Merhaba arkadaşlar bu gün size oyun dünyasından istatistiklere göre en çok oynanan oyunu yani “League of Legends” oyununun dereceli yani ranked rehberini yazıyorum. Rehbere başlamadan önce önemli bir detay.


Ben Türkiye sunucusu açılmadan öncede lol oynadığım için terimleri ve eşya isimlerini ingilizce söyleyeceğim.


Neden ranked ? Neden normal oyun değil ?


Normal oyunla ranked arasında ki tek fark Ligdir. Bronze Silver Gold Diamond Challenger olmak üzere 5 lig. Ayrıca da içlerinde “V IV III II I” olmak üzere katman bulunmakta.

Hiç ranked atmadım. Neye göre belirleniyor hangi ligde olacağım ?
Eski sezonda olan elonuz artık gizli elo olarak durmakta. Başlangıçta 1200 elo ile başlayıp 10 maç atacaksanız. 10 maç sonucu bir lig ve o ligin katmanına yerleştirilecek siniz. ilk 10 maç kazanırsanız +40 puan , kaybederseniz -40 puan veriyor. Bu gizli elo sistemine göre bir lig ve o ligin katmanına yerleşiyorsunuz.
Şimdi gelelim rehberimize.

1-Duo birisiyle oynamak :
Her zaman yanınızda sizin gibi iyi oynayan ve yakından tanıdığınız biri ile duo girmelisiniz. Ranked oyunlarda ya solo yada duo girme şansınız olduğu için sizin takıma troll yada away gelme oranı 1 kat azalıyor bu sayede. Tanıdığınız birisi dememin sebebi ise siz bir hareket yapmadan arkadaşınız hareketi tahmin ederek sizin yapacağınız harekete hazırlanmalı.

Hangi laneler de oynarsak daha mantıklı ?
Sizin oyun stilinize bağlı. Tf mid jungle noc alırsanız çok iyi bir gang combosu yapmış olursunuz. Noc ulti ile atlar siz de ulti ile ışınlanarak bir anda 2vs2 yada 1vs1 durumu 4vs2 ve 3vs1 yapabilirsiniz ki buda kesin kill demek.

2- Flame yok moral var!
Hiç bir zaman flame yapmayın. Noob bile demeyin. Takım arkadaşınız Fb verdiyse sorun yok bu oyunu alabiliriz demeniz hem takım arkadaşınızı oyundan düşürmez hemde moral olarak fazla bozulmaz. Bunu yapmak yerine tam tersine takım arkadaşına kızar ve her hareketinde niye böyle yaptın ? amacın neydi ? kes artık şunu gibi sözler söylemeniz takım içi şatışmalara ardından da LP kaybetmenize sebep olacaktır.

3- Soloyum ne almam gerek?
Snowball karakterler alabilirsiniz. Akali olsun katarina olsun kha olsun. Yada karşı takımın size focuslanmasını önlemek için cait olsun tristana olsun. Bu tarz kahramanlar alarak tflerde size fazla focuslanılmasını önler/Tfde size focuslanamayacak hale gelebilirsiniz.

4- Counterpick ??
Bazen çok mantıklı olsa da almamanız gereken kahramanlar var. Top oynuyorsunuz. Karşınıza malp geldiğinde rumble pickleyebilirsiniz. Fakat irelia geldiğinde olaf picklerseniz sorunlar çıkabilir.

Evet evet o çok kolay lane kazanabilir fakat sonra ? son gelen nerfler yüzünden artık o kadar viable olmayan olafı allstar gibi maçlarda göremememizin sebebi ise takım kompozisyonunda fazla iyi olmaması. Siz ruble alırsanız malp ulti atarsa sizde kendi ultinizle karşılık verebilirsiniz. Bu sayede malpın ultisi o kadar da etkili olmayabilir.

Unutmayın sırf x herosunun counterı xx diye onu almanız gerekmez. Takım kompozisyonunuzu geliştirecek kahramanlar almak sizi early game için zor durumda bırakabilir fakat tfler başladığı zaman kazanan siz olursunuz.

5- Hiç bir zaman şaka yok ciddi olun!
Ciddi bir oyun stiliniz olmalı. Eğer işi şakaya vurursanız ve oyunu erken bitirmezseniz late gamede karşı takım teamfightlarda çok daha iyi olabilir ve tek bir ace ile oyunu bitirebilir. Bu yüzden hiç bir zaman işi dalgaya vurmayın ve her zaman kazanmaya oynayın.

6- Önerebileceğim kahramanlar
Ezreal : Adc için oldukça uygun bir karakter kaçma mekanizması olduğu için teamfight sırasında kolay pozisyon alarak karşı takımın size odaklanmasından kaçınabiliyoruz. Bu sayede çok kolay bir şekilde karşı takıma bütün gücümüzü aktararak o an gerçekleşen teamfigtı alabiliyoruz. Build olarak yeni çıkan mavi build yani muramana lizard last iceborn cd botu alırsanız çok iyi damage vurursunuz.

Vayne: Oyun başı çok kötü olmasına rağmen oyun sonu bir o kadar da güçlü olan ve oyunun “Hyper carry” sınıfına giren bir adc. Oynaması cidden zordur. Early gamede 1 2 kill alır ve güzel farm yapabilirseniz oyunun sadece uzamasını beklemeniz gerek. Stun invis q skilli ile kaçma yakalama ayrıca passive oldukça iyi.

Caitlyn: Uzun mesafesi olduğu için oldukça iyi bir hero olmakla beraber teamfight sırasında daha size ulaşmadan ya ölmüş yada e skilliniz ile kaçmış oluyorsunuz. S3de bu aralar en çok oynan adc olmakla birlikte oyun sonu inanılmaz bir DPS gücü olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

Tristana: Oyun başı biraz zor geçebilir. Biraz eğlenceli aynı zamanda biraz zor kahramandır. 1 kill aldığınız zaman tıpkı kha gibi hoplayıp uçabilirsiniz. Ultisi size gelen adamları geriye püskürtmek için yada adamların önlerine atlayıp kendi kulenize itmek için çok uygun. E skilli minion keserken ve rakibi harraslarken gene ideal. W skilli kill alınca cd sıfırladığı için çok iyi zamanda kullanmanız ve W skillinizin kill aldıkça sıfırlanmasını unutmamanız gerek.
Üstte yazdıklarım Adc yani Attack Damage Carry şampiyonları için önerdiklerimdi.

Jayce : Çok yönlü bir hero. Gerek mid gerek top gitmesi onu viable yapıyor. 7 Farklı skilli olması ve skill setinin yüksek bir damage aynı zamanda mana istemesi onu biraz zora sokuyor.

Mana sorununun ortadan kalkması için ona muramana kasmanız gerek. E Q combosunu iyi bir şekilde tutturabilirseniz bazen çok güzel yerlerde kill alarak takımınıza moral karşı takıma ise negatif etki yaratırsınız. Mid gitmeniz sizin yararınıza olacaktır. Blue buff alacağınız için hızlı mana stackleyerek hemen muramana bitirebilirsiniz.

Eğer yukarda dediğim kurallara uygun bir şekilde oynarsanız oyunlarınız daha rahat geçebilir. Oyunlarınıza bir çok kez troll ve away gelecektir. Elbet sinirleneceksiniz ama sinirlenmeniz bir işe yaramaz. Sadece size kaybettirir. Eğer oyunları taşıyamıyorsanız uzunca bir süre normal gamede akali gibi snowball etkisi yaratan herolarda kendinizi geliştirerek tecrübe kazanmanız.

Kaynak : Kaynak