Hosting Seçimini Nasıl Yapmalıyım Nelere Dikkat Etmeliyim?
Yeni domain için hosting belirlenmesi;
1) Firma belirlemek;
Öncelikle herkesin sitesi kendisine göre çok değerlidir ve hosting'den yana sorun yaşamak istemez. Bu güne kadar hep
kaliteli firmalar ile çalıştım ve çalışmaya devam edecem. 5-10 TL'ye sınırsız hosting diye kampanya yapan firmaların itibarına
güvenmeyin. Ana makinaların bakımını dahi karşılamaz o fiyat bu yüzden güvenlik olarak büyük açıklara sahip makinalardır bunlar. Eğer
siteniz sizin için vazgeçilmez bir konumda ise paraya kıyacaksınız. Senelik bir defa bu fiyatı vermeyi göze alacaksınız. 5-10 TL'ye hosting
alıp 3 ay sonra firma kapatıyorum der ve siz başka firmaya yine para ödersiniz ve dahada önemlisi kar edecem derken zararlı duruma
düşersiniz. Adamın birine sormuşlar neden bu kadar az kazanıpda bu kadar kaliteli şeyler alıyorsun diye? Adamın cevabı şu olur; ucuz
mal satın alacak kadar zengin değilim. Umarım demek istediğimi bu konuda anlamışsınızdır. YS belgesi, açık adres bilgileri ve telefon
bilgilerine önem verin. Firma ile telefonda görüşün ve numaranın doğruluğundan emin olun. Ek olarak yıllardır faaliyet içerisinde olan ve
birçok webmaster arkadaşların güvenini kazanmış firmaları tercih edin.
2) Hosting Seçiminde Kullanılacak Panelin Önemi;
Bu konu bence çok önemli. Birçok arkadaş Plesk panel bilgisine sahip olmadan nasıl olsa sadece DB açmak ve mail
okumak için kullanacağım gözüyle bakıyor ve Plesk panel tercih ediyor. Plesk panel kullanımı açıkcası kolaydır sorun vermez fakat
oluşabilecek hataların çözümüde o kadar kolay değildir bunu bilmenizde fayda var. Her insan bildiği şey ona kolay gelir fakat Plesk panel
bilginiz yoksa bu size hataların çözümünde çok zor gelecektir. Bu sorunlar yüzünden sitesini kapatan kişi sayısı bir hayli fazla bu yüzden
cPanel tercih etmelisiniz.
3) Yedekleme Sistemi Hakkında;
Hosting firması kesinlikle yedeklerden sorumluluk üstlenmelidir. Adamın yaptığı iş budur sonuçta bundan sorumluluk
üstlenmiyorsa birçok konudada size destek olarak %100 hizmet vermeyecektir. Bu yüzden yedekleme sisteminin garantisini mutlaka alın.
Eğer bunu yapamıyorsanız sizin sitenizi ayrı bir IP üzerinde barındırmasını rica edin. Bir IP'de 50 tane site barındırmak farklı birşeydir, 1
tane site barındırmak farklı birşeydir. Saldırı esnasında farklı siteye dahi olsa bu saldırı eğer o IP ile aynı konumdaysa siteleriniz mutlaka
sizde bundan etkileneceksiniz demektir. Detayları birçok forumda konular halinde verilmiş. İncelerseniz bu konuda ne demek istediğimi
anlayacaksınız arkadaşlar.
4) İçeriğe Uygun Alan Seçimi;
Siteniz ne içerikli? Öncelikle bu soruyu kendiniz cevaplayıp ona göre alan ve trafik belirlemeniz gerekmektedir. Sadece
yazı içeriğine sahip bir blog sitesine sahipseniz 5000 MB alan almanıza gerek yoktur. 500 Mb alan sizi 1 sene çok rahatlıkla idare
edebilecektir. Fakat ben binlerce resim ve dosya barındıracam derseniz işte o zaman hosting değilde reseller kullanmanız en mantıklısıdır.
Tabi Reseller yıllık olarak değil aylık olarak ücretlendirilir ve dilerseniz aylık olarak ödeme yaparsınız, dilersenizde yıllık olarak. Sakın
ödemelerde yıllık tercih etmeyin resellerde. Firmanın yarın kapanmayacağının garantisini hiç kimse veremez unutmayın.
5) Trafik Belirlemek;
Trafikler genelde alan miktarına göre standart rakamlardır hosting firmalarında. Fakat 500 Mb alana sahip sitenizin hiti
havalarda uçuyor ve FTP üzerinde barındırdığınız resimler bir hayli fazla ise işte o zaman trafik sorunu yaşarsınız. Özgün içeriğe sahip bir
sitenin hiti çok fazlaysa ve ziyaretçiler bir konuda değilde şöyle siteyi aynı zamanda birazda geziyorsa kesinlikle trafik limitiniz fazla
olmalıdır. Standart olarak 5 ile 10 GB arasında trafik verir hosting firmaları 500 Mb alan için. Fakat yukarı kısımda belirttiğim ekstra
özelliklere sahipseniz mutlaka trafik limitiniz 30 GB üzerinde olsun. İşte böyle durumlarda firmaların bazıları sorun çıkarıyor. Ben trafiği
yükseltmem eğer trafik yükseltmek istiyorsanız paket yükseltin ve ekstra ödeme yapın diye bir çok sorun yaşayabilirsiniz. İşte bunları
önceden farkedip hosting seçimini buna göre yaparsanız sitenizde problem olmaz.
6) Alt Özelliklerin Belirlenmesi;
Sadece tek sayfa için bir site kurmayı planlıyorsanız alt özelliklerin çok fazla olmasına gerek yoktur. Fazla olsa bile
sadece göstermeliktir bu özellikler. Şayet mail dağıtmayı planlamıyorsanız bu özelliklerin 5 ile 10 arasında olması size yeterde artarda.
Subdomain, Mail, MySql sayısı gibi alt özelliklerden bahsediyorum yani.
7) MySql Sınırı(Buraya Dikkat);
Bazı firmalarda bu limit vardır ve buna mutlaka dikkat etmeniz gerekmektedir. Sizin alanınız 500 Mb diyelim. Burda 20
MB'ı FTP dosyaları aldığı taktirde geri kalan 480 Mb'ı MySql boyutu olarak kullanamayabilirsiniz çoğu zaman. Bazı firmalarda dikkat ettim
50MB limit koymuşlar buda çok saçma bir kavram açıkcası. Siz 20 Mb FTP kullanıyorsunuz topu topu ama 50 MB sınırlama koyuyorlar.
Toplam ne kadar etti peki? 70 MB toplam kullanırken 430 MB'ım nereye gitti benim? İşte bu yüzden MySql boyut sınırlamasında dikkat
etmeniz gerekmektedir. Eğer günde 1-2 içerik yazarım bırakırım diyorsanız 50 MB'lık MySql sınırı size yeterlidir tabi, bu ayrı bir konu.
8) Locasyon seçimi;
İyi bir hız, iyi bir performans ve SEO açısından bu uyum biraz sorunludur aslında. Locasyon olarak SEO bazında
Amerika en kaliteli seçimdir bizzat uygulayıp test ettim bunu. Fakat hız ve performans olarak Türkiye girişlerinde TR locasyon önde.
Fakat bir düğer husus Ping olayı. Google'un merkezi neresi? Amerika. Peki Amerika merkezli bir sistem mi Ping süresini düşürür yoksa
Türkiye locasyonlu bir sistem mi? Tabiki Amerika locasyon. Burda seçim yaparken önemli bir karar vermeniz gerekmektedir. Ben Amerika
locasyon tercih ediyorum ve son derece iyi bir performans elde ediyorum. "US" uzantılı bir domaine sahipseniz kesinlikle Amerika
locasyon tercih etmenizi öneriyorum. Detayları anlatmak isterdim fakat konu dışarısına çıkıp SEO olayına bu makalede girmek
istemiyorum.
9) Özel IP Seçimi;
Hosting seçerken bütçenizin ağzını açtıysanız kesinlikle size özel birde IP adresi almalısınız. Bir IP üzerinde 50 sitenin
barınması ayrı bir olaydır bir sitenin barınması ise ayrı bir olaydır. IP size özel olsun ki Google ve diğer arama motorlarında sizin
konumuzda özel olsun. Yine detayları SEO'ya girdiği için bunuda bu kadar açıklamış olalım. SEO içinde sanırım bir makale yazmam
gerekecek hosting uyumlu ile ilgili.
Şimdi yeni açacağımız bir blog sitesi farzedelim ve buna göre bir hosting tablosu ortaya çıkaralım bir sene idare edebilecek türden.
• Locasyon: Amerika
• IP: Statik bize özel.
• Alan: 500 ile 1000 MB arası.
• Trafik: En az 30 GB.
• Panel: cPanel/Türkçe
Alt Özellikler;
• E-Posta: 10
• Subdomain: 5
• MySql Sınırı: 5
Alıntıdır