karolla adlı üyeden alıntı

bence çok yanlış düşünüyorsun. Şimdi ben mesela bir arkadaşımla beraber sıfırdan sözlük yazıyoruz. ekşisözlük gibi değil normal sözlük. O kodluyor ben tasarlıyorum. Şimdi biz bu sözlük scriptini sattık diyelim. Bir kişi de bizim aylardır uğraştığımız sözlüğü satın alacak bakacak içinde güvenlik kodu yok dur ben bunu satayım diyecek? Neymiş efendim ben önlemini almamışım. Böyle bir şey hukuk önünde yok. Hukuksal açıdan %100 suçlusun. Çıkıp da mahkemede önlemini alsaydı diyemezsin. Mesela bir kitap yazarı kitabı yazar satar. Birisi gelir alır çoğaltır korsanını satar. korsancı çıkıp da çoğaltmasını engelleseydi diyemez. Böyle bir dünya yok. Senin bu düşünce yapın çok yanlış ve hiç bir hukuk kuralı içermiyor. Ben bir tema yazsam vergisi vermeden dahi satsam sen bana ait olan bir eseri alıp sattığında sen gene suçlusundur. Gelip de vergisini vermiyor diyemezsin. O seni alakadar eden bir şey değil. O maliyeyi bağlar. Sen ister fatura kes ister kesme. Haaa desenki adam vergi vermiyor diye başı maliyeyle derde girmesin diye benim satış yapmama ses çıkarmaz ben de bu açıktan faydalanıp satarım. O da bu şekilde düşünüp satan kişinin karakteri ile alakalı bir durum.


istersen bunu hukuksal anlamda test edebiliriz.. problem yok. unutmaki hukukta hırsızlık yapıyorsan şekline göre değişir durum ve suç.
Kasanı açık bıraktığında çalınmasıyla kapalı kasanın açılması çok farklı durumlar olarak değerlendirilir.
Ayrıca hırsızlık için evine giren birisi evinde yaralandığında seni dava edebiliyorsa demekki önlem almak herkese mahsus birşeymiş üstadım.

Verdiğin korsan kitap örneğide zaten benim dediğim sonuca varıyor.
Fikri eserler kapsamında korunduğundan bu durum suç unsurudur.
Sen, ben, bir başkası yaptığı şeyleri bu kapsamda tescil ettirirse aynı kanunlar onun içinde geçerli olur.
Üstadım bir şeyden hak iddia edebilmen için vergisini vermen gerekir. Bu kanunlarla gayet açık belirtilir.
Vergi vermiyorsan hak iddia edemezsin.
Açıkça söylüyorum işte sana. sözlük scriptini tescil ettirme. Bana ver. ben kullanayım. yada satayım (parasını yine sana vermek kaydıyla) beni şikayet et.
neye dayanarak edeceksin?
halbuki tescil ettirdiğinde bir vergide vereceksin. belli meblağlar ödeyeceksin. koruma altında olacak eserinde.

ben sanırım durumu baştan yanlış anlattım. ve sonrasındada dağıldı konu iyice. kısaca şöyle özetleyeyim durumu;
eserini tescil ettirmediysen alınıp satılmasına karşı yasal bir hakkın olamaz.

Ek Olarak:

karolla adlı üyeden alıntı

hakkatten çok saçma yorumlar var. O zaman samsungda laptop üretiyor 1 kişiye satsın o laptopı. Sen laptop alınca da sana özel üretsin. Sana özel üretimin de parasını nasıl ödeyecekse bu arkadaşlar. Saçma sapan yorumlar var. Bir de temayı yapan vergi veriyor mu diyor. Sen alıp satınca sanki veriyorsun.


samsungun o ürünü tescilli.. satabiliyorsan satar ve gerisine katlanırsın. bahsettiğim böyle bir durum. marka tescili fikri vs..