Çektiğimiz resimler, fotograflar genellikle büyük boyutlu ve hd resimler olarak adlandırılmakta. İşte bu büyük boyutlu resimler internete atmak istediğimizde ya çok zor atarız yada küçültmek zorunda kalırız bu resimleri.

İşte bu konumuzda sizlere resim boyutunu küçültme işlemini adım adım anlatacağız.

Öncelikle kullandığım program photoshop cs6 programıdır. Bu program bildiğiniz üzere professioneal resim düzenleme programıdır. Başka programlarlada bu resim boyutunu küçültme işlemini yaparsınız ama kaliteli sonuçlar alacağınızı garanti veremem. Bu yüzden adobe photoshop cs6 programını kullanmanızı tavsiye ederim.

İşlemimize geçelim isterseniz.

Öncelikle internetten büyük boyutlu bir hd resim buldum ve bunu küçültmeye çalışacağım. Konunun sonunda resmin büyük haliyle küçük halini yayınlayacağım. Küçültme oranını görmeniz için.

Boyutunu küçültülecek resmin normal boyutu : 1,18 mb.

Bakalım küçültelim ne kadar küçülecek. :)


  • Öncelikle photoshop programıyla küçültülecek resmimizi açıyoruz. Aşağıdaki resim küçültülecek resim.




  • Resmimizi açtıktan sonra aşağıdaki görünen adımları uyguluyoruz. Bu adımın klavyeden kısa yoluda mevcut. (ctrl + shift +alt + s hepsine aynı anda basarsanız aynı işlemi yapmış olursunuz.)




  • Yukarıdaki işlemleri gerçekleştirdiğimizde aşağıdaki komut ekranı gelecek.




  • Bu ekranda bizim resimi küçültmek için kullanacağımız sağ taraftaki preset bölümüdür. Bu kısımda aşağıdaki resimdeki bölümü kullanacağız.




  • Resmimiz jpeg ise jpeg zaten otomatik olarak seçilecektir, eğer değilse siz yukarıdaki kısmı jpeg yapın. Ve medium kısmında resminizin kalitesini low, medium, high,very high , maxinum değerlerden belirliyoruz. Dikkat : low en kalitesiz görüntü olacaktır. Resminizin boyutu inanılmaz düşer fakat benden tavsiye low seçeneceğini kullanarak hem resminizin kalitesini orta derece yaparak boyutunu küçültmenizi öneririm.



  • Her neyse biz şimdi resmimizde bu işlemleri yaptık (jpeg - medium u seçtik.) Şimdi resmimizin yeni boyutunu öğrenmek için komut dosyasının sol alt kısmına bakın. Aşağıda medium -jpeg seçeneceğini seçmeden önce ve seçtikten sonraki boyutları gösteriyorum.




Resim boyutunu küçültmek bu kadar. Şimdi bu işlemleri yaptıktan sonra resmimizi save.. seçeneğini kullanarak bilgisayarımızdaki istediğimiz yere kaydediyoruz.

Kalite olarak ne kadar değişti resmimiz merak ediyorsanız aşağıdaki linkten dosyamızı indirerek kaliteyi ve resmimizin boyutunu inceleyebilirsiniz.

Resim boyutunu küçültme işlemini yaptığımız resimlerin dosyasını indirin.

Kaynak : Resim Boyutu Küçültme