Ortada bir emek var, emeğin karşılığını değerlendirmek zor elbette ama piyasanın çok çok altında site yapıp pazarı daraltan insanlardan hiç haz etmiyorum. (Sözüm üstüne alınanlara, yanlış anlamak isteyenler anlayabilirler.)

Sırf bu nedenle iş alanımda projelerime yöneldim ve kurumsal işlerden öte daha farklı şeyler düşünüyorum. Piyasayı alt üst eden insanlar nedeniyle emeğimizin birebir karşılığını verebilecek müşteriyi bulamıyoruz, neden mi?

"..Bizim dayının bir kuzeninin de şirketi var mış.."
"..Alt komşunun çocuğu da fotoğraf düzenliyor falan, logoyu ona yaptırsak fiyatta ne kadar indirim olur?.."
"..Yahu yaptığında iyi ha, bir tane sistem yapmışsın, temasını değiştirip değiştirip satıyorsun millete.."

Ciddi şekilde emeğin karşılığını veren ve bu işte uğraş gösteren kişilerin hakkını hukukunu koruyan müşterileri tenzih ediyorum.

Bunları duymak, insanların cahilliğinden öte bir şey değil. Zamanla herkes bilinçlenecektir. Özellikle yazdığım son sözdeki şeyi birebir duydum, evet tasarımı değiştirip değiştirip satıyoruz. Zaten bir e-ticaret sitesini sıfırdan kodlamak bizim 5-10 dakikamızı alıyor. :)

Uzun lafın kısası; kaliteli işler yapıp, belirli bir fiyat gösterip profesyonel davranmak gerekiyor. 2 günlük cep harçlığı çıkartmak isteyen insanların, piyasaya koskoca şirketlermiş gibi görünmesini zaten hiç saymıyorum. Elbette istenilenlere göre yapılan işin karşılığı çok çok ucuz da olabilir, ama sürekli olarak bunu yaparak internet piyasasını kolaydan para kazanmak gibi gösteren insanlar gerçekten onlarca kişinin hakkını yemekte. Şahsen böyle düşünüyorum.