Root sözcüğünün temeli açık kaynaklı işletim sistemlerinden yaygın olarak yayılan linux’dan gelmektedir.Root açık kaynaklı işletim sisteminde tüm yetkilere sahip kullanıcı anlamına gelmektedir.Windows işletim sistemlerinde ise root sözcüğünün karşılığı Administrator‘dur.
Android işletim sistemli telefonlarda , tabletlerde ve çeşitli cihazlarla öne sürülen root işlemi aslında cihaza tam yetkili olarak giriş yaparak cihazının işletim sistemine yeni modifikasyonlar yapmaktır.
Root işleminin cihaza olumlu etkileri nelerdir ?
Kulağa ne kadar basit gelmesine rağmen root işlemini istisnalar dışında tecrübesiz kullanıcıların yapması cihaza büyük zarar vermektedir.Fakat doğru yapıldığı takdirde bir çok yararı olabilir ;

Sistem üzerinde bağımsızlık kazanma ;
Sistem üzerinde bağımsızlık kazanarak istediğiniz bir programı fazla zaman harcamaksızın silebilirsiniz.Örneğin bir android yazılım geliştiricisiniz sizin yaptığınız bir programı cihaza direk olarak aktarabilirsiniz cihaz fabrika ayarlarına dönse bile o program cihazdan silinmez.Aynı şekilde istemediğiniz yazılımları kaldırabilirsiniz.

Yazılım yedeğini alma ;
Yazılım yedeğini alarak eğer cihazınıza başka bir rom yüklediğinizde cihazınız bozulursa bu yedeği geri yükleyerek cihazınızı servise gitmekten kurtarabilirsiniz.

Farklı Rom’ları yükleme bağımsızlığı ;
Farklı Rom’ları yükleyerek yazılımı size uygun hale getirebilirsiniz.
Örneğin ; CyanogenMod

Kernel Özgürlüğü ;
Kernel özgürlüğü sayesinden cihazınızı muhteşem bir hale getirebilirsiniz.Kernel kelimesi sistem çekirdeği anlamına gelmektedir.Bunla yapılabileceklere örnekler verirsek ;


  • Cihazda overclock işlemi,



  • Batarya kullanımı azaltarak cihazı uzun ömürlü bir hale getirmek,



  • Ses seviyesini yükseltme (Samsung E250 Model telefonda en çok yapılan işlem.),



  • Kamera kalitesini yükseltme


Root Erişimli Uygulamaları Çalıştırma ;
Bazı uygulamaları çalıştırmak için uygulamaları tam yetkide çalıştırmak gereklidir.Bu uygulamaya ekran kaydını alma’yı örnek verebiliriz.Uygulama ekran kaydını alırken cihazın ekran ile ilgili birimine bağlanmalıdır.

Kaynak : Root nedir ve ne işe yarar?