu aşkın Facebook kullanıcısının bu uygulamaya ilgi göstereceği kesin. Yani Facebook bu alana şimdiden çok güçlü bir şekilde giriş yapmış durumda.

Fakat uygulamaların yanı sıra Facebook Messenger SMS için de bir tehdit anlamına geliyor. Sık SMS gönderdiğiniz kişilerin büyük kısmının aynı zamanda Facebook kullanıcısı olması, artık cepten yazılı iletişim için ücretli SMS yerine ücretsiz Facebook Messenger’ı kullanmayı daha mantıklı hale getirebilir. Tabi ki ancak onlar da iPhone veya Android’lerinde aynı uygulamayı kullanıyorlarsa…

Facebook Messenger uygulamasının dikkat çeken iki özelliği daha var. İlki Facebook’un ilk defa mobil cihazlar için resmi Facebook uygulaması dışında ayrı bir uygulama sunmuş olması. Bu gelişme, Facebook’un artık farklı amaçlar için bağımsız uygulamalar geliştirmeye sıcak baktığı şeklinde yorumlanabilir.



İkincisi ise şu an için Facebook Messenger’ın en büyük eksikliği gibi görünen görüntülü görüşmenin de uzak olmadığı. Henüz bu konuyla ilgili herhangi bir açıklama yok ama Facebook’un yakın zamanda Skype ile iş birliğine gittiğini düşünecek olursak, Facebook’un ya bu uygulama, ya da bağımsız bir uygulama ile görüntülü görüşmeyi de devreye sokabileceğini tahmin edebiliriz.

Sonuç olarak ilk denemelerde son derece hızlı çalıştığını gözlemlediğim Facebook Messenger’ın var olan haliyle bile milyonlarca kişi tarafından tercih edileceği kesin. Ama Facebook’un uygulamayı bu haliyle bırakmayıp daha da geliştireceğini geliştirmesi de çok büyük bir ihtimal…

Kaynak: Webrazzi