Eğer bilgisayarla haşir neşirseniz büyük ihtimalle dosyaları Shift+Delete ile silersiniz. ( Yani geri dönüşüm kutusuna gitmeden direk silme ) Bu şekilde dosyaları silerken bazen yanlışlıkla lazım olan dosyaları da sildiğiniz olur. Ya da farklı sebeplerle yanlışlıkla sildiğiniz olur. Bu gibi durumlarda aklınıza şu söz gelsin, “Dijital hiçbir veri kaybolmaz.”. Silinen dosyaları geri getirme programları kullanarak sildiğiniz dosyaları büyük ihtimalle kurtarırsınız. Bu tür programlardan biri olan Recuva ile dosyalarınızı kurtarabilirsiniz. Hem de program ücretsiz. Ayrıca programda Türkçe dil desteği de mevcut.

Programı kurduktan sonra ilk açtığınızda size bir kolaylık olması açısında sihirbaz çıkıyor. Buradan aradığınız dosyaların türünü seçebiliyorsunuz.



Daha sonra dosyayı sildiğiniz yeri seçme kısmı çıkıyor. Eğer burada sildiğiniz konumu girerseniz dosyayı bulması daha kısa olacaktır. Bu yüzden önemli bir kısım.



Bir sonraki kısımda Derinlemesine Tarama adında bir özellikten bahsediyor. Bunu da seçerek sildiğimiz dosyayı bulma şansımızı yükseltelim.



Daha sonra program tarama işini yapıyor.



Tarama işlemi bitince bulduğu dosyaları size bir menüden gösteriyor. Buradan istediğiniz dosyaları seçerek kurtarma işlemini yapabilirsiniz.



Ayrıca bu menüde gelişmiş kipe geçerek biraz daha ayrıntılı inceleme yapabilirsiniz. Hem ayrıntılı inceleme yaparken hangi dosyaların kurtarılabilir olduğunu daha rahat görebilirsiniz.



Kurtar dedikten sonra dosyaların nereye kopyalanacağını size soruyor. Bu kısımdan da istediğiniz ayarlamaları yaptıksan sonra program dosyaları belirlediğiniz yere çıkarıyor.
Silinen dosyaları kurtarma Recuva ile bu şekildeydi. Bu tür programların hemen hemen çalışma mantığı aynıdır. Recuva dışındaki programları da bu görseller yardımı ile kullanabilirsiniz.

Kaynak: http://www.teknografya.net/recuva-silinen-dosyalari-geri-getirme