Günümüzde internet kullanıcıları tarafından oluşturulmuş milyonlarca site bulunmaktadır. Bunlar arasında ise hazır script kurulumu bakımından wordpress en çok tercih edilen blog scriptidir. Ülkemizde de bu durum böyle olduğu için insanlar wordpress konusunda gelişme kat etmekte ve daha kaliteli sonuçlar elde etmektedir.

Ben de wordpress alanında son 4-5 seneden beri icraat yapmaktayım. Kimi zaman bir firmanın sitesini wordpress altyapısıyla hazırlamaktayım, kimi zaman da bu blogum olduğu gibi diğer bloglarımı da wordpress scripti ile yapmaktayım. Fakat yapmış olduğumuz blogların canlanması, iyi yerlere gelmesi kimi zaman oldukça güç olmaktadır. WordPress blog sahiplerinden dinlediğim birkaç şikayeti sizlere dile getirmek istiyorum.


    [*]WordPress sitemi kurduğum zamandan beri index almıyor.
    [*]Sitemi kurdum ve sadece ana sayfam index aldı.
    [*]Açtığım başlıklar çok geç index alıyor.
    [*]Sitemdeki konular index almasına rağmen çok gerilerde sıralamaya giriyor.
    [*]WordPress blogum için nasıl içerikler üreteceğimi şaşırıyorum.
    [*]Yazımı yazdıktan sonra neler yapacağımı bilmiyorum.


Bu durumun önüne geçilebilmesi adına kendi sitelerimde uyguladığım çalışmaları, ipuçları ve analizleri sizlere sunmak istedim. Bu başlığım bir kanıt sunmamaktadır öncelikle size. Deneyimlerimden ve bilgi birikimimden yola çıkarak bu yazıyı yazmaktayım. Bu yazı içindeki tüm olayları sindirebileceğiniz gibi, işinize gelenleri veya kendi doğrularınızı da sindirebilirsiniz.

Öncelikle bu deneyimlerimin bana faydası ne size onu anlatmak istiyorum. Bu site yaklaşık 3 aylık bir site olmasına göre alexa ve trustrank değeri oldukça iyi durumdadır. Tabi bu değer bana göre ve yaptıklarıma göre oldukça iyidir. Sonuç olarak maddi bir kaybınız olmadan bu yerlere gelmeniz oldukça başarılıdır benim gözümde. Günlük ortalama 2000 gibi bir ziyaretçi sayısına ulaşmış durumdayım. Bu konuların güncelliğine göre de değişmekte tabi. Kazançlarım da çok şükür yerinde, inşallah benim gibi herkes kazanır. Şimdi gelelim baştan sonra kadar wordpress blogumuzu işletmeye.

WordPress Kurulumundan Sonra Ne Yapılmalı?



Genel Ayarlar

Scriptinizi sunucuya gönderdiniz, işleminiz tamamlandı. Kurulum vs. ayarlarını yaptınız. Bu arada belirtmekte fayda var. Kullanıcı adını “admin” yapmamaya özen gösterin. Edindiğim bilgilere göre siteye sızma konusunda olumsuz sonuçlar üretiyormuş. Kurulumu yaparken başlık kısmını da çok doldurmamanızı öneririm, klasik bir başlık ve sade bir başlık sizin için en idealidir.

İlk olarak sitemizin genel ayarlarını yapmamızda fayda var. Bu ayarlar “Kalıcı Bağlantı Ayarları” “Kategoriler” “Kullanıcı Profili” gibi ayarlardır. Geçmişte kalıcı bağlantı ayarları için sonuna “.html” koyarsak daha olumlu sonuçlar alacağımız yazmaktaydı. Fakat kendi edindiğim tecrübelere göre bu tamamen bir hurafe. Sadece konu başlığını ayarlamanız yeterlidir. Kategori ve etiket için ise “kategori” veya “bolum” / etiket için ise “etiketler” “etiket” gibi kök yazmanızı öneririm. En azından ben öyle yapıyorum.

Ayarlar>Yazma bölümüne geldiğiniz zaman karşınıza en altta pingleme servisleri çıkacak. Ne kadar işe yarıyor bunu bilmiyorum fakat ben oraya aşağıdaki listeyi eklemişim. Siz de ekleyebilirsiniz.

http://rpc.pingomatic.com/
http://rpc.pingomatic.com
http://rpc.twingly.com
http://api.feedster.com/ping
http://api.moreover.com/RPC2
http://api.moreover.com/ping
http://www.blogdigger.com/RPC2
http://www.blogshares.com/rpc.php
http://www.blogsnow.com/ping
http://www.blogstreet.com/xrbin/xmlrpc.cgi
http://bulkfeeds.net/rpc
http://www.newsisfree.com/xmlrpctest.php
http://ping.blo.gs/
http://ping.feedburner.com
http://ping.syndic8.com/xmlrpc.php
http://ping.weblogalot.com/rpc.php
http://rpc.blogrolling.com/pinger/
http://rpc.technorati.com/rpc/ping
http://rpc.weblogs.com/RPC2
http://www.feedsubmitter.com
http://blo.gs/ping.php
http://www.pingerati.net
http://www.pingmyblog.com
http://geourl.org/ping
http://ipings.com
http://www.weblogalot.com/ping


Gerekli Eklentiler ve Detayları

Bu işlem de tamamsa şimdi gelelim eklentilerimizi kurmaya. Şimdi size birkaç eklenti kurmanızı önericem. Bunlar hem sitenizi güzelleştirecek, hem de seo açısından sizlere fayda sağlayacak eklentilerdir.

All In One SEO Pack

Bu eklentiyi tanımayanımız yoktur herhalde. Site içi seo konusunda bize çok destek çıkan bir eklenti. Yeni sürümü ile performansı da oldukça olumlu. Bu eklentinin ayarlarını resimli olarak sizlere göstermek istiyorum. Bu şekilde siz de gerekli ayarlamalarınızı yapabilirsiniz eklenti için. All in seo pack resimli anlatımı… ( Eklentiyi indirmek için tıklayın. )






cbnet Ping Optimizer

Birçoğumuz belki gerek duymamaktadır bu eklentiye. Ama ben yine de bu eklentiyi kurdum siteme. Bazı zamanlar faydalı olduğunu da düşünüyorum. Pingleme işlemi ile ilgili güzel bir eklenti. Eklentiyi indirmek için tıklayın.

Etiketlere Title

Geliştiricisi SEO Hocası olan bu eklenti ile etiketlerinizi daha uyumlu hale getirebilirsiniz. Oldukça kullanışlı bir eklenti. Tek yapmanız gereken eklentiyi sitenize kurmak olacaktır. Eklentiye ulaşmak için tıklayın…

Google XML Sitemaps

WordPress bloglarınız için oldukça ideal bir eklentidir. Yüklemenizi şiddetle öneririm. Diğer eklentilere göre bu eklenti daha olumlu sonuçlar üretmektedir öncelikle. Eklentiyi aktif ettiğiniz zaman, ayar bölümünden kendi kafanıza göre ayar yapabilirsiniz. Örneğin google bot ziyaret süresini düzenleyebilirsiniz, hangi sayfalara yapılacak sıklığı ayarlayabilirsiniz. Otomatik olarak sitemapınız güncellenecektir. Eklentiyi indirmek için tıklayın… NOT: Google Webmaster Tools’a sitemapı göndermeyi unutmayın.

GZIP Output

Birçok sitede kullanılıyor bu tip eklentiler. Sıkıştırma açısından ideal bir eklentidir. SEO analizlerinde sorgusu çıkmaktadır.

Simple Tags

SEO konusunda bize oldukça iyi sonuçlar üreten bir eklentidir. Bu eklenti ile etiket kısımlarınızı oluşturabilirsiniz, ana sayfaya veya kategorilere etiketleri koyabilirsiniz. Konu içindeki etiketlere link verme gibi bir olayı yapabilir bu sayede etiketlerinizi güçlendirebilirsiniz. Ayarları biraz zaman alabilir sizin için, azıcık bir ingilizce bilgisi yeterlidir. Eklentiyi indirmek için tıklayın.

İmleme İçin Gerekli Eklenti

İlerleyen zamanlarda da aktarıcam bu konuyu. İmleme ve sosyal medya desteği siteniz için oldukça sağlıklı sonuçlar üretmektedir. İndex hızında, üst sıralara yerleşimde az veya çok demeden faydasını görmekteyiz. O yüzden bir tane sağlam imleme eklentisi kullanmalısınız. Eğer maddi bir kaynağınız bulunuyorsa “WP-İmletir” eklentisini satın almanızı öneririm. Bulunmuyor ise, Next Scripts eklentisi mevcuttur. Ücretsiz eklentiler arasında en iyisi diyebilirim. Eklentiyi indirmek ve detayları için tıklayın.

Tema Kurulumu ve Detayları

Bir blog teması için ücretli veya ücretsiz temalara rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Eğer tecrübeniz var ise özgün bir tema yapabilirsiniz. Ayrıca tema çizimi yapanlar da oldukça çok sektörde. Kaliteli bir tema çizdirerek bu işleminizi halledebilirsiniz. Fakat örneğin ingilizce bir tema buldunuz veya herhangi yabancı dilde. Kesinlikle Türkçeye çevirin o temayı. “Görüntüler>Düzenleyici” kısmından kodları detaylıca inceleyip, yabancı sözcükleri ayıklamalısınız. Bu benim açımdan ve umarım google açısından da fayda sağlayabilir sizin için. Ayrıca sözcükleri özgün bir şekilde ayarlayabilirsiniz. Bu sitenizi daha kaliteli gösterebilir. Örneğin “Yorum Gönder” yerine, “Sizin de yorumunuzu alalım” diyebilirsiniz.

Olabildiğince sade bir tema kullanmaya özen gösterin. Birçok seo aracında çıkar text/html oranı. Ben de buna özen göstermenizi öneririm. Çok görsel yerine az ama öz görsel sizin için daha kullanışlı bir site anlamına gelir. Unutmayın, sitenizin tasarımı açılış hızını etkilemektedir. Bu da google botları için değişkenlik göstermektedir.

Temanıza sosyal ağ bölümlerini ekleyin. Size önereceğim sosyal ağlar twitter paylaş, google+ düğmesi, facebook beğen veyahut paylaş, linkedin ve pinterest olmaktadır. Yazı sonrası çalışmalarda bu sosyal ağlara değineceğim. O yüzden kesinlikle bu düğmeleri konunuzun altına yapıştırın.

Evet, tema eklenti kurulum her şey bitti. Küçük kısmı hallettik, büyük kısma geldik diyebilirim. Şaka şaka, bu kısım da gayet kolay ama biraz zaman alabilir.

İçerik Oluşturmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler



Her şey hallolduktan sonra blog yazmaya başlayabilirsiniz. Ben küçüklüğümden beri niche siteler yerine, genel blogların daha sağlıklı sonuçlar alacağını düşünmekteyim. Fakat genel bir blog kurmak için de biraz özgünlük şart tabiki. Farklı olmaya ve tanınmaya çalışmalısınız. Gerisi rahatlıkla gelmektedir bu açıdan. Fakat bir kategoriye hitap eden bir site de oluşturabilmeniz oldukça mümkündür.

Genel bir blogtan yola çıkalım. Çünkü benim sitem şu an genel blog, daha iyi yansıtabilirim size demek istediklerimi. İlk olarak ne tür yazılar yazacağımızı kestirmeliyiz. Eğer hit almak, para kazanmak istiyorsak tabi güncel konulara değinmeliyiz. Hatta daha güncel olmayan konular bile değinilebilir. Örneğin, Game of Thrones 3. Sezonu henüz bitmişken sizin Game of Thrones 4. Sezon konusu açmanız mümkün olabilir. Kimi zaman bu faydalı da olabilir, çünkü bu örnekten gidersek, 4. sezonda bizleri neyin beklediğini açıklarsanız, ziyaretçilerinizi mutlu edersiniz ve 4. sezon henüz başlamadığı için dizi siteleri henüz o konuda içerik girmemiş olacak ve ilk siz olacaksınız. Bu da googleda yükselmek ve hit konusunda oldukça fayda sağlayabilir.

Özgün başlıklar oluşturmaya özen gösterin. “Ayakkabı Modelleri” ile ilgili başlık açacak iseniz, ”2013′ün En Şık Ayakkabı Modelleri” diye başlık ismini belirleyebilirsiniz. Bu sayede “2013 Ayakkabı Modelleri” “Şık Ayakkabı Modelleri” gibi kelimelerde de sıralamada yer almanız mümkün olabilir.

Başlıktan sonra içeriğe bir göz atalım. Eğer yazabilme kabiliyetiniz veya zamanınız yok ise, 200 kelime civarında kesebilirsiniz yazılarınızı. Ama kesinlikle bilgilendirici yazılar yazın. Çünkü ziyaretçinin googledan gelmesi ve ardından sitenize bağımlı olması, birçok açıdan size fayda sağlayabilir. 200 kelimelik yazınızı yazdınız diyelim. Tabi bu yazı bir paragraf değil de en az 2-3 paragraf olsun. Gözümüzü yormasın. Bu seo açısından bir şey kazandırmaz size fakat, ziyaretçinin hoşuna gider ve göz dolgunluğu sağlar. Bu arada belirtmekte fayda var, ben de sıkça kullanıyorum ve düzeltmek durumunda kalıyorum. Örneğin WordPress scripti ile ilgili bir yazı yazıyorsunuz. Yazınızda, “bu script” demek yerine “wordpress scripti” demeniz sizin için daha sağlıklı olabilir. Tabi yazınız 200 kelimeden oluştuğunu varsayarsak 20 tane wordpress kelimesinin geçmesi pek de göze hoş gelmez. O orana dikkat etmenizde fayda var.

Yazınızı görsel metaryeller ile destekleyebilirsiniz. Ki benim en çok hoşuma giden olay. Bir kapak fotoğrafı belirleyin, yazınızın en üstünde olsun ve öne çıkan görsel olarak da bunu kullanın. Bu resmi veya fotoğrafı ilk baş indirin bilgisayarınıza. Daha sonra bir editör ile resminizi açın. Pratik çözüm için Photoscape kullanabilirsiniz. Daha sonra bu resme bir logonuzu ekleyin, resmin tipi biraz değişsin ve son olarak belirli bir genişliğe getirin. Örneğin, benim tüm kapak fotoğraflarım 610 piksel genişliğindedir. Siz de ona göre ayarlayın. Bu sayede resminiz hem değişecek, hem de piksel olarak farklılık yaratacak. Google görselleri bakımından bu özgünlük olumlu bir şekilde size yansıyabilir. Ayrıca resim adresini de olabildiğince keyword kelimeler ile doldurun.

Yukarıda belirtmemiştim. Şimdi belirteyim, yazınızda bold ve italik kelimelere özen gösterin. Google tarafından yükselmek istediğiniz kelimeleri bold ile yazın. 200 kelimelik bir yazıda 20 kelimeyi bold yazmak çok iç açıcı olmaz. 2 veyahut 3 kelime grubunu bold yazabilirsiniz.

All in Seo Pack ayarını şimdi yapalım konumuz için. Konu başlığımızı aynen yapıştıralım All in seo ayar kısmına. Açıklama kısmı için de ortalama 120 karakterli bir şeyler yazabilirsiniz. Bu açıklama kısmında keyword kelimeleri sıkıştırmak yerine, belirleyeceğiniz 2 keyword kelime grubunu geçirmeniz yeterlidir.

Simple Tags ve All in Seo daki etiketler için de size önerim sakın ha sakın kelime kelime etiket girmeyin. Örneğin, Call of Duty: Ghost oyun incelemesi yazdınız. Etiketleriniz “Call of Duty: Ghost Hakkında Detaylar, Call of Duty: Ghost Ön İncelemesi” şeklinde olmalıdır. Bu hem googleda arama bakımından da işinize yarayabilir. Benim ziyaretçilerimin %40′ı etiketlerden gelmektedir ortalama olarak. Etiket olayına dikkat etmenizde fayda var.

“Yayınla” butonuna basıyoruz ve işlemimiz tamamlanıyor Peki günde kaç adet içerik girmemiz bize yeter. Ben derim günde bir içerik, google der günde 100 içerik. Bu tam bir sayı ifade etmez. Olabildiğince girmeye çalışın. Tamamen özgün olacaksa eğer yazılarınız. Fakat sadece yazı yazmakla da işlem bitmiyor. Gelin şimdi de yazı sonrası işlemlere bakalım.

Yazıları Yayınladıktan Sonra Ne Yapılmalı



Yazılarımızı Google Gibi Getirelim!

Ben bu işlemi çok seviyorum gerçekten. 10 saniyenizi almaktadır. Webmaster Tools’a kayıt ettiğiniz sitenizde Sağlık kısmında yer alan Google Gibi Getir işlemini kullanarak google hızlı index konusunda olumlu sonuçlar alabilirsiniz.
https://www.google.com/webmasters/tools/googlebot-fetch?hl=tr&siteUrl=http://www.siteadresi.com
Ben bu işlemi, 2 haftadır index almayan bir sitedeki konuya yaptım. 5 dakika sonra kontrol ettiğimde, indexlendiğini gördüm. Ne kadar doğrudur bilinmez.

Sosyal Ağları Şimdi Kullanabiliriz!

Biraz yukarıda belirtmiştim, sayfanızda sosyal ağ paylaşım iconlarına yer verin diye. Sitemde, yazının hemen altında görürsünüz. Ben bu sosyal ağları kullanıyorum genelde. Şimdi twitterdan başlayalım. Eğer bu işe çok önem verecekseniz. TweetDeck programını indirip sisteme kayıt olarak onlarca twitter hesabınızı bağlayabilirsiniz. Yani bir tweet atarken onlarca hesabınıza da aynı anda atılacaktır. Bu şekilde linklerinizi paylaşabilirsiniz. Benim elimde 5 adet hesap bulunuyor. Biri şahsi hesabım, diğer dördü de bu işlem için açtığım ortalama 100-200 takipçili hesaplar. Bu şekilde işleminizi halledebilirsiniz. Fakat tek bir hesapla da twitter paylaş butonuna basabilirsiniz. Google+ butonu ile hep sayfaya puan verebilir, hem de Google+ hesabınızda paylaşabilirsiniz. Linkedin paylaş butonu ve Pinterest paylaş butonu da backlink için kullanabileceğiniz sosyal ağlar. Bunların dışında aktif olarak tumblr ve friendfeed de kullanabilirsiniz. Tabi facebooku da unutmamak gerekir. İster sayfalarınızda isterseniz profilinizde paylaşmaya özen gösterin. Hem ziyaretçi de kazanırsınız bu sayede.

Makale Servislerinden Faydalanalım!

Öncelikle bu servisler ilk zamanlar sizin sıralamalarınızda önünüze geçebilir, ona göre ister yazının tamamını gönderin isterseniz de bir paragrafını vs. bu servisleri tanıtmak gerekirsek size sadece iki servis önerebiliyorum. Benim de bu konuda pek bilgim yok. Bu servisler yazarkafe ve onedio.

Yazarkafe, bumerang.hurriyet.com.tr tarafından işetilmektedir. Bumerang servisine kayıt olarak yazarkafede de yerinizi alabilirsiniz. Ayrıca buradan alacağınız tanıtım yazıları ile para da kazanabilirsiniz. Günde maksimum 5 içerik gönderebiliyorsunuz ve eğer güncel konular yayınlıyorsanız site üzerinden günde belki de yüzlerce hit sağlayabilirsiniz.

Onedio servisi ile yakın zamanda tanıştım ben. Ama oldukça etkili ve ziyaretçi gönderen bir sayfa. Makalenizi ekledikten sonra, kaynak: site adresi şeklinde en alta sayfanızın linkini yerleştirmektedir. Fakat etkili bir araç olduğu için google tarafından üst sıralarda yer alabiliyor kimi zaman bu da size ziyaretçi olarak geri dönmektedir. Bir günde dilediğiniz kadar yayın yapabilirsiniz. Onaylanma sürece yazarkafeden de daha hızlı olmaktadır.

İmlemenin Gücü Adına!

Eğer bir imleme eklentisi kurduysanız, bu eklentiyi destekleyecek bir şeyler yapabilirsiniz. Manuel olarak yapacağınız imlemeler ile linkleriniz yani konularınız daha da sağlam olabilir. Aşağıya birkaç Türkçe ve yabancı imleme adresini yazdım, dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Hepsi kaliteli servislerdir. Kimisi pr7 bile

http://imle.pro
http://urele.net
http://reddit.com
http://gityat.com
http://yenile.com
http://kral.im
http://imle.us
http://vupu.net
http://ucuk.net
http://itiraf.us
http://slashdot.org
http://bibsonomy.org
http://stumbleupon.com


Ben bu servisleri kullanıyorum ve gerçekten çok memnunum bunlardan. Sizlere de tavsiye ederim. Bir yazınızı imleme servislerine ve makale servislerine eklemek sadece 5 dakikanızı alacaktır.

Tanıtım Yazısı ve Link Satın Alayım mı?

Bir yerden sonra bunlara da ihtiyacınız olabilir. Ama bu durumları daha çok bir kelimede yükselmek için yapabilirsiniz. Atıyorum googleda benim sitem “ejderhalarla dans” kelimesinde 2. sırada. Ben bir tanıtım yazısı alırsam bu konu ile ilgili belki de 1. sıraya yükselebilir ve bu bana daha çok ziyaretçi getirebilir. Link için de çok gerekli olmamakla birlikte, paranız var ise bir iki site belirleyip 6aylık veya 1 yıllık alabilirsiniz.


Yazı tamamen benim tecrübelerime dayanmakta ve sitemden alıntıdır. Bazı yerlerde "sitem" gibi bir ibare görebilirsiniz.
http://www.dogushanbalci.com.tr/wordpress-bloglarinizin-canlanma-vakti-geldi/
bu adresten inceleyebilirsiniz.