Girişimcilik üzerine internette birçok açıklama ve bunun hakkında tonlarca yeni/eski döküman bulabilirsiniz. Bu konumuz da girişimciliğin ne olduğunu değil, girişimcinin en çok akılda soru işareti bulunan noktalarda adım adım göstermektir.

Yine de girişimciliğin ne olduğunu hatırlatan küçük bir tanımlama da bulunmak istiyorum. Ülkemizde girişimcilik, olmayanı var etmek veya var olana farklı bir

bakış açısı getirerek üzerinden hedefe ulaşmak olarak bilinir. Bu konuda tanımlamalarda Google ise; “Geçmişi gelecekle birleştiren ve şimdiyi yaratan yetenek” olarak tanımlanmaktadır.

Fikrinizi hayata geçirmeden önce yapılması gerekenlere bir göz atalım.
En kritik yerlerden birisidir bu aşama. Eğer bu konu üzerinde bir planlama yapmadıysanız o zaman ne kadar iyi bir proje de olsa sizin açınızdan hayata geçmeyecektir ve kısa süre de hüzünle sonuçlanacaktır. Unutmayalım plan yapmak herşeydir!

  1. Bir fikir ortaya atılır (İhtiyacın olduğu her şey içerisinden girişim ortaya çıkabilir)

  2. Üretilen bu fikir hangi durumlara çözüm sağlıyor? Hangi probleme veya ihtiyaca cevap veriyor?

  3. Müşterileriniz kimler olacak? Hangi kitleye hitap edeceksiniz?

  4. Müşterilerinize ne vereceksiniz? Mutluluk mu kazandıracaksınız yoksa para mı?

  5. Müşterilerinizle iletişiminiz nasıl olacak? İnternet üzerinden mi yoksa birebir mi?

  6. Müşteri ile ilişkileriniz nasıl olacak? Telefonda insanlara pazarlama mı yapacaksınız yoksa canlı destek hizmeti mi?

  7. Kilit ihtiyaçlarınız neler? Bir site mi? Yoksa pazarlama mı?

  8. Kilit kaynaklarınız neler olacak? Sunucu mu yoksa çörek yapmak için un mu?

  9. Kilit ortaklıklarınız neler olacak? Fırın sahibi ile ortaklığınız mı olması gerekiyor yoksa Google, Yahoo..vs olmazsa olmaz mı?

  10. Maliyetiniz neler? Toplam maliyetiniz ne kadar?

  11. Geliri nereden kazanacaksınız? Bu soru önemli çünkü birçok girişimci çok sağlam bir şekilde buraya gelse bile bu sorunun cevabını amatörce cevapladığında işi bitmiştir. Girişimci abonelik mi satacak yoksa sunduğu hizmet karşılığında ücret talep etmeyip bu kaliteli hizmetin yanında reklam yayınlayarak, reklamlardan mı para kazanacak?



11. adım ne kadar önemli görmüşsünüzdür ve neden en son düşünmemiz gereken safha olduğu dikkatinizi çekmiştir. Çünkü insanlara neler sağlayabilirsiniz, nasıl faydalı olabilirsiniz onu düşünmeniz gerekiyor; bu konu üzerinde kafa yormanız gerekiyor ve analizleriniz insanlığa fayda konusu üzerine olmalı.




Twitter, bunu baştan düşünmedi onun için facebook gibi para kazanamıyor. Google gelir modelini öyle iyi düşündü ki , aramadan daha çok parayı reklamdan kazanıyor.

Bu konu üzerinde durmanız sizin için iyi olacaktır. Çünkü dev firmalar bunları önceden düşünüyor. Bırakın dev firma hayalinizi, herhangi küçük bir market bile açacaksanız bunların üzerinden geçmedikçe bir işe koyulmayın. Bu adımlar konusunda çok daha fazla ayrıntı istiyorsanız Canvas Business Modelini araştırın. Bulamazsanız benimle iletişime geçebilirsiniz, ben size sağlayabilirim.

Sermayem yok fikrimi hayata nasıl geçireceğim?
Bu durum en zor durumlardan birisidir ama üzerinden gelmek hiçte o kadar zor bir durum değil, tabi ki tekrardan güzel bir plan ve doğru adımlar atarak.

İyi bir ekip sahibi olduğunuz da başaramayacağınız hiç birşey yok. İyi bir ekip kurun.








  • “Başarılı takım kurmanın arkasındaki sır, dünyayı değiştirmek isteyen insanları aramaktır.” Marc Benioff – Co-founder Salesforce


  • “En büyük zorluğunuz mükemmel takımı kurmak olacak.” John Doerr – Partner, Kleiner Perkins Caufield & Byres


  • “Bulabildiğiniz en iyi insanlarla çalışın. Geceleri daha rahat uyayacaksınız.” Bijan Sabet – General Partner, Spark Capital



Ekibinize dikkat edin. En önemli husus; ekip içerisindeki kişiler sizlerle farklı görüşlere sahip olan kişiler olsun ve görevleri farklı olsun.


Kaynak: http://www.mucahitakbulut.com/girisimcilik-uzerine-inceleme/