Uzun zamandan beri tartışma haline gelen çoğu kişi tarafından zararlı olduğu düşünülen website'lerden çıkan linklerin zararlı mı? yoksa zararsız mı? olduğu konusudur.

Kimine % 70 lik kısım link çıkışının sitelere aşırı zarar verdiği Google tarafından pagerank değerinin düşmesine hitin azalmasına ve sandbox cezasına maruz kalınacağı hakkında çok makaleleler var. Ama ben bunların tam tersini iddia ederek link çıkışının aksine zararı değil bir nevi faydası olacağı düşüncesindeyim tabi bu bir iddia yada görüş.

Webmaster dünyasında herkes papağan gibi kim ne duyarsa kim ne okursa onu sürekli söyler ve tam olarakta seo'dan pek de bir şey anlamayan kişiler anlayan insanlar azınlıkta herkes orataya bir fikir atar hangisi çok tekrarlanırsa insanlar ona kulak keser, işte tam burada ben devreye giriyorum ve farklı ve mantıklı fikirlerimi sizlere sunuyorum.

Diyelimki bir eğitim siteniz var ve google gözünde çok iyi derecede olduğunuzu düşünüyorsunuz kaliteli hizmet vererek site içi linklemeleri güzel şekilde yapıp ziyaretçinin sitenizde çok fazla sayfa gezerek yararlı bilgilere daha iyi bir şekilde ulaşmasını sağlamaya çalışıyorsunuz. Ve dışarıya hiç bir link çıkışınız olmuyor sizden daha kaliteli aynı kategoride üst siteye link verdiğinizi düşünün seo'culara göre bu link çıkışının zararlı olacağı konusu ama işin tam aksi google sizin sizden daha kaliteli siteye link verdiğinizi düşünerek daha iyi faydalanmasını sağladığınız kategorisinde olumlu bakarak link çıkışının zarar değil aksine fayda getireceği konusu üzerinde duruyorum.

Fakat link verdiğiniz sitelerin sizin sitenizle aynı içerikte olmasına dikkat edin mesela haber siteniz var ise haber sitelerine moda siteniz varsa moda sohbet siteniz var ise sohbet kategorili sitelere link çıkışı yapınız. Bir çok site biliyorum ki dofollow link çıkışı onlarca veren siteler ama gel gör ki pagerank değerleri aman sitem zarar görmesin link vermeyeyim dofollow yerine nofollow olsun diyen sitelerden kat kat yükseklerde. Aslında bu google'nin çok akıllıca bir stratejisi google'yi iyi anlamak lazım akıllı davranmak lazım. En basitinden deneme yanılma yöntemi ile bunu test edebilirsiniz. Kaybedeceğiniz bir şey olmayacak ve emin olacaksınız.

Bunun yanı sıra footer'den çıkan linkler kendi siteniz ile alakasız yeni açılmış google gözünde pek değeri olmayan alt sitelere çıkış oluyorsa bunu google elbette anlayacak bir link piyasasında satış ve ticari kar elde edildiğini bu yüzden sitelerine link alanlarda kendi içeriğinde bir siteden verende kendi kategorisinde sitelere link alıp versinler ve korkmayın dofollow link vermekten hem karşındaki sitenle pagerankını paylaşırsın hem faydalı olursun bu paylaşım iyi niyet yardımlaşma GoogLe tarafından saygıyla karşılanacak ve size güzel etkiler yapacaktır.

Kaynak>>