Arkadaşlar biraz uzun oldu, soruyu sorarken biraz da sorunlarımı paylaşayım dedim. Okumayıp yukarıdaki soruya cevap vermeniz de yeterlidir benim için.
"Her amele webmaster filtreyi tadacaktır" felsefesinin de etkisiyle ben de 1.5 aydan fazladır filtrede bulunmaktayım. Bakmayın kendime webmaster dediğime, genelledim sadece.
3 ay önce bir alışveriş sitesi kurdum. Tasarımı gerçekten çok güzel, hızlı açılıyor. Yüksek kaliteli fakat optimize görseller kullanıyorum. Fakat bu benim ilk web sitesi deneyimimdi. Daha önce domain dahi almamıştım, açıkçası siteyi kurarken sadece yaptığım işteki potansiyeli görmek istiyordum.
Siteyi kurduktan sonra deliler gibi indekslenmeye başladım. Gün geçtikçe de ziyaretler artıyordu, Alexa'da da 5 milyonlara kadar yükseldim. Bu arada satış ortalamam da artıyordu, potansiyeli gördüm yani :) Tam da işte 16 Şubat'ta sert düşüş başladı, indekslerim silinmedi ama piyasadan silindim gibi bir şey oldu. Domain adı yazınca bile site bazen 4. bazen 2. sırada çıkıyor.
Özellikle e-ticaretle alakalı yabancı SEO makalelerini okudukça anladım ki ben çok yanlış gelmişim :D Benzer meta açıklamaları, copy/paste ürün açıklamaları (bu açıklamalar ürünlerin geneli için ortak), aşırı etiket kullanımı, fakir içerik (Üretici açıklamalarını kullanmanın SEO intihar olduğunu okumuştum, bu yüzden içerik girmedim). Buna karşın ne kadar çok ürün o kadar satış mantığıyla seri ürün eklemem. Bunlara bir de Opencart'ın kategorileri canonical yapmamasının eklenmesi. Bunun sonucunda da bilmem kaç yüz duplicate meta açıklaması, title falan oluşması.
Paraya kıydım Opencart için feyzli bi SEO eklentisi satın aldım. Canonical olayını çözdüm (Web master tools'ta azalıyor duplicate içerikler), şimdilik ürünlere ait tüm meta açıklamalarını ve etiketlerini sildim. Her ürün için kendim İngilizce ve Türkçe açıklama yazıyorum, bunları yaparken de benzersiz title tag ve meta açıklaması giriyorum. Her ürünü tek tek ele alıyorum anlayacağınız fakat bu yüzden de son çıkan ürünleri ekleyemiyorum, müşteriler için eksi.
Filtreden çıkışı hızlandırmak için sizin tavsiyeniz nedir? Opencart üzerinden çoğu ürünü deaktive edip, içerik ekledikçe mi aktive etsem? Yoksa bu şekilde tek tek içerik ekleyerek mi gitsem? İlk seçenek çok can sıkıcı çünkü her şeye rağmen bir müşteri kitlem var ve gelip satın alıyorlar. Filtreden çıkacam diye onları da kaybetmeyi göze alamıyorum açıkçası, çünkü içerik hazırlamak gerçekten uzun zaman alıyor. Günde taş çatlasa 10 tane bitirebilirim. Çünkü üretici açıklamalarından esinleniyorum. İngilizcem iyi fakat master seviye olmadığı için de sıkıntılı olabiliyor.
Son eklemek istediğim ise, rakiplerimin tamamını inceledim. Hepsi de üreticiden aldıkları içeriği aynen kullanıyor. Bunlardan bazıları kurumsallaşmış hatta, ona rağmen copy/paste içerik kullanıyorlar. Benim kafam karışıyor haliyle, ortada bariz bir adaletsizlik yok mu? Domain yaşı fazla olunca istediğin gibi at oynatabiliyor musun?